Cehia promite că va înceta să mai folosească cărbune până în 2033

Cehia promite că va înceta să mai folosească cărbune până în 2033
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2022

Noul Guvern ceh și-a prezentat programul politic în care se prevede că utilizarea cărbunelui în producția de energie va înceta până în 2033, urmând ca în paralel să fie crescută ponderea energiei nucleare și a surselor regenerabile, transmite AP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În prezent, termocentralele pe bază de cărbune sunt responsabile pentru aproape 50% din producția totală de electricitate a Cehiei, scrie Agerpres.

Directorul Apple a câștigat de 1.400 de ori mai mult decât un angajat obișnuit CITEȘTE ȘI Directorul Apple a câștigat de 1.400 de ori mai mult decât un angajat obișnuit

"Vom crea condițiile necesare pentru ca transformarea energetică și dezvoltarea regiunilor carbonifere să facă posibile eliminarea cărbunelui până în anul 2033", a anunțat Guvernul condus de premierul conservator Petr Fiala.

Precedentul Executiv ceh, condus de miliardarul Andrej Babis, nu a aprobat o dată țintă pentru renunțarea la cărbune dar un grup consultativ a recomandat anul 2038 într-un plan care a fost criticat de ONG-urile de mediu pentru că nu era suficient de ambițios.

Activiștii de mediu au apreciat vineri că 2033 este o dată nejustificat de târzie. "Guvernul ceh știe foarte bine că oamenii de știință ne-au spus că statele europene trebuie să renunțe la cărbune până în 2030. Trebuie să accelereze planul", a declarat Mahi Sideridou, director la organizația Europe Beyond Coal.

În paralel cu renunțarea la cărbune, Cehia vrea să devină mai dependentă de energia nucleară, în timp ce țara vecină Germania vrea să închidă toate centralele nucleare până la finele acestui an.

Germania și alte state membre UE, precum Austria, și-au exprimat opoziția față de o propunere a Comisiei Europene care prevede că, în anumite condiții, centralele nucleare și cele pe gaze pot fi considerate investiții "verzi".

Ministerul ceh al Industriei și Comerțului a anunțat vineri că este o "prioritate" pentru el să susțină energia nucleară și energia din surse regenerabile.

În prezent, Cehia se bazează pe șase reactoare nucleare care produc o treime din necesarul său de electricitate. Autoritățile de la Praga finalizează un plan pentru construcția unui nou reactor și lucrează la planurile pentru alte unități.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
carbune