Comisia Europeană este de acord cu scăderea prețului la electricitate în Spania și Portugalia

Comisia Europeană este de acord cu scăderea prețului la electricitate în Spania și Portugalia
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2022

Spania și Portugalia au ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru a putea scădea prețul energiei electrice în peninsula iberică, în virtutea unei derogări care le permite celor două state să disocieze prețul electricității de cel al gazelor naturale, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Am ajuns la un acord politic cu Comisia", a anunțat ministrul spaniol al Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, cu prilejul unei conferințe de presă organizată la Bruxelles împreună cu omologul portughez, José Duarte Cordeiro. Acest acord, care ar urma să intre în vigoare în zilele următoare, va permite "extinderea protecției consumatorilor spanioli și portughezi care au un nivel mai ridicat de expunere pe evoluția pieței angro", a precizat Teresa Ribera.

INFOGRAFICE Gazprom taie Polonia și Bulgaria de la gaze. Impactul asupra României. Sofia ar putea apela la importuri din România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Gazprom taie Polonia și Bulgaria de la gaze. Impactul asupra României. Sofia ar putea apela la importuri din România

Uniunea Europeană a autorizat încă de la finele lunii martie Spania și Portugalia să adopte "măsuri excepționale" pentru a diminua prețul gazelor naturale utilizate la producția de electricitate și a reduce astfel factura energetică a gospodăriilor, care este una deosebit de ridicată în cele două țări, scrie Agerpres.

Această măsură derogatorie a fost validată de executivul comunitar "ținând cont de situația particulară" a celor două țări care au "pachete energetice compuse în principal din energii regenerabile și ținând cont de faptul că există foarte puține interconexiuni cu piața europeană", a subliniat la rândul său președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul validat marți de Bruxelles, după o lună de discuții, va permite "disocierea modului de stabilire a prețului electricității de cel la gaze" și va putea fi aplicat "pentru o perioadă de 12 luni", a precizat José Duarte Cordeiro.

Astfel, într-o primă etapă prețul gazelor naturale utilizate în producția de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră, obiectivul fiind ajungerea la o medie de 50 de euro pentru un Megawat-oră în următoarele 12 luni.

"Dacă prețurile vor rămâne foarte ridicate, economiile obținute vor fi foarte importante", a insistat ministrul portughez.

În prezent, pe piața angro prețul gazelor naturale evoluează în jurul valorii de 90 de euro pentru un Megawat-oră.

Costul energiei a cunoscut o creștere puternică în ultimele luni în Spania și Portugalia din cauza regulilor de pe piața europeană de electricitate, care obligă producătorii să își vândă energia la prețul pentru tehnologia cea mai scumpă, care în prezent cel al centralelor pe gaz.

Autoritățile de la Madrid și Lisabona au demarat o luptă împotriva acestui sistem, pe care îl consideră neadaptat la realitatea energetică din peninsula iberică. Însă multe țări europene sunt ostile la ideea unei reforme, de teama impactului pe care l-ar avea asupra concurenței în interiorul UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
spania
electricitate