Compania germană de utilități Uniper a anunțat că guvernul de la Berlin ar putea prelua o participație de control în companie, după ce importatorul de gaze aflat în dificultate a solicitat acordarea unui ajutor suplimentar, deschizând calea pentru o naționalizare completă a acesteia, transmite Reuters.
Uniper, cel mai mare importator de gaze rusești din Germania, și-a consumat rezervele de numerar pentru aprovizionarea cu gaze de pe piața spot, care a devenit extrem de scumpă după ce Moscova a redus fluxurile către Germania, scrie News.ro.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Uniper a convenit în iulie un pachet financiar de salvare declanșând un pachet de salvare cu Berlinul. Dar acel pachet, care între timp a crescut la 19 miliarde de euro, nu mai este suficient, iar Uniper are nevoie de mai mult.
”Părțile caută soluții alternative, printre altele o creștere directă a capitalului propriu care ar avea ca rezultat o participare majoritară semnificativă a guvernului german”, a spus Uniper într-un comunicat.
În iulie, Berlinul a declarat că va lua un pachet de acțiuni de 30%, ca parte a planului său de salvare, detalii care sunt încă discutate de companie, acționarul său majoritar Fortum și guvern.
CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a semnalat la acea vreme posibilitatea ca guvernul să ajungă să dețină mai mult de 50% din companie. Până acum, nu au fost luate decizii în afara celor convenite în iulie, a declarat Uniper miercuri.
Acțiunile Uniper au scăzut miercuri cu până la 20,5%, până la un minim istoric, și au închis în declin cu 18,3%.
Agenția europeană de rating Scope a retrogradat, de asemenea, ratingul de credit al Uniper la BBB-, de la BBB+.
Analiștii de la Bernstein estimează că Uniper ar putea avea nevoie de o infuzie suplimentară de capital de 4,5 miliarde de euro, adăugând că acest lucru ar duce participația guvernului la 88% și ar dilua participația Fortum la 8%, de la 78% acum.
O persoană familiarizată cu chestiunea a spus că necesarul de capital suplimentar al Uniper ar putea fi de peste 8 miliarde de euro.
Ministerul Economiei a declarat că este în discuții cu Uniper, iar Fortum a mai spus că discuțiile cu guvernul german au continuat.