Companie lider austriacă se împrumut masiv inclusiv pentru România, unde pregătește o investiție în baterii

Energie   
Companie lider austriacă se împrumut masiv inclusiv pentru România, unde pregătește o investiție în baterii

Compania austriacă Renalfa, lider în dezvoltarea și investițiile în energie regenerabilă, din Viena, a obținut o finanțare de 315 milioane de euro de la un consorțiu de bănci, condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Alături de BERD, clubul de finanțare include Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), OTP Bank, Nova Ljubljanska Banka (NLB), UniCredit și Kommunalkredit. Kommunalkalkredit a acționat, de asemenea, ca unic consultant financiar pentru Renalfa, coordonând procesul de structurare împreună cu UniCredit.

Urmărește-ne și pe Google News

Finanțarea va sprijini un program de investiții de 1,2 miliarde de euro pentru a implementa 1,6 GW de capacitate de energie regenerabilă și aproximativ 3,3 GWh de sisteme de stocare a energiei (BESS) în România, Bulgaria, Ungaria și Macedonia de Nord.

Investiția va furniza anual aproximativ 2,3 TWh de energie electrică verde - echivalentul consumului a 920.000 de gospodării - și marchează o nouă etapă în tranziția energetică a regiunii prin integrarea stocării timpurii în baterii pentru a echilibra intermitența și a crește stabilitatea rețelei naționale.

La începutul anului, un proiect fotovoltaic (PV) de 258 MWac (megawați curent alternativ) din Teleorman a fost achiziționat de Renalfa IPP.

Această achiziție este în conformitate cu angajamentul strategic al Renalfa IPP de a dezvolta soluții energetice sustenabile în Europa Centrală și de Est (CEE). Proiectul reprezintă, de asemenea, un moment semnificativ în extinderea portofoliului de energie regenerabilă al României.

GRAFIC România a asigurat ieri aproape 60% din consumul de energie al Republicii Moldova CITEȘTE ȘI GRAFIC România a asigurat ieri aproape 60% din consumul de energie al Republicii Moldova

Punerea în funcțiune comercială a proiectului din Teleorman este programată pentru anul 2027. Acesta va contribui la obiectivele de decarbonizare ale României și la securitatea energetică a țării.

Pe lângă capacitatea fotovoltaică, Renalfa IPP intenționează să integreze active de stocare a energiei în baterii (BESS) de 1.000 MWh ca parte a dezvoltării viitoare a proiectului.

Această capacitate de stocare a energiei va spori stabilitatea rețelelor electrice, va optimiza utilizarea energiei regenerabile și va sprijini tranziția către un sistem energetic rezilient și sustenabil.

Criza energetică de peste Prut: Chișinăul a propus Transnistriei, rămasă în frig, să cumpere gaze din UE. Experiment de Revelion, pentru a ilustra rea-credința Gazprom CITEȘTE ȘI Criza energetică de peste Prut: Chișinăul a propus Transnistriei, rămasă în frig, să cumpere gaze din UE. Experiment de Revelion, pentru a ilustra rea-credința Gazprom

„Suntem entuziasmați să finalizăm achiziția acestui proiect de referință în România”, a declarat Dr. Nikola Antonov, purtătorul de cuvânt al Renalfa IPP. „Acest proiect este o dovadă a angajamentului nostru de a conduce tranziția energetică în regiunea CEE și de a oferi soluții inovatoare de energie regenerabilă care răspund provocărilor viitorului”.

Renalfa IPP este un dezvoltator din Viena și producător independent de energie, înființat ca joint-venture între Renalfa Solarpro Group GmbH și managerul francez de fonduri de infrastructură RGREEN INVEST.

Compania deține și dezvoltă proiecte fotovoltaice, BESS și eoliene cu o capacitate totală de aproximativ 2 GW în Bulgaria, Ungaria, Macedonia de Nord și România.

viewscnt
Afla mai multe despre
baterii
viena
renalfa
teleorman