Compania germană de utilități Uniper este tot mai aproape de naționalizare

Compania germană de utilități Uniper este tot mai aproape de naționalizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2022

Compania germană de utilități Uniper a anunțat că guvernul de la Berlin ar putea prelua o participație de control în companie, după ce importatorul de gaze aflat în dificultate a solicitat acordarea unui ajutor suplimentar, deschizând calea pentru o naționalizare completă a acesteia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Uniper, cel mai mare importator de gaze rusești din Germania, și-a consumat rezervele de numerar pentru aprovizionarea cu gaze de pe piața spot, care a devenit extrem de scumpă după ce Moscova a redus fluxurile către Germania, scrie News.ro.

Ministrul Energiei: Cei care fac economie la energie ar putea primi un bonus. Nu venim numai cu ”trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult” CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Cei care fac economie la energie ar putea primi un bonus. Nu venim numai cu ”trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult”

Uniper a convenit în iulie un pachet financiar de salvare declanșând un pachet de salvare cu Berlinul. Dar acel pachet, care între timp a crescut la 19 miliarde de euro, nu mai este suficient, iar Uniper are nevoie de mai mult.

”Părțile caută soluții alternative, printre altele o creștere directă a capitalului propriu care ar avea ca rezultat o participare majoritară semnificativă a guvernului german”, a spus Uniper într-un comunicat.

În iulie, Berlinul a declarat că va lua un pachet de acțiuni de 30%, ca parte a planului său de salvare, detalii care sunt încă discutate de companie, acționarul său majoritar Fortum și guvern.

CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a semnalat la acea vreme posibilitatea ca guvernul să ajungă să dețină mai mult de 50% din companie. Până acum, nu au fost luate decizii în afara celor convenite în iulie, a declarat Uniper miercuri.

Acțiunile Uniper au scăzut miercuri cu până la 20,5%, până la un minim istoric, și au închis în declin cu 18,3%.

Agenția europeană de rating Scope a retrogradat, de asemenea, ratingul de credit al Uniper la BBB-, de la BBB+.

Analiștii de la Bernstein estimează că Uniper ar putea avea nevoie de o infuzie suplimentară de capital de 4,5 miliarde de euro, adăugând că acest lucru ar duce participația guvernului la 88% și ar dilua participația Fortum la 8%, de la 78% acum.

O persoană familiarizată cu chestiunea a spus că necesarul de capital suplimentar al Uniper ar putea fi de peste 8 miliarde de euro.

Ministerul Economiei a declarat că este în discuții cu Uniper, iar Fortum a mai spus că discuțiile cu guvernul german au continuat.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniper
gaze
germania