Bogdan Chirițoiu, întrebat despre ultimele scumpiri ale carburanților: Nu am indicii în momentul de față că s-ar fi schimbat ceva în comportamentul companiilor, dar suntem cu ochii pe ei

Bogdan Chirițoiu, întrebat despre ultimele scumpiri ale carburanților: Nu am indicii în momentul de față că s-ar fi schimbat ceva în comportamentul companiilor, dar suntem cu ochii pe ei
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2022

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat, referindu-se la ultimele majorări de preț ale carburanților, că nu are indicii că s-ar fi schimbat ceva în comportamentul companiilor față de perioada din vară, când acestea ar fi acționat corect, precizând că instituția pe care o conduce este cu ochii pe acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat anterior că diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a ajuns la un nivel record, după noi scumpiri.

Bogdan Chirițoiu a fost întrebat, la finalul ședinței de Guvern, despre cele mai recente creșteri de prețuri la combustibil, dacă există o explicație pentru acestea, scrie News.ro.

VIDEO Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, SOCAR, un memorandum privind o investiție comună într-un terminal LNG la Marea Neagră CITEȘTE ȘI VIDEO Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, SOCAR, un memorandum privind o investiție comună într-un terminal LNG la Marea Neagră

“Am spus două lucruri astă-vară. Că am văzut reducere de 50 de bani că a fost transmisă în preț, deci companiile mari pe care le monitorizăm și la care avem date prin monitorul prețurilor la carburanți, aceste companii s-au conformat și măsura reducerii 50 de bani, parte suportată de buget, parte suportată de companii a funcționat. Am reluat analizele noastre și am găsit aceleași rezultate pe care le-am văzut acum câțiva ani. Când variază prețul materiei prime, prețul internațional al barilului, vedem impactul în prețuri, atât în sus, cât și în jos, îl vedem într-o săptămână, în două săptămâni. Mare parte se transmite într-o săptămână, aproape integral se transmite în două săptămâni, cu egală amplitudine și cu egală viteză și în sus și în jos. A fost o concluzie care ne-a bucurat și ne-a surprins în același timp. A fost o surpriză plăcută”, a afirmat Bogdan Chirițoiu.

El a menționat că reprezentanții Consiliului Concurenței monitorizează în continuare companiile care vând carburanți.

“Nu au fost semne că lucrurile nu au mers bine astă-vară. Acum după decizia Opec Plus de a reduce producția, de a anunța o viitoare reducere a producției de combustibil ați văzut că a fost, mai ales o anumită creștere a prețului barilului, deci din punctul ăsta de vedere ne așteptam, s-a dus de la sub 90 la peste 90, dar sub 100. O anumită creștere era de așteptat. Nu pot să vă comentez fiecare creștere în parte. Monitorizăm piața, dar ne ia câteva zile să monitorizăm. Monitorizăm piața și dacă e nevoie să intervenim vom interveni. Avem bază legală. Guvernul a prelungit intervenția la 50 de bani, inclusiv mijloacele de supraveghere și de sancționare, avem instrumentele legale, dar luni de zile mi se pare că lucrurile s-au desfășurat corect. Nu am indicii în momentul de față că s-ar fi schimbat ceva în comportamentul companiilor, dar suntem cu ochii pe ei”, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan chirițoiu
carburanțil