Complexul Energetic Oltenia a făcut un profit brut de 260 milioane lei la cinci luni, după pierderi anul trecut, ca urmare a creșterii producției de energie

Complexul Energetic Oltenia a făcut un profit brut de 260 milioane lei la cinci luni, după pierderi anul trecut, ca urmare a creșterii producției de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2017

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 260 milioane lei, de la pierderi de 20 milioane lei în perioada similară a anului trecut, ca urmare a creșterii producției de cărbune cu 20% și a cantității de energie cu 25%, a anunțat luni compania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cifra de afaceri a urcat în primele cinci luni cu circa 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, menționează compania, într-un comunicat, fără a specifica despre ce cifră este vorba. În această perioadă, CE Oltenia a funcționat cu o medie de opt grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 30% din piata de energie si de cca 30% din serviciile de sistem necesare la nivel national, scrie News.ro.

”Comparativ cu primele cinci luni ale anului 2016, în Sistemul Energetic Național a fost necesar mai mult cărbune în perioada similară a anului 2017. Astfel, la nivelul CE Oltenia s-a înregistrat o creștere a producției de cărbune cu 20% și a cantității de energie produse cu 25%. În același timp, deciziile de management implementate au condus la scăderea costurilor de producție cu aproximativ 9% pentru un MWh și cu aproximativ 13% pentru tona de cărbune”, arată un comunicat al producătorului de energie.

ASF declanșează controale în regim de urgență la Asirom, Generali, Groupama și Uniqa CITEȘTE ȘI ASF declanșează controale în regim de urgență la Asirom, Generali, Groupama și Uniqa

Compania anunță că sunt în derulare investiții majore pentru reabilitarea grupurilor energetice nr.5 de la Rovinari și nr.7 de la Turceni, amenajarea noului depozit de cărbune de la Roșia, precum și modernizarea și reparația capitală a unui excavator de la Lupoaia.

”De asemenea, a fost demarată procedura de implementare a instalațiilor de denoxare la trei grupuri energetice potrivit termenelor de conformare și au fost depuse documentațiile necesare pentru reabilitarea și modernizarea grupul energetic nr. 3 de la Turceni cu posibilitate de finanțare din Planul Național de Investiții”, mai menționează societatea.

Oficialii companiei spun că în prezent CE Oltenia nu are datorii către bugetul consolidat al statului și că și-a onorat toate plățile către băncile finanțatoare și către furnizori la termenele contractuale. Ministrul Energiei, Toma Petcu, spunea săptămâna trecută că salariile angajaților Complexului Energetic Oltenia vor crește doar dacă producătorul de energie ajunge pe profit, după ce reprezentanții sindicatelor au vorbit cu ministrul de disponibilizări repetate și de nivelul scăzut al salariilor la unele categorii de salariați din zona productivă. În companie lucrează în prezent 14.300 angajați.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Compania se află de mai mulți ani într-o situație financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acțiuni. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea - Conservarea Minelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia