Petrolul a depășit prețul de 80 dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie 2014

Petrolul a depășit prețul de 80 dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie 2014
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 mai 2018

Cotațiile petrolului au depășit, joi, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oară din noiembrie 2014, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani și jumătate, în contextul îngrijorărilor privind scăderea exporturilor din Iran în urma reintroducerii sancțiunilor economice de către SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Barilul de Brent a atins un maxim intraday de 80,43 dolari, trecând de nivelul de 80 dolari pentru prima dată din noiembrie 2014.

În jurul orei 18:30, Brentul era tranzacționat la 80,40 dolari/baril, cu 1,41% peste referința de miercuri.

Total amenință cu retragerea din Iran în cazul în care nu va fi exceptată de la noile sancțiuni impuse de administrația Trump CITEȘTE ȘI Total amenință cu retragerea din Iran în cazul în care nu va fi exceptată de la noile sancțiuni impuse de administrația Trump

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) era în urcare cu 0,91%, la 72,13 dolari/baril. Anterior, barilul de petrol WTI a atins un maxim intraday de 72,30 dolari, de asemenea cel mai ridicat preț începând cu noiembrie 2014, potrivit Reuters.

Prețurile petrolului au crescut accentuant în ultimele zile, după ce președintele SUA, Donald Trump a decis retragerea țării din acordul nuclear cu Iranul și reimpunerea de sancțiuni economice, măsură care ar putea limita exporturile celui de-al treilea mare producător de petrol din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Compania de petrol și gaze franceză Total a amenințat miercuri că se va retrage din proiectul de gaze naturale în valoare de 3 miliarde de dolari din Iran în cazul în care Trump nu renunță la sancțiuni, sau nu este exceptată de la acestea, amplificând îndoielile legate de o eventuală salvare a acordului de către statele europene.

Total a fost prima companie occidentală care a semnat contracte cu companiile iraniene în urma ridicării parțiale a sancțiunilor impuse de SUA și aliați săi pe tema încălcării acordului nuclear.

Scăderea surplusului de petrol din piețe, urmare a tăierilor de producție implementate de OPEC și a creșterii cererii la nivel global, a contribuit la scumpirea petrolului.

“Temerile cu privire la exporturile de petrol sunt pe primul loc în urma retragerii SUA din acordul nuclear cu Iran”, spune analistul Norbert Rücker de la banca elvețiană Julius Baer, care notează că “zgomotul geopolitic” și escaladarea temerilor vor persista.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
iran
sanctiuni
sua
opec