Consiliul Concurenței a amendat 10 firme cu peste 200.000 euro pentru fixarea prețului la lucrări de instalații gaze naturale

Consiliul Concurenței a amendat 10 firme cu peste 200.000 euro pentru fixarea prețului la lucrări de instalații gaze naturale
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 sep 2015

Consiliul Concurenței a dat amenzi în sumă totală de 920.069 lei ( 207.000 euro) unui distribuitor de gaze naturale și unui număr 9 firme specializate în executarea de instalații pentru consumatorii de gaze naturale pentru că ar fi încheiat o înțelegere anticoncurențială cu privire la prețul lucrărilor efectuate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Firmele amendate sunt Wirom Gas (amendă de 788.017 lei), Dornacor (17.650 lei), Elisan (20.943 lei), Instpro (31.680 lei), Melprest (3.534 lei), Rodimar I Eximp (12.488 lei), Meliorstal (499 lei) Metalica Prod (1.029 lei), Miral Instal Company (39.051 lei) și TMG Conprest (5.498 lei), potrivit unui comunicat al instituției.

Consiliul Concurenței arată că, din inițiativa distribuitorului de gaze Wirom Gas, companiile, 9 executanți de lucrări în domeniu, au participat la o înțelegere având ca obiect stabilirea unui preț unic pentru instalațiile standard de utilizare. Potrivit ultimelor date ale ANRE, la nivelul lunii mai 2015, Wirom Gas avea o cotă de piață pe segmentul reglementat de distribuție de 0,53%.

"Contractele dintre distribuitorul de gaze și executanții de lucrări conțineau clauze anticoncurențiale prin care se stabilea un preț fix pentru realizarea instalațiilor de utilizare. În acest fel, beneficiarii lucrărilor, respectiv consumatorii, plăteau, nejustificat, un preț mult mai mare față de cel practicat înaintea înțelegerii", a declarat, în comunicat, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Patru companii, respectiv Meliorstal, Metalica Prod, Miral Instal Company si TMG Conprest, au recunoscut participarea la înțelegerea anticoncurențială și au beneficiat de o reducere a amenzii cu 20%, precizează sursa citată.

La stabilirea sancțiunilor, Consiliul Concurenței a ținut cont de faptul că, la momentul înțelegerii, legislația în domeniul gazelor naturale prevedea că distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrărilor conexe. Odată cu modificarea legii, această piață s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrări poate fi făcută de orice persoană fizică sau juridică autorizată de ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
instalatii gaze naturale
consiliul concurentei
intelegere anticoncurentiala
wirom gas