Noi Scumpiri - Prețul motorinei a ajuns cu 1,5 lei/l mai mare decât cel al benzinei - TABEL

Noi Scumpiri - Prețul motorinei a ajuns cu 1,5 lei/l mai mare decât cel al benzinei - TABEL
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 oct 2022

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a ajuns la un nivel record de 1,5 lei/l, combustibilul diesel apropiindu-se cu pași rapizi de pragul de 8,5 lei/l, iar benzina de cel de 7 lei/l, în urma majorărilor de prețuri efectuate astăzi de liderul pieței, OMV Petrom, care a efectuat o serie de 8 scumpiri în ultimele 2 săptămâni, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Creșterile de preț vor continua, probabil, ca urmare a apropierii momentului intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței din Rusia, pe 5 decembrie, doar intrarea economiei globale într-o recesiune severă putând inversa acest trend.

Aceasta este cea de-a 8-a scumpire efectuată de OMV Petrom în ultimele săptămâni. Începând cu 7 octombrie, când trendul de ieftinire a a carburanților s-a inversat, motorina s-a scumpit cu 43 de bani/l, iar benzina cu 32 bani/l, relevă date analizate de Profit.ro.

În cele 3 luni precedente, după introducerea reducerii de 50 de bani pe litru convenită de Guvern cu companii, carburanții se ieftiniseră cu 1,3 lei/l (sau 14%), respectiv, cu 2 lei/l (sau 23%).

EXCLUSIV Marii retaileri anunță noi scumpiri la raft, de 10-15%, dacă prețurile la energie rămân la nivelurile de acum CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marii retaileri anunță noi scumpiri la raft, de 10-15%, dacă prețurile la energie rămân la nivelurile de acum

În urma majorării prețului benzinei cu 3 bani/l și pe cel al motorinei cu 5 bani/l efectuate miercuri de OMV Petrom, benzina standard se putea cumpăra în stațiile OMV din capitală și cu 6,97 lei/l, în timp ce diesel-ul ajungea la un preț maxim de 8,43 lei/l.

În stațiile Petrom, de obicei cele mai ieftine, benzina costa 6,82-6,89 lei/l, iar motorina 8,32-8,35 lei/l.

Și companiile concurente au scumpit carburanții în ultimele 2 zile, Lukoil cu câte 9 bani/l, iar MOL și Rompetrol cu câte 8 bani/l. Motorina a ajuns la un preț de 8,29-8,32 lei/l în stațiile Lukoil din capitală și la 8,34-8,38 lei/l în cele operate de MOL și Rompetrol, iar benzina la unul de 6,80-6,85 lei/l în stațiile Lukoil și la 6,90-6,94 lei/l în cele MOL și Rompetrol.

Scumpirile din octombrie au adus prețurile la nivelul celor înregistrate în urmă cu o lună.

În următoarele ore, însă, concurenții OMV Petrom vor majora suplimentar prețurile, așa cum au obișnuit piața, stațiile Petrom, de obicei cele mai ieftine, fiind în prezent mai scumpe decât cele ale MOL și Rompetrol, cel puțin în cazul motorinei.

 

Miercuri dimineață, țițeiul Brent, de referință pe piața europeană, se tranzacționa la o cotație de aproape 90,3 dolari/baril, nivel similar celei din urmă cu o lună, după ce în urmă cu 9 zile se situase la aproape 99 dolari/baril. Recent, OPEC+ a decis o tăiere semnificativă a producției de petrol, în pofida presiunilor din partea SUA, iar, în mai puțin de 2 luni, va intra în vigoare embargoul impus importului maritim de țiței rusesc, iar pe 5 februarie cel impus importului de produse petroliere. România este importator net de motorină.

GRAFICE Prețul gazelor pe BRM - în cădere liberă: a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul anului CITEȘTE ȘI GRAFICE Prețul gazelor pe BRM - în cădere liberă: a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul anului

În plus, cererea regională, cel puțin de motorină, este influențată de cea ucraineană, țară rămasă fără capacități de rafinare, bombardate de ruși, și care și-a majorat de 12 ori importurile, inclusiv din România. O parte din motorina importată de România este reexportată în Ucraina, țară care recent a reintrodus accizele la carburanți.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
scumpiri
benzină
motorină
țiței