Cei mai mari producători din România anticipează că vor livra anul viitor mai multă energie la preț reglementat furnizorilor cu clienți finali, distribuitorilor și Transelectrica

Cei mai mari producători din România anticipează că vor livra anul viitor mai multă energie la preț reglementat furnizorilor cu clienți finali, distribuitorilor și Transelectrica
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 dec 2023

Companiile de stat Hidroelectrica și Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie electrică din România, s-au angajat să livreze anul viitor cantități mai mari de curent la preț reglementat de 450 lei/MWh decât în 2023, pe baza prognozelor proprii de producție și a contractelor ″la liber″ cu livrare în 2023 încheiate până în prezent, care le lasă la dispoziție mai multă electricitate pentru sistemul reglementat, reiese din datele oficiale analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este vorba despre livrările efectuate prin intermediul mecanismului de achiziție centralizată (MACEE), prin care câțiva dintre cei mai mari producători de profil sunt obligați să-și vândă energia produsă disponibilă către operatorul pieței, OPCOM, la preț fix de 450 lei/MWh, iar acesta o redistribuie mai departe, la același preț, furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, distribuitorilor de energie, precum și operatorului de transport și sistem Transelectrica.

TAROM anunță, la câteva ore după demisia CEO-ului, că restructurarea a intrat în linie dreaptă și vin primele două aeronave Boeing 737 Max CITEȘTE ȘI TAROM anunță, la câteva ore după demisia CEO-ului, că restructurarea a intrat în linie dreaptă și vin primele două aeronave Boeing 737 Max

Hidroelectrica și Nuclearelectrica au încheiat recent contracte cu OPCOM, pentru componenta anuală a vânzărilor prin MACEE. Ulterior, se fac și alocări suplimentare lunare.

Contractul anual semnat de cei de la Hidroelectrica, cu livrări pe parcursul întregului an 2024, prevede o valoare de aproape 1,17 miliarde lei, față de cea de aproximativ 935 milioane lei a înțelegerii similare perfectate la sfârșitul lui 2022 pentru 2023.

EXCLUSIV Vama a depășit programul lunar de încasări, pentru prima dată în acest an. Veniturile s-au stabilizat în pofida amânării de la plata în vamă a aproape jumătate din TVA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vama a depășit programul lunar de încasări, pentru prima dată în acest an. Veniturile s-au stabilizat în pofida amânării de la plata în vamă a aproape jumătate din TVA

În cazul Nuclearelectrica, suma prevăzută de contractul anual MACEE încheiat de curând cu OPCOM pentru 2024 se cifrează la peste 2 miliarde lei, în comparație cu cea de 1,21 miliarde lei din contractul corespunzător convenit pentru anul în curs. 

La același preț reglementat de vânzare, sumele din contracte reflectă cantități mai mari care vor fi livrate anul viitor prin acest mecanism obligatoriu, în comparație cu situația din 2023. Principala explicație este că legislația MACEE, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, a fost adoptată către finalul lui 2022, astfel că, la încheierea primelor contracte anuale, producătorii incluși în sistem apucaseră să vândă anticipat ″la liber″ pentru 2023 cantități mai mari de energie.

VIDEO&FOTO OFICIAL O nouă porțiune de autostradă, deschisă. Avertisment către un constructor CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO OFICIAL O nouă porțiune de autostradă, deschisă. Avertisment către un constructor

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis de curând sancționarea a 5 furnizori de energie electrică cu amenzi de 1% din cifra de afaceri anuală, cu argumentul că au solicitat și au primit cantități de curent de la producători la preț reglementat de 450 lei/MWh mai mari decât consumul clienților finali din portofoliu.

Potrivit șefului Autorității, urmare a scăderii generale a consumului de energie din România, mulți furnizori au ajuns în situația de a vinde clienților finali cantități mai mici decât au achiziționat prin MACEE, însă au notificat OPCOM în acest sens, în conformitate cu legea, și au făcut regularizări în lunile următoare, reducându-și corespunzător cantitățile solicitate la preț de 450 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț reglementat energie
preț energie
livrări energie hidroelectrica
livrări energie nuclearelectrica