Conferința News.ro - Dumitru Chisăliță, președinte AEI: Intervențiile statului în piața liberă de gaze au adus costuri mai mari pentru consumator

Conferința News.ro - Dumitru Chisăliță, președinte AEI: Intervențiile statului în piața liberă de gaze au adus costuri mai mari pentru consumator
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), afirmă, referitor la intervenția statului în piața de gaze naturale, că, după plafonarea prețului la gazele naturale prin intervenție a autorităților, începând cu anul 2023, consumatorul a plătit mai mult, iar estimările arată că și în viitor consumatorii vor plăti mai mult după „intervenția statului” în reglementarea tarifelor la gaze. „Cele trei intervenții ale statului au adus costuri mai mari la nivelul consumatorului, efectiv plătit”; afirmă Dumitru Chisăliță.

„Vreau să vorbesc despre intervenția statului în piața de gaze naturale. Au existat trei mari intervenții: perioada 2009-2012, perioada 2019-2020 și 2021-2024. (...) Momentul octombrie 2021 când se plafonează prețul la consumatorul casnic, față de prețul care s-a fi stabilit pe piață dacă nu ar fi existat această intervenție. O prognoză pe care am făcut-o noi: vedem că undeva din martie-aprilie 2023 prețul plafonat, care există și în momentul de față, nu a mai fost atins la nivelul prețului efectiv plătit de către român și în același timp ce observăm? Observăm că de atunci și până în prezent prețul pe piața liberă a fost în permanență mai mic și va rămâne mai mic și în perioada imediat următoare. În concluzie, pentru ceea ce înseamnă plafonarea, sau ultima intervenție a statului în piața liberă, plafonarea prețului la gaze naturale. (...) În 2022 consumatorii casnici au plătit mai puțin cu 26% mai puțin decât ar fi fost prețul în piață, dar vedem că din 2023-2024 și primul trimestru al lui 2025 prognozele pe care le-am făcut, de fiecare dată consumatorul casnic a plătit mai mult. La nivelul anului 2023 cu 7%. (...) În concluzie, vedem că, dacă prognozele se vor adeveri, consumatorul casnic va plăti cu circa 8% mai mult pentru ceea ce a însemnat intervenția statului și în același timp asta înseamnă undeva la 3000 de lei pentru un consumator care are o casă unde consumă circa 30MW pe an și 1800 de lei pentru un consumator care are un apartament cu un consum de circa 15MW oră pe an. Cumva vedem că cele trei intervenții ale statului în piața liberă cu adus 9%, 8% și 8% costuri mai mari la nivelul consumatorului efectiv plătit”, a afirmat Dumitru Chisăliță.

Urmărește-ne și pe Google News
Conferința News.ro - Sebastian Burduja: Strategia energetică națională urmează să fie pusă în dezbatere publică și să intre în avizare interministerială în termen de două săptămâni CITEȘTE ȘI Conferința News.ro - Sebastian Burduja: Strategia energetică națională urmează să fie pusă în dezbatere publică și să intre în avizare interministerială în termen de două săptămâni
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform oficialului AEI; estimările pentru 2024 și pentru primul trimestru al lui 2025, pentru că la 31 martie 2025 urmează să înceteze aplicabilitatea acestei scheme, arată că în România, cu prețul, plafonat, consumatorul va plăti mai mult decât dacă prețul ar fi fost reglat de piață.

Chisăliță a explicat că și prima intervenție din perioada 2009-2012 „s-a soldat cu o balanță negativă” la nivelul consumatorilor, care per total a plătit mai mult cu aproximativ 9 procente la gaz, arată News.ro.

Apoi, OUG 114, între 2019-2020 a dus o scădere a prețului gazelor pentru populație, dar o majorare pentru consumatorii non-rezidențiali, însă aceasta a dus la creșterea unor tarife, majorare suportată tot de populație.

viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru chisăliță
aei