Comisia Europeană estimează că deconectarea de energia din Rusia va costa 195 miliarde euro

Comisia Europeană estimează că deconectarea de energia din Rusia va costa 195 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2022

Comisia Europeană calculează că UE va trebui să investească în plus 195 miliarde de euro până în 2027 pentru a accelera deconectarea de combustibilii fosili din Rusia, în principal prin dezvoltarea regenerabilelor, o mai mare eficiență energetică și dezvoltarea sustenabilă a hidrogenului, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Analiza ia în calcul toate importurile de combustibili fosili din Rusia, gazele naturale fiind cel mai dificil de eliminat", semnalează Comisia în draftul planului "Repower EU", pe care îl va prezenta săptămâna viitoare, scrie Agerpres.

După o lună record, producția de autoturisme din România s-a redus, dar este mult peste cea din 2021 CITEȘTE ȘI După o lună record, producția de autoturisme din România s-a redus, dar este mult peste cea din 2021

Documentul, prezentat de portalul francez Contexte și la care a avut acces EFE, estimează că UE poate economisi anual 80 de miliarde de euro în ceea ce privește importurile de gaze, 12 miliarde euro din cele de petrol și 1,7 miliarde euro din cărbune.

Separarea de produsele energetice din Rusia va necesita dezvoltarea "la scară largă" a regenerabilelor, creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate, stabilirea de achiziții comune, dezvoltarea industriei hidrogenului, precum și reducerea consumului de hidrocarburi la transport, industrie și clădiri.

Va fi necesar, adaugă, CE, să fie majorată capacitatea industrială și investițiile "în tehnologii cheie, precum cea solară și eoliană, pompele de căldură și electrolizoarele".

Comisia estimează, de asemenea, că vor trebui investite circa 29 miliarde euro în plus pentru ca rețeaua electrică să poată absorbi creșterea generării și a consumului.

"O rețea energetică a UE cu adevărat interconectată va garanta securitatea energetică pentru toți", se adaugă în draftul documentului principal al Planului "Repower EU", care urmărește accelerarea tranziției Uniunii Europene spre o economiei fără cărbune și fără combustibili importați din Rusia, țară pe care Uniunea Europeană a sancționat-o după invazia din Ucraina, începută în februarie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
energie
rusia