Complexul Energetic Oltenia poate să vândă energie prin contracte bilaterale pe mai mult de doi ani

Complexul Energetic Oltenia poate să vândă energie prin contracte bilaterale pe mai mult de doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2017

Reprezentanții Ministerului Energiei în adunarea generală a acționarilor Complexului Energetic Oltenia, care controlează deciziile în cadrul forului, au aprobat joi o modificare a actului constitutiv care permite conducerii societăți de stat să încheie contracte bilaterale de vânzare de energie electrică pe mai mult de doi ani, mecanism folosit în trecut de așa-numiții "băieți deștepți" din energie. Ministrul Energiei a salutat "decizia acționarilor de la Complexul Energetic Oltenia", deși ministerul pe care îl conduce controlează deciziile prin intermediul reprezentanților săi în AGA, fiind acționar majoritar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Concret, într-o adunare generală extraordinară a acționarilor, desfășurată joi, 10 august, reprezentanții acționarilor au decis modificarea actului constitutiv al societății, în sensul extinderii competențelor directoratului, consiliului de supraveghere și adunării acționarilor, permițând acestor structuri să încheie contracte "de vânzare energie electrică cu durata mai mare de 24 luni", scrie News.ro.

Până acum, actul constitutiv permitea doar semnarea de contracte bilaterale cu durata de cel mult doi ani, prevedere introdusă la unii producători de energie aistatului pentru a evita repetarea situației de la Hidroelectrica.

STUDIU 7 din 10 români cred că motorul electric reprezintă viitorul industriei auto, iar 5 din 10 preferă mașinile electrice datorită costurilor mici de întreținere CITEȘTE ȘI STUDIU 7 din 10 români cred că motorul electric reprezintă viitorul industriei auto, iar 5 din 10 preferă mașinile electrice datorită costurilor mici de întreținere

Prin intermediul unor contracte bilaterale pe termen foarte lung cu prețuri de vânzare fix, care nu țineau cont de fluctuațiile de pe piață, profitul Hidroelectrica a fost "privatizat" pentru aproape un deceniu în beneficiul unor persoane susținute politic care au primit contractele de furnizare de energie ieftină.

Contractele au fost anulate doar după intrarea companiei Hidroelectrica în insolvență, în 2012. Beneficiarii contractelor au contestat îninstanță decizia de anulare, dar până acum au pierdut procesele.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a ținut să salute, pe pagina sa de Facebook, "decizia acționarilor de la Complexul Energetic Oltenia de aprobare a contractelor de vânzare a energiei pe o perioadă mai mare de doi ani", deși reprezentanții ministerului său în AGA au fost cei care au luat decizia.

Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea este al doilea acționar important, cu o participație de 21,55%.

În plus, ministrul a prezentat câteva justificări proprii alemăsurii adoptate.

"Această decizie oferă o mai mare predictibilitate mersului companiei, de la vânzarea de energie până la viitoarele investiții în retehnologizare. Nu în ultimul rând, prin această măsură cumpărătorii de energie de la CEO vor avea asigurat un preț constant pe întreaga perioada de derulare a contractului bilateral", a scris Petcu.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia.

Compania se află de mai mulți ani într-o situație financiară dificilă, înregistrând pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) în 2015. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia