Cine se bate să vândă uraniu centralei Cernavodă în următorii 4 ani

Cine se bate să vândă uraniu centralei Cernavodă în următorii 4 ani
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 iun 2022

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, care vrea să-și asigure în avans aprovizionarea cu combustibil pe următorii 4 ani, a primit două oferte la licitația lansată în martie pentru încheierea unui acord-cadru cu durata de 48 de luni, în baza căruia ar urma să achiziționeze în total până la 1.500 de tone de concentrat de uraniu natural, cu concentrație de 65%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea totală a achiziției este estimată la 180 milioane dolari (peste 810 milioane lei) plus TVA.

PREMIERĂ Dinamo, cu mari probleme financiare, a retrogradat pentru prima dată în eșalonul secund CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Dinamo, cu mari probleme financiare, a retrogradat pentru prima dată în eșalonul secund

La licitație s-au înscris cu oferte actualul furnizor de uraniu al SNN, producătorul de stat Kazatomprom din Kazahstan, precum și compania canadiană Cameco, care a lucrat în mai multe rânduri cu Nuclearelectrica din 2016 încoace. Evaluarea tehnică și financiară a ofertelor se va face până pe 11 august.

"Pentru a securiza aprovizionarea cu materie primă pe termen mediu și lung, SNN dorește implementarea unei abordări de extindere a stocurilor de concentrat de uraniu natural prin încheierea unui acord-cadru cu mai mulți furnizori calificați pe o perioadă de 48 de luni", se menționează în documentația de atribuire. Cantitatea minimă avută în vedere este de 600 de tone.

Câciu: România trebuie să împrumute ​80 de miliarde de lei pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare CITEȘTE ȘI Câciu: România trebuie să împrumute ​80 de miliarde de lei pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare

În august anul trecut, SNN a încheiat un contract pe un an în valoare de aproape 20 milioane dolari plus TVA cu Kazatomprom. Contractul prevede cumpărarea de către Nuclearelectrica de la kazahi a unei cantități de 260 de tone de concentrat de uraniu. La licitația de atunci au mai participat canadienii de la Cameco și francezii de la Orano.

Prețul spot al uraniului pe piețele internaționale a crescut semnificativ odată cu invazia Rusiei în Ucraina, de la circa 44 dolari/uncie pe 23 februarie până la peste 60 dolari/uncie în prezent (+37%), cel mai mare nivel de la dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011 încoace.

DOCUMENT Intră în vigoare noile reglementări pentru afișarea reducerilor în magazine. Ce obligații le revin tuturor comercianților CITEȘTE ȘI DOCUMENT Intră în vigoare noile reglementări pentru afișarea reducerilor în magazine. Ce obligații le revin tuturor comercianților

Kazahii de la Kazatomprom și-au revizuit recent semnificativ în sus prognoza de venituri pe 2022, ca urmare a scumpirii uraniului. Kazahstanul deține o pondere de circa 45% în totalul surselor globale de aprovizionare cu uraniu.

Nuclearelectrica este în curs de finalizare a tranzacției de preluare a uzinei de la Feldioara de la Compania Națională a Uraniului (CNU), intrată în insolvență. De asemenea, SNN a preluat de la CNU licența de concesionare a resurselor de minereu de uraniu de la Tulgheș-Grințieș.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleara cernavoda uraniu
nuclearelectrica achizitie uraniu
compania nationala a uraniului
snn furnizori uraniu
uraniu scumpire razboi rusia ucraina