Burduja: Corpul de Control al Ministerului Energiei nu a identificat nicio problemă de legalitate în procedura de selecție a membrilor Directoratului Hidroelectrica

Burduja: Corpul de Control al Ministerului Energiei nu a identificat nicio problemă de legalitate în procedura de selecție a membrilor Directoratului Hidroelectrica

Sursă foto: captură Digi24

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 oct 2023

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că Corpul de Control al ministerului nu a identificat nicio problemă de legalitate în procedura de selecție a membrilor Directoratului companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hidroelectrica a anunțat oficial în august demararea concursului de selecție a celor 5 membri ai Directoratului societății, inclusiv a CEO-ului, deadline-ul de depunere a candidaturilor fiind 11 septembrie. Au fost scoase la concurs posturile de director general – președinte al Directoratului, director financiar, director operațional, director de investiții și director administrativ și logistică. Câștigătorii vor avea mandate de maximum 4 ani.

Campania Cora devine Carrefour, pregătită să fie declanșată. Hipermarketurile preluate vor rămâne deschise pe cât posibil, magazinele de proximitate vor fi închise o perioadă scurtă - LISTA CITEȘTE ȘI Campania Cora devine Carrefour, pregătită să fie declanșată. Hipermarketurile preluate vor rămâne deschise pe cât posibil, magazinele de proximitate vor fi închise o perioadă scurtă - LISTA

Ulterior, pe 16 octombrie, ministrul Burduja a declarat public că, la Hidroelectrica, se simte nevoia unei ″reîmprospătări la nivelul echipei″, însă a precizat că nu se va implica în procedura de selecție a membrilor Directoratului, aflată în desfășurare.

Pe 25 octombrie, Hidroelectrica a transmis că Ministerul Energiei, acționarul său majoritar, derulează o misiune de inspecție la companie în perioada 23 octombrie – 3 noiembrie 2023, având ca obiective ″verificarea respectării normelor juridice și organizatorice aplicate cu ocazia organizării concursului pentru selecția a cinci membri ai Directoratului (…); verificarea altor aspecte în raport de cele rezultate din activitatea de inspecție″. Compania a precizat că ″până la data prezentei informări (25 octombrie 2023 – n.r.), procedura de selecție a membrilor Directoratului (…) este în curs de derulare, nefiind dispusă nicio măsură de suspendare/anulare/reluare″.

VIDEO ANUNȚ - Lucrările la Autostrada Bucureștiului avansează. Noi imagini CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ - Lucrările la Autostrada Bucureștiului avansează. Noi imagini

Acum, ministrul de resort a spus, la Digi24, că inspectorii Ministerului nu au identificat nicio abatere în procedura de selecție a directorilor Hidroelectrica și că misiunea de control s-a încheiat deja, încă de vineri, 27 octombrie.

″La Hidroelectrica, practic, Consiliul de Supraveghere a declanșat procedura (de selecție a membrilor Directoratului – n.r.) în baza Ordonanței 109, a fost selectată o firmă (de head-hunting – n.r.), s-au depus candidaturi. Hidroelectrica e o companie strategică și foarte importantă pentru România. Și au venit și foarte multe contestații, inclusiv la Ministerul Energiei. Am trimis Corpul de Control pentru a verifica legalitatea procedurii. Avem un raport care s-a închis vinerea trecută, l-am semnat ieri și îl vom comunica Hidroelectrica. Nu am identificat probleme de legalitate în ceea ce privește această procedură. Ea va merge înainte și Consiliul de Supraveghere va selecta componența finală a Directoratului la Hidroelectrica. Corpul de Control și-a încheiat cercetarea. Pe litera legii, nu s-a găsit nicio abatere″, a spus Burduja.

DOCUMENT Ce prevede proiectul noii legi a pensiilor. Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ce prevede proiectul noii legi a pensiilor. Vârstă de pensionare egală pentru femei și bărbați

Între timp, Curtea de Conturi, în urma unui control derulat în 2022 și a raportului întocmit ca urmare a acestuia, a sesizat recent Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului București, ″întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății″. Plenul Curții de Conturi a hotărât pe 5 octombrie 2023 sesizarea Parchetului.

În replică, producătorul hidro a afirmat, într-un comunicat, că, ″încă din timpul auditului, acolo unde au existat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare atât pe parte penală, cât și civilă″. Hidroelectrica a mai arătat că, în conformitate cu procedurile interne ale Curții de Conturi, a depus contestații cu privire la unele măsuri, o parte dintre acestea fiind admise de către instituția în cauză, iar ″pentru restul de măsuri rămase în vigoare, Hidroelectrica a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora″.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica selecție membri directorat
hidroelectrica corpul de control al ministerului energiei
hidroelectrica selecție șefi