Companiile din energie sunt tot mai aproape de a achita noua ”taxă pe stâlp”. Guvernul și-a dat acordul ”tacit”

Companiile din energie sunt tot mai aproape de a achita noua ”taxă pe stâlp”. Guvernul și-a dat acordul ”tacit”
scris 29 iul 2018

Codul Fiscal este pe cale de a fi modificat pentru a include în categoria clădirilor și turnurile de susținere a turbinelor eoliene, conform unui proiect de lege susținut de Ministerul Finanțelor și a cărui aprobare ”tacită” a fost transmisă Parlamentului chiar de premierul Dăncilă. Prin această modificare, autoritățile locale vor putea impune taxe și impozite pentru astfel de construcții.

Proiectul de lege a fost inițiat de actualul partid de guvernământ, care a considerat că trebuie dezbătut în procedură de urgență.

Modificarea a fost susținută inclusiv de Ministerul Finanțelor, care a arătat că o astfel de taxă este justificată în urma eliminării taxei pentru construcțiile speciale, cunoscuta ”taxă pe stâlp”, care a afectat în mod special companiile din domeniul energetic.

În prezent, Codul Fiscal stabilește, la capitolul taxe și impozite locale, că este definită drept ”clădire - orice construcție situată deasupra solului și/ sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosința sa, și care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalații, echipamente și altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereții și acoperișul, indiferent de materialele din care sunt construite”.

Veste bună pentru guvern: începând de astăzi se distribuie dividendele Romgaz. Statul va încasa 1,35 miliarde lei CITEȘTE ȘI Veste bună pentru guvern: începând de astăzi se distribuie dividendele Romgaz. Statul va încasa 1,35 miliarde lei

Autorii proiectului de lege propun completarea articolului cu următoarea prevedere: ”În categoria clădirilor se includ și turnurile de susținere a turbinelor eoliene”.

Inițiatorii arată că noul Cod Fiscal, aprobat în 2015, a creat neclarități în domeniu, fiind necesară revenirea la prevederea vechiului cod, care încadra turnurile de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor asupra cărora autoritățile administrației publice locale puteau să impună impozite și taxe locale.

Pensionarii din energie vor beneficia și după liberalizare de electricitate gratuită, dar costurile nu vor mai fi suportate direct de ceilalți consumatori CITEȘTE ȘI Pensionarii din energie vor beneficia și după liberalizare de electricitate gratuită, dar costurile nu vor mai fi suportate direct de ceilalți consumatori

Proiectul de lege a fost adoptat la finele lunii aprilie de către senatori, urmând a fi votat și de către Camera Deputaților, forul decizional al Parlamentului în domeniu.

În vederea întocmirii raportului asupra proiectului, Guvernul Dăncilă a transmis aleșilor, înainte de vacanța parlamentară, doar niște recomandări de tehnică legislativă.

Pe lângă recomandări, Executivul arată că un astfel de proiect de lege va putea ”acoperi viziunea de impozitare și taxă locală” din viitorul Cod al finanțelor locale. Din document reiese, prin urmare, că Guvernul nu are nimic împotriva impunerii unei astfel de taxe, ba, mai mult, așteaptă decizia Parlamentului în acest sens.

Companiile din energie sunt tot mai aproape de a achita noua ”taxă pe stâlp”. Guvernul și-a dat acordul ”tacit”

   

viewscnt
Afla mai multe despre
eoliene
turbina
turn
cladire
impozite
taxe
locale
lege
proiect
parlament
guvern
acord
cod
finante
locale