BBC: British Petroleum a acceptat să plătească miliarde de dolari către Frank Timiș, într-o tranzacție suspectă

BBC: British Petroleum a acceptat să plătească miliarde de dolari către Frank Timiș, într-o tranzacție suspectă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 iun 2019

Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP) a agreat să plătească redevențe cuprinse între 9 miliarde de dolari și 12 miliarde de dolari omului de afaceri de origine română Frank Timiș, pentru un perimetru de gaze din Senegal, preluat printr-o "tranzacție suspectă în domeniul energiei", potrivit unei investigații BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Concesiunea, obținută în condiții suspecte, a fost vândută uletrior către BP. La momentul tranzacției, BP a plătit 250 de milioane de dolari către afaceristul român. Dacă banii sunt efectiv plătiți, Timiș ar deveni cel mai bogat român, mult peste Ion Țiriac (1,1 miliarde dolari, loc 1.818 în topul în timp real Forbes).

Totodată, potrivit documentelor BBC, omul de afaceri român ar fi plătit, în Marea Britanie, un impozit pe venit de doar 35,2 lire sterline în 2017, în timp ce, în 2016, nu a plătit niciun ban. Omul de afaceri, care trăiește într-un penthouse închiriat, în Londra, cu 14.000 de lire sterline pe lună, ar fi reușit să evite plata taxelor prin artificii fiscale.

"Aceste acuzații sunt complet false. Nu există nicio faptă ilegală în legătură cu concesiunile de petrol și gaze din perimetrele Saint-Louis Offshore Profond și Caya Offshore Profond. Concesiunea - oferită de președintele Wade - a fost o investiție foarte riscantă și o investiție speculativă care a venit cu obligația unor investiții substanțiale. La momentul în care concesiunea a fost preluată nu fuseseră descoperite hidrocarburi și existau șanse mari să nu fie găsite niciodată. În ultimii 40 de ani, numeroase companii multinaționale din domeniul petrolului și gazelor au avut oportunitatea să exploreze și dezvolte concesiunea, dar nu au acceptat din cauza riscurilor substanțiale. În 2014 încă nu se știa dacă perimetrele vor avea zăcăminte viabile de petrol sau gaze. În urma capitalul substanțial, a motivației și experienței domnului Timiș și a relației sale credibile cu alți producători de pe petrol și gaze, concesiunea are acum potențialul de a genera venituri de multe miliarde de dolari pentru oamenii din Senegal și să ofere gaze care pot fi furnizate în Africa de Vest, în beneficiul altor milioane de oameni. Suntem mândri de munca noastră și reiterăm că acuzațiile nefondate sunt respinse", a transmis, în replică, Timis Corporation.

Firea va negocia cu Teodorovici un împrumut de peste 462 milioane lei pentru plata subvențiilor restante către RADET CITEȘTE ȘI Firea va negocia cu Teodorovici un împrumut de peste 462 milioane lei pentru plata subvențiilor restante către RADET

Profit.ro a relatat anterior că afacerile lui Frank Timiș traversează o perioadă dificilă. În primăvara anului trecut, autoritățile statului african Burkina Faso au amenințat că vor rupe angajamentul semnat cu o divizie a Timis Mining Corp., ce viza exploatarea unui depozit de mangan evaluat la un miliard de dolari. Trei companii care fac parte din Pan African Minerals Group, controlat tot de Timiș, au cerut despăgubiri în valoare de 385 milioane de dolari statului Burkina Faso pe care îl acuză că a blocat dezvoltarea minei. 

Una dintre cele mai importante firme gestionate de omul de afaceri român a fost African Minerals. În urmă cu șapte ani, African Minerals era cea mai mare companie listată pe piața alternativă a Bursei de la Londra, cu o capitalizare de peste două miliarde de lire, însă în 2015 a intrat în insolvență, incapabilă să facă față prăbușirii prețurilor la minereul de fier și focarului de Ebola din vestul Africii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
frank timiș. british petroleum
bp frank timis
frank timis senegal
taxa frank timis