Cărbunele a redevenit cea mai importantă sursă de energie pentru Germania

Cărbunele a redevenit cea mai importantă sursă de energie pentru Germania
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2021

Cărbunele a înlocuit energia eoliană la capitolul cea mai importantă sursă de energie pentru producția de electricitate în Germania, în primul semestru din 2021, pe fondul intensificării dezbaterilor privind schimbările climatice, înaintea alegerilor de luna aceasta, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Conform calculelor publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), în primele șase luni din acest an, 56% din cei 258,9 miliarde KWh de electricitate generați în Germania au venit din surse convenționale, cum ar fi cărbunele, gazele naturale sau energia nucleară. Este cu 20,9% mai mult decât în primul semestru din 2020, scrie Agerpres.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

În contrast, ponderea energiilor regenerabile, cum ar fi energia produsă de centralele eoliene și fotovoltaice și biogaz, a scăzut cu 11,7% în primele șase luni din acest an, la 44%, comparativ cu perioada similară din 2020. Lipsa vântului puternic în primăvară a fost principalul motiv al scăderii, a informat Destatis. Ponderea energiei eoliene a scăzut cu 21%, iar diferența a fost compensată de electricitatea generată de termocentrale.

După cărbune și energie eoliană, gazele naturale au fost a treia cea mai importantă sursă de energie pentru producția de electricitate în Germania, în primul semestru din 2021, cu o pondere de 14,4%, înaintea energiei nucleare, cu ponderea de 12,4%.

Anul trecut, cancelarul Angela Merkel a reușit să negocieze un acord pentru ca prima economie europeană să renunțe complet la cărbune până în 2038. De asemenea, până anul viitor se va renunța la energia nucleară.

Activiștii de mediu cer renunțarea mai devreme la cărbune pentru reducerea mai rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Reglementările UE mai stricte privind emisiile de gaze de seră vor accelera procesul renunțării la cărbune, care ar fi putea fi finalizat până în 2030, a apreciat recent ministrul german al Mediului, Svenja Schulze.

Obiectivul UE îl reprezintă reducerea emisiilor poluante cu cel puțin 55% până în anul 2030, ținta precedentă fiind de 40%.

Obiectivele UE mai stricte privind mediul vor face ca certificatele de emisii să devină mai scumpe, iar suma plătită de cei care emit gaze de seră va crește. Energia provenită din cărbune "va ieși forțat de pe piață", a explicat Schulze. Oficialul a adăugat că în zonele unde există mine de cărbune angajații vor avea nevoie de "noi slujbe decente".

De asemenea, a declarat ministrul Mediului, pentru a înlocui cărbunele, nivelul energiei regenerabile disponibile în rețea va trebui să crească.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Germania a anunțat o scădere istorică a emisiilor sale de gaze cu efect de seră în 2020, în mare parte datorită pandemiei de coronavirus, care i-a permis să își atingă obiectivele climatice.

"În 2020, aproximativ 739 de milioane de tone de gaze cu efect de seră au fost emise în Germania. Înseamnă cu 70 de milioane de tone - reprezentând 8,7% - mai puțin decât în 2019". Este vorba despre "cea mai importantă scădere anuală de după Reunificarea Germaniei din 1990", a anunțat Ministerul Mediului, într-un comunicat.

Germania s-a angajat să își scadă emisiile de CO2 cu 40% în 2020 în raport cu 1990 și cu 55% în 2030 în raport cu același an.

De asemenea, Germania a reușit o creștere considerabilă a energiilor sale regenerabile în ultimii ani, datorită politicilor pro-active adoptate de Guvern.

Sectorul energiilor regenerabile a contribuit pentru prima dată cu jumătate din producția de electricitate în 2020, comparativ cu 25% în urmă cu mai puțin de 10 ani, potrivit Institutului de Cercetare Fraunhofer. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
energie