Compania poloneză Serinus descoperă în România trei noi zone cu gaz, fiul miliardarului Kulczyk câștigă 7 milioane euro în câteva ore

Compania poloneză Serinus descoperă în România trei noi zone cu gaz, fiul miliardarului Kulczyk câștigă 7 milioane euro în câteva ore
scris 18 sep 2018

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, în cazul căreia Profit.ro a anunțat în primăvară că pregătește extragerea gazelor din Satu Mare, a descoperit în România trei noi zone cu gaz, acțiunile de pe bursă ale companiei urcând luni, în doar câteva ore, cu 17%, iar Serinus câștigând în valoare echivalentul a aproape 6,9 milioane euro și crescând astfel la 42,4 milioane euro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Serinus are în concesiune perimetrul de explorare de gaze naturale Satu Mare și a investit, în primul trimestru, peste 2 milioane de dolari în România, pregătind începerea producției.

Din cheltuielile de capital totale, 1,6 milioane de dolari au mers către construirea facilității de producție la Moftinu (Satu Mare).

Tranzacție: Canadienii care vor să exploateze cobalt și litiu în România preiau 51% dintr-o firmă locală al cărei asociat unic deține minereu polimetalic în Bihor CITEȘTE ȘI Tranzacție: Canadienii care vor să exploateze cobalt și litiu în România preiau 51% dintr-o firmă locală al cărei asociat unic deține minereu polimetalic în Bihor

Astfel, Serinus anunțase că avea în plan să foreze trei sonde: Moftinu 1007 (care va înlocui sonda compromisă în incendiu), Moftinu 1003 și Moftinu 1004. Sonda care o va înlocui pe cea abandonată după incendiu a fost programată spre forare în trimestrul II, iar celelalte două sonde au fost planificate pentru a doua jumătate a acestui an.

Ultimele date relevă acum că Serenius a descoperit trei noi zone cu gaze în România. Astfel, luni dimineață, compania a raportat rezultate foarte bune ale fluxului de gaz la testarea pe Moftinu 1003, la o adâncime de aproximativ 1.600 de metri.

Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013 CITEȘTE ȘI Surpriză: Kazahii de la KazMunayGas susțin că au de recuperat 200 milioane dolari de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, în urma achiziției Rompetrol. În joc e și o fostă divizie a Nokia, preluată de Patriciu în 2013

"Am descoperit trei noi zone cu gaz, iar testele au arătat o rată ridicată a gazului profitabil de extras", a transmis compania, generând creșterea puternică a acțiunilor.

Serinus Energy, companie controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea Satu Mare. KMG International (fosta Rompetrol Group) are o participație de 40%, însă a anunțat că vrea să se retragă din proiect.

Fondul de investiții a fost înființat de Jan Kulczyk, cel mai bogat om din Polonia, decedat în vara anului 2015, fiind controlat astăzi de Sebastian Kulczyk, fiul lui Jan Kulczyk, creditat cu o avere de 3,2 miliarde euro.

Petrolexportimport va intra în insolvență CITEȘTE ȘI Petrolexportimport va intra în insolvență

Anterior a fost anunțat că Serinus a forat două sonde, ambele în comuna Moftinu, la una dintre sonde fiind identificate rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Anul trecut, investițiile Serinus pe plan local au crescut de 5 ori, la 8,5 milioane dolari, de la 1,7 milioane dolari în 2016.

Serinus a anunțat, în martie, că incendiul care a avut loc la o sondă de gaze (Moftinu 1001) operată de polonezi în zona localității Moftinu Mare, pe 18 decembrie, a costat compania 4 milioane de dolari. Pompierii mobilizați pentru stingerea incendiului nu au putut să intervină, existând un risc major de producere a unei explozii. Moftinu 1001 a fost readusă sub control pe 6 ianuarie, însă Serinus a fost nevoită să abandoneze sonda.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus
gaze
moftinu
polonezi
serinus energy
satu mare
berd
foraj
sonde
incendiu
asigurare
productie