Hidroelectrica a finalizat întărirea barajului deversor de la Porțile de Fier I

Hidroelectrica a finalizat întărirea barajului deversor de la Porțile de Fier I
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a finalizat și recepționat investiția ″Măsuri de protecție suplimentară a disipatorului barajului deversor Porțile de Fier I″, în valoare de 82,7 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lucrările au fost necesare pentru creșterea duratei de viață a deversorului barajului Porțile de Fier I și pentru prevenirea degradării pintenului aval al disipatorului, a transmis compania.

FOTO Raid al inspectorilor ANPC în Centrul Vechi al capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Raid al inspectorilor ANPC în Centrul Vechi al capitalei

Investiția a constat în aplicarea unei soluții de intervenție care să prevină deprecierea prin abraziune a betonului pintenului aval al disipatorului și extinderea degradărilor până la galeria de drenaj aval, situație care ar fi pus în pericol stabilitatea barajului și funcționarea centralei hidroelectrice Porțile de Fier I.

″Contractul pentru realizarea investiției s-a derulat pe o perioadă de doi ani, realizarea efectivă a lucrărilor în amplasament necesitând 6 luni. Vorbim de o intervenție complexă la acest obiectiv, intervenție care a necesitat experiență și competențe tehnice ridicate. Este o realizare importantă, care demonstrează angajamentul Hidroelectrica de a dezvolta și moderniza infrastructura energetică a României și pentru a asigura un sistem energetic durabil și sigur pentru generațiile viitoare″, a declarat Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica.

Holcim România își extinde divizia de agregate prin achiziționarea unuia dintre cei mai importanți furnizori din zona București-Ilfov CITEȘTE ȘI Holcim România își extinde divizia de agregate prin achiziționarea unuia dintre cei mai importanți furnizori din zona București-Ilfov

Necesitatea execuției lucrărilor de protecție suplimentară a disipatorului barajului Porțile de Fier I a apărut în anul 2008 când, în urma controlului efectuat în zona de regularizare aval a barajului, au fost constatate eroziuni atât la disipator cât și în albia Dunării imediat în aval de baraj.

Lucrările au fost realizate în comun de către beneficiarii român și sârb ai amenajării SHEN Porțile de Fier I, în conformitate cu prevederile acordurilor dintre cele două state. Soluția propusă a urmărit prevenirea degradării disipatorului, prin implementarea unor tehnologii moderne și inovatoare.

Statul New York pregătește taxă pentru serviciile Netflix și alte companii de streaming pentru a finanța pierderile metroului din cea mai mare metropolă a Americii CITEȘTE ȘI Statul New York pregătește taxă pentru serviciile Netflix și alte companii de streaming pentru a finanța pierderile metroului din cea mai mare metropolă a Americii

Barajul deversor Porțile de Fier I, situat pe Dunăre la km 943, aval de localitatea Șip, de pe malul drept, și amonte de localitatea Gura Văii, de pe malul stâng, a fost construit de România în colaborare cu Republica Serbia și face parte din Sistemul Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I.

Disipatorul de energie al barajului deversor Porțile de Fier I este de tip cilindric fără dinți și are o lungime de 31,15 m, iar talpa disipatorului este fundată la cota 20,00 mdMA în câmpurile 8 ÷10 și la cota 23,00 mdMA în câmpurile 11 ÷14.

Rafila : Nu putem da sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care să le aruncăm CITEȘTE ȘI Rafila : Nu putem da sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care să le aruncăm

După cum a relatat Profit.ro, Hidroelectrica vrea să retehnologizeze și să modernizeze cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, Porțile de Fier 1, cu putere instalată totală de aproape 1.200 MW, dată în funcțiune la începutul anilor ’70 ai secolului trecut și exploatată de România în parteneriat cu Serbia.

Hidrocentrala este compusă din 6 hidroagregate, fiecare cu putere instalată de 194,4 MW, însumând o capacitate totală de 1.166,4 MW. Unitatea produce într-un an hidrologic mediu peste 5,2 milioane MWh de electricitate, asigurând circa 10% din totalul producției naționale de curent electric și aproape jumătate din volumul serviciilor tehnologice de sistem din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica porțile de fier
baraj porțile de fier
investiții hidroelectrica