CEO-ul Enel, la Davos: E stupid să produci energie electrică din gaze naturale. În Rusia, Enel are 3 centrale pe gaze, la care renunță acum, cu regret

CEO-ul Enel, la Davos: E stupid să produci energie electrică din gaze naturale. În Rusia, Enel are 3 centrale pe gaze, la care renunță acum, cu regret
scris 26 mai 2022

Francesco Starace, CEO-ul grupului italian de energie și utilități Enel, spune, în marja Conferinței de la Davos, că este "stupid" să produci energie electrică din gaze naturale, în condițiile în care există alternative mai bune și mai ieftine.

Afirmația a fost făcută în contextul în care Uniunea Europeană are în plan renunțarea la importurile de gaze de la principalul său furnizor extern, Federația Rusă, ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Inclusiv din cauza acțiunilor gigantului rus de stat producător Gazprom, prețurile la gaze în Europa au crescut galopant începând de vara trecută.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

"Consider că este un mare semnal de trezire. Prea mult gaz este folosit într-un mod stupid, pentru că, în ziua de azi, a arde gaz pentru a produce electricitate este stupid. Poți produce electricitate mai bine și mai ieftin fără să folosești gaz. Gazul este o moleculă prețioasă și ar trebui utilizat unde este cu adevărat nevoie", a spus Starace, prezentând ca exemple industria chimică, a celulozei și hârtiei, precum și a sticlei și ceramicii.

În schimb, potrivit top-managerului italian, energia electrică ar trebui produsă în primul rând din surse regenerabile – eoliene, fotovoltaice și altele.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA

"Păstrați gazul pentru aceste industrii. Nu mai folosiți gaz pentru încălzire, nu mai folosiți gaz pentru generarea de electricitate, devreme ce există alternative mai bune", a îndemnat Starace, citat de CNBC.

Grupul Enel, al cărui acționar principal este statul italian, are în plan renunțarea completă la producția de energie pe gaze naturale, precum și abandonarea pieței retail de furnizare de gaze, până în 2040.

Lufthansa vrea să cumpere o participație de 20% la compania aeriană italiană de stat ITA Airways, succesoarea Alitalia CITEȘTE ȘI Lufthansa vrea să cumpere o participație de 20% la compania aeriană italiană de stat ITA Airways, succesoarea Alitalia

Subsidiara Enel din Rusia operează trei centrale pe gaze cu putere instalată totală de 5,7 GW, extrem de rentabile, și ca urmare a prețului mult mai redus al gazelor de pe piața rusească, comparativ cu cea a UE. Profitul net al Enel Rusia a crescut cu peste 21% în primul trimestru din 2022, la peste 1,9 miliarde ruble, în condițiile majorării cu 9% a producției de  electricitate a centralelor pe gaz, dar și al avansului prețurilor de vânzare a acesteia. 

Francesco Starace a declarat în martie că Enel va renunța la operațiunile din Rusia "în câteva luni". "Suntem în proces de vânzare a activelor de producție a energiei. Cu regret, cred că trebuie să urmăm exemplul celorlalți", a afirmat atunci CEO-ul italian.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze
importuri gaze rusia
enel francesco starace
renuntare gaze rusesti