Cifrele rectificării bugetare: statul profită de scumpirea gazelor. Guvernul mizează pe încasări în plus de aproape 110 milioane lei din energie și minerit

Cifrele rectificării bugetare: statul profită de scumpirea gazelor. Guvernul mizează pe încasări în plus de aproape 110 milioane lei din energie și minerit
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 nov 2018

Guvernul estimează că va încasa în plus anul acesta de la companiile energetice și miniere suma de aproape 110 milioane lei, reprezentând taxe pe minerit, pe exploatarea resurselor naturale, pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze determinate de liberalizarea prețurilor și pe monopolurile din transportul și distribuția de energie și gaze, potrivit proiectului celei de-a doua rectificări bugetare din 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sursa citată relevă că, din această categorie, cei mai mulți bani în plus ar urma să provină din taxele pe prospecțiuni, explorări și exploatări miniere, respectiv peste 60 milioane lei. Legea inițială a bugetului de stat pe 2018 prevedea încasări de numai 6,37 milioane lei din această sursă.

Din impozitul pe veniturile ale producătorilor de gaze naturale obținute ca urmare a dereglementării prețurilor, statul mizează pe încasări suplimentare de aproape 40 milioane lei. Inițial, bugetul de stat pe 2018 prevedea venituri de circa 724 milioane lei din această sursă, majorate ulterior cu nu mai puțin de 95,5 milioane lei la prima rectificare de anul acesta.

Primul zbor test al unei rachete SpaceX către Stația Spațială Internațională CITEȘTE ȘI Primul zbor test al unei rachete SpaceX către Stația Spațială Internațională

Prețul angro de vânzare al gazelor de producție internă de către producători către furnizori, complet liberalizat, s-a majorat amplu anul acesta, inclusiv ca urmare a creșterii de către ANRM a prețului de referință utilizat în formula de calcul a redevențelor petroliere la gaze. Potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri (BRM), prețul mediu ponderat al tranzacțiilor angro de pe această platformă cu gaze de producție internă s-a majorat amplu, cu peste 31%, de la 80 lei/MWh în august la 105 lei/MWh în septembrie. Tranzacțiile cu gaze din import se fac la un preț și mai mare, de 112 lei/MWh.

Din taxa specială pe exploatarea resurselor naturale, Executivul se așteaptă să încaseze în plus 6,6 milioane lei. Bugetul de stat inițial pe 2018 prevedea venituri de 66,6 milioane lei din această sursă. De asemenea, a doua rectificare bugetară de anul acesta prevede încasări în plus de circa 3 milioane lei din taxarea monopolurilor din transportul și distribuția de energie și gaze, estimate inițial la 168,2 milioane lei și tăiate ulterior cu 17,4 milioane lei la prima rectificare.

Nu în ultimul rând, rectificarea bugetară prevede compensarea parțială a minusurilor mari de încasări din TVA și accize, de peste 3 miliarde lei, cu încasări suplimentare din dividende de la companii de stat, în special energetice, estimate la aproape 2 miliarde lei. Asta după ce le-a ordonat acestor companii să facă distribuiri suplimentare către acționari, din profiturile reportate și din rezerve.

"Venituri nefiscale: +2,36 miliarde de lei, influență generată în principal de reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat cu +1,91 miliarde de lei, ca urmare a centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat din profitul exercițiului financiar al anului 2017", se menționează în planul de rectificare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rectificare bugetara
dividende companii de stat
pret gaze
scumpire gaze
pret energie scumpire energie
impozit venituri suplimentare dereglementare preturi gaze
taxe miniere
taxa monopol energie gaze
taxa resurse naturale