Bursa Română de Mărfuri vrea să dea în judecată autoritățile române, dacă nu-i permit să tranzacționeze gaze naturale

Bursa Română de Mărfuri vrea să dea în judecată autoritățile române, dacă nu-i permit să tranzacționeze gaze naturale
scris 21 mai 2017

Bursa Română de Mărfuri (BRM) amenință că va acționa statul în judecată la forurile internaționale de justiție, dacă Parlamentul va aproba modificările propuse de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, privind eliminarea BRM de pe piața platformelor centralizate de gaze naturale din România, transmite News.ro.

Propunerile au fost anunțate în premieră, în exclusivitate, de Profit.ro.

Președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica, a declarat pentru News.ro că așteaptă să vadă ce va decide Parlamentul. Potrivit propunerilor Comisiei, OPCOM, filială a Transelectrica, ar rămâne singura platformă de tranzacționare.

”Legea este în Parlament deocamdată. Există deputați care vor cere reîntoarcerea legii spre a fi discutată în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților. Noi am înțeles că au fost iregularități, că s-a stipulat faptul că va exista un singur operator, care a fost și nominalizat (OPCOM, n.r.)”, a declarat Stoica pentru News.ro.

Baschetbalistul turc din NBA blocat pe aeroport la București a fost lăsat de autoritățile române să se întoarcă în SUA via Londra CITEȘTE ȘI Baschetbalistul turc din NBA blocat pe aeroport la București a fost lăsat de autoritățile române să se întoarcă în SUA via Londra

El afirmă că nu știe cum a fost convocată ședința Comisiei și nici dacă s-a ținut cont de recomandările UE.

”Noi am participat la numai două întâlniri. Credem că există căi procedurale ca legea să se reîntoarcă (la Comisie, n.r.). Dar dacă nu se întâmplă acest lucru, dacă Parlamentul își asumă o asemenea decizie antieconomică și neetică, dacă nu ni se face dreptate, ne vom adresa organismelor internaționale. Noi am investit timp, bani și experiență și acum vii și îl dai altuia (dreptul de tranzacționare gaze, n.r.)?”, adaugă oficialul BRM.

Stoica subliniază că prețurile cele mai bune se obțin acolo unde există concurență.

”În opinia noastră, este un adevărat scandal. Ni se întâmplă a doua oară așa ceva, după episodul cu energia electrică. Va fi o problemă de constituționalitate și de legalitate”, punctează președintele BRM.

Trump anunță acorduri \ CITEȘTE ȘI Trump anunță acorduri "formidabile" între SUA și Arabia Saudită în prima zi a turneului internațional. Sute de miliarde de dolari și "slujbe, slujbe, slujbe"

Producătorii de gaze va trebui să oferteze și să tranzacționeze public, transparent și nediscriminatoriu pe piețele centralizate de gaze naturale întreaga cantitate de gaze naturale produsă, mai puțin cantitățile aferente consumului propriu tehnologic, potrivit unor modificări la OUG 64/2016 privind piața gazelor naturale adoptată săptămâna aceasta în ședința Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, care este cameră decizională.

Toată cantitatea produsă sau importată se va tranzacționa pe o singură bursă angro, iar contractele bilaterale directe între producători și furnizori, traderi sau consumatori vor dispărea, potrivit modificărilor aduse de inițiatorii documentului, Grupul parlamentar PSD.

După ce, prin legea 123/2012, OPCOM a devenit singura bursă angro de energie, acum, prin modificarile la OUG 64/2016, OPCOM devine și singura bursă angro de gaze naturale.

“Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru Industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacționare angro a întregii cantități de gaze naturale produse, importate și exportate, în mod transparent și nediscriminatoriu; pe model vest-european, un operator unic pe piața angro de gaze naturale și de energie electrică, OPCOM, pentru a putea, astfel, crește lichiditatea pieței concurențiale angro, prin centralizarea activităților de tranzacționare.

Un computer din generația ”Apple-I”, vândut cu 110.000 de euro, la o licitație organizată în Germania CITEȘTE ȘI Un computer din generația ”Apple-I”, vândut cu 110.000 de euro, la o licitație organizată în Germania

Acestea mai prevăd tranzacționarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Rețeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA, precum și criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piața cu amănuntul fără a limita numărul acestora, potrivit datelor transmise joi de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

La rândul său, președintele Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spune că autoritatea nu este de acord cu eliminarea Bursei Române de Mărfuri (BRM) de pe piața platformelor centralizate de gaze naturale din România și susține că ar trebui menținute ambele platforme de tranzacționare, OPCOM și BRM.

”Noi pe această zonă ne-am coordonat cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și am avut puncte de vedere similare, transmise Parlamentului. La ultima ședință (a Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților - n.r.) nu am fost invitați, deci nu pot să spun exact ce s-a votat. Punctul de vedere a fost în esență acela de a menține ordonanța, respectiv de a menține două platforme de tranzacționare, pentru faptul că BRM este deja un operator care tranzacționează gaze. Și atunci, dacă nu suntem mulțumiți de modul în care funcționează BRM, varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiții, să fie reglementată mai bine, dar nu știu dacă este o soluție optimă să eliminăm un actor economic care deja e prezent pe piață”, a declarat joi Chirițoiu, la conferința aniversării a 20 de ani de activitate a Consiliului Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa romana de marfuri
brm
opcom; pietele centralizate de gaze naturale
tranzactii gaze naturale
bursa gaze naturale
iulian iancu psd