Centrala electrică de la Brazi a OMV Petrom funcționează la întreaga capacitate de producție, prima dată după 13 luni

Centrala electrică de la Brazi a OMV Petrom funcționează la întreaga capacitate de producție, prima dată după 13 luni
scris 14 nov 2017

Centrala electrică Brazi deținută de OMV Petrom funcționează, pentru prima dată în ultimele 13 luni, la întreaga capacitate de producție, luni după-amiază fiind înlocuit și pus în funcțiune și cel de-al doilea transformator avariat în luna aprilie.

Începând cu sfârșitul lunii septembrie 2016, OMV Petrom s-a confruntat cu avarii la ambele transformatoare. În perioada octombrie 2016-aprilie 2017, centrala a funcționat la 50% din capacitate, iar în perioada aprilie-iunie 2017 a fost complet indisponibilă. La începutul lunii iulie anul acesta, a fost înlocuit unul dintre transformatoare, iar de atunci centrala a funcționat la 50% din capacitate.

Centrala de la Brazi, la capacitate maximă, poate acoperi până la 10% din consumul mediu orar de electricitate al României.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Avariile înregistrate de OMV Petrom la centrala de la Brazi au stat la baza acuzațiilor aduse de președintele comisiei de anchetă ANRE, Iulian Iancu, care a acuzat compania de manipularea pieței de electricitate, susținând că, în opinia sa, “a refuza să pui la dispoziție 100% din capacitatea de producție este infracțiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă”.

Șeful comisiei de anchetă ANRE acuză un producător privat de manipularea pieței de electricitate, deși companiile de stat închiseseră simultan 17 unități de producție CITEȘTE ȘI Șeful comisiei de anchetă ANRE acuză un producător privat de manipularea pieței de electricitate, deși companiile de stat închiseseră simultan 17 unități de producție

Potrivit CEO-ului OMV Petrom, Mariana Gheorghe, compania nu a beneficiat de pe urma aprecierii prețurilor pe PZU. “Am avut contractele noastre forward, de livrare la termen, pe care le-am onorat. Nu am anticipat creșterea cererii de energie din ianuarie anul acesta. Nu am livrat foarte mult pe piața spot, PZU, am avut și incidentul cu turbina de gaz nefuncțională din T4 2016. Dacă aveam la dispoziție și a doua turbină, puteam cu adevărat să capturăm și noi o parte din această cerere crescută de energie din prima parte a lui 2017", declara în mai 2017 directorul general al OMV Petrom.

OMV Petrom respinge acuzațiile de manipularea a pieței de electricitate: nu numai că nu a beneficiat de prețurile ridicate, ci, dimpotrivă, a fost afectată negativ CITEȘTE ȘI OMV Petrom respinge acuzațiile de manipularea a pieței de electricitate: nu numai că nu a beneficiat de prețurile ridicate, ci, dimpotrivă, a fost afectată negativ

OMV Petrom a respins, într-un comunicat publicat pe Bursa de Valori București (BVB) adresat investitorilor, acuzațiile  de manipulare a pieței și de vulnerabilizare a sistemului energetic național. În opinia reprezentanților OMV Petrom, întreruperea intenționată a producției și a comercializării de energie este contrară rațiunii de business a oricărei companii energetice.

Centrala Brazi este cel mai mare proiect privat de investiții greenfield din sectorul energetic din România, fiind pusă în funcțiune în 2012, cu investiții de 530 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
brazi
centrală
acuzații
iancu