CONFIRMARE Tranzacție: Augustin Oancea, proprietarul gigantului Tinmar, a preluat un parc solar

CONFIRMARE Tranzacție: Augustin Oancea, proprietarul gigantului Tinmar, a preluat un parc solar
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 aug 2019

Omul de afaceri Augustin Oancea, proprietarul grupului Tinmar, cu operațiuni majore în comerțul cu energie, gaze și produse petroliere și cu rulaj anual de peste 1,6 miliarde lei, a preluat integral o firmă care operează în Oltenia un parc fotovoltaic cu putere instalată de 3,5 MW, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, după cum a relatat Profit.ro, companiile Tinmar Energy și Mar-Tin Consulting & Management, controlate de Oancea, au preluat inițial participații modice, de circa 0,01% cumulat, la firma Lumina Solar SRL, deținută de Dumitru Ionică și încă 2 asociați. Ulterior, cele 2 firme ale lui Oancea au preluat integral Lumina Solar SRL, contra sumei totale de 4,28 milioane lei. Dividendele nedistribuite de firma operatoare a parcului solar au rămas în posesia foștilor asociați ai acesteia.

Augustin Oancea a devenit administrator cu puteri depline al Lumina Solar, cu un mandat de 4 ani.

ULTIMA ORĂ Percheziții DNA la sediul societății Oracle România, pentru corupție. Vizat - directorul Sorin Mîndruțescu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Percheziții DNA la sediul societății Oracle România, pentru corupție. Vizat - directorul Sorin Mîndruțescu

Lumina Solar operează un parc fotovoltaic de 3,5 MW în Băilești, Dolj, pus în funcțiune în 2013. În pofida modificărilor dezavantajoase ale legislației de subvenționare prin certificate verzi a producției de energie regenerabilă, care au debutat chiar în 2013, Lumina Solar a reușit să obțină profit în fiecare an de activitate de atunci încolo. În 2018, rezultatul pozitiv net a fost de 1,13 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,32 milioane lei.

Grupul Tinmar deține deja un număr de 6 centrale fotovoltaice, cu putere instalată totală de 50 MW, în județele Dolj, Gorj și Giurgiu.

Tinmar Energy este unul dintre cei mai importanți furnizori independenți de energie electrică, cu cotă de piață la nivel național de 4,27%, potrivit celor mai recente date ale ANRE. Compania a revenit pe profit anul trecut, cu un rezultat pozitiv net de peste 75 milioane lei, după pierderile de 29,4 milioane lei din 2017, la o cifră de afaceri de 1,65 miliarde lei, în scădere cu aproape 9% comparativ cu anul anterior.

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul își pune problema majorării țintei de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul de electricitate al României, după ce i s-a recomandat de către Comisia Europeană să fie "mai ambițios" în această privință, și a comandat în acest scop un studiu "de evaluare a potențialului tehnico-economic al resurselor regenerabile în România, în vederea actualizării și îndeplinirii țintelor de energie din surse regenerabile în 2030, în condiții de eficiență tehnico-economică". Acest lucru ar crea premisele luării de măsuri legislative favorabile producției de energie verde, de natură să stimuleze investițiile în acest sector.

VIDEO Delfinariul din Constanța va fi extins CITEȘTE ȘI VIDEO Delfinariul din Constanța va fi extins

Oancea a decis în 2017 să-și unifice juridic busines-urile din energie electrică, gaze naturale și produse petroliere, cu rulaje anuale cumulate de aproape 3 miliarde de lei atunci, sub umbrela furnizorului de electricitate Tinmar Energy, scopul fiind reducerea costurilor de funcționare, diminuarea poverii administrative, eficientizarea activității și simplificarea managementului. Astfel, firmele Tinmar Energy, Tinmar Gas și Tinmar Oil au fuzionat prin absorbție, societatea absorbantă fiind Tinmar Energy.

Fuziunea a intervenit la doi ani după ce Oancea făcuse mișcarea inversă: divizase compania-mamut Tinmar Ind, înființată în 2001, care grupa atunci toate cele trei activități, în Tinmar Oil (urmașa juridică a Tinmar Ind), Tinmar Energy și Tinmar Gas.

La acel moment, principala rațiune pentru separarea grupului pe cele 3 divizii fusese perspectiva liberalizării piețelor de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și reglementările extrem de stricte ale ANRE în ceea ce privește activitățile de furnizare către acești clienți. În plus, se considerase că, în ipoteza atragerii de investitori strategici, acestora le-ar fi fost mai ușor să facă due dilligence la trei companii specializate pe câte un domeniu decât la una integrată.

viewscnt
Afla mai multe despre
augustin oancea
tinmar energy
parc solar
parc fotovoltaic
centrala fotovoltaica
certificate verzi
subventii productie energie regenerabila
factura energie electrica
pret energie electrica