Consiliul Concurenței analizează plângerile formulate de distribuitorii de energie la adresa producătorilor

Consiliul Concurenței analizează plângerile formulate de distribuitorii de energie la adresa producătorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2017

Consiliul Concurenței analizează plângerile formulate de distribuitorii de energie la adresa marilor producători, care în majoritate sunt companii de stat, după ce la începutul anului prețul energie pe piața spot a OPCOM a crescut chiar și de câteva ori față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat pentru News.ro președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Sunt multe suspiciuni care ne vin din partea distribuitorilor, deci cei care vând electricitatea către consumatori. Ne-au trimis chiar și memorii. Ei se plâng de faptul că au înregistrat creșteri ale prețului electricității, și că acest lucru le cauzează pierderi. Suntem foarte atenți la ce spun ei”, a declarat pentru News.ro președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

El afirmă că autoritatea va analiza aceste memorii și le va discuta cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

”Credem că problemele pe care le-am avut la începutul anului sunt cauzate, în parte, de faptul că piața de energie electrică este incompletă. Și suntem de acord cu cei care spun că este nevoie de instrumente financiare care permit o contractare a energiei pe termen mai lung, astfel încât consumatorii să nu fie atât de vulnerabili față de fluctuațiile de preț de la o zi la alta”, a adăugat Chirițoiu.

Acesta consideră că bursa OPCOM trebuie sprijinită cu instrumente de tranzacționare, însă nu se poate rezolva de pe o zi pe alta.

”Probabil au fost și niște erori legate de tipurile de contracte încheiate. Și aici vedem că ANRE a intervenit și a început să ridice licențe. Deci o problemă se pare că a fost faptul că era prea ușor să faci o companie de comercializare a energiei, nu era nevoie de multe garanții: făceai un contract, iar dacă prețurile erau în avantajul tău, te umpleai de bani, iar dacă lucrurile nu mergeau în direcția în care îți sperai, închideai firma și făceai alta”, a punctat Chirițoiu.

ExxonMobil, partenerul OMV Petrom din Marea Neagră, amendat cu 2 mil. dolari pentru încălcarea sancțiunilor anti-Rusia în mandatul de CEO al lui Rex Tilleron. Exxon a contestat amenda în instanță, acuzând administrația Trump, în care Tillerson e secretar CITEȘTE ȘI ExxonMobil, partenerul OMV Petrom din Marea Neagră, amendat cu 2 mil. dolari pentru încălcarea sancțiunilor anti-Rusia în mandatul de CEO al lui Rex Tilleron. Exxon a contestat amenda în instanță, acuzând administrația Trump, în care Tillerson e secretar

El precizează că nu este tocmai corect să ai posibilitatea să câștigi foarte mult și să nu ai nimic de pierdut.

”Undeva, riscurile și câștigurile trebuie să fie echilibrate”, a adăugat el.

Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au depășit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului.

Piața de energie electrică a fost caracterizată în luna ianuarie prin creșterea consumului de energie electrică și prin utilizarea la maxim a rezervelor de energie din lacurile de acumulare pentru echilibrarea sistemului, arată o prezentare a ANRE privind evoluția prețului orar al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) în luna ianuarie.

De altfel, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a finalizat acum câteva luni investigația pe piața energiei pe care a declanșat-o în urma creșterii prețului pe bursă în luna ianuarie și a retras licențele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendați.

În plus, autoritatea de concurența va lansa la toamnă un raport privind piața gazelor.

”E posibil să facem ulterior și o anchetă. Ne prinde bine raportul, oricum, pentru că sunt discuții ample în Parlament privind modul în care vom avansa liberalizarea la gaze. Procesul de liberalizare a pietei gazelor este mai puțin avansat decât în sectorul de energie electrică. Trebuie luate decizii, să vedem cum va decurge procesul de eficientizare, de raționalizare a industriei”, a menționat președintele Consiliului Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
bogdan chiritoiu