Coreea de Nord abandonează angajamentul de suspendare a testelor nucleare și cu rachete balistice

Coreea de Nord abandonează angajamentul de suspendare a testelor nucleare și cu rachete balistice
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2020

Coreea de Nord a anunțat joi că a abandonat angajamentul de suspendare a testelor nucleare și cu rachete balistice, acuzând incapacitatea Statelor Unite de a respecta termenul de sfârșit al anului 2019 pentru negocierile nucleare și sancțiunile americane ”brutale și inumane”, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Liderul nord-coreean Kim Jong Un stabilise ca termen limită sfârșitul lunii decembrie pentru discuțiile cu Statele Unite referitoare la denuclearizare, iar consilierul pentru securitate al Casei Albe Robert O’Brien declara la momentul respectiv că Statele Unite au deschis canalele de comunicare, scrie News.ro

Surpriză: Gigantul canadian din domeniul consultanței în tehnologie CGI cumpără Meti România CITEȘTE ȘI Surpriză: Gigantul canadian din domeniul consultanței în tehnologie CGI cumpără Meti România

O’Brien a spus că speră că Kim își va respecta angajamentele referitoare la denuclearizare asumate la summiturile cu președintele Donald Trump.

Ju Yong Chol, consilier la misiunea Coreii de Nord de la Națiunile Unite, în Geneva, a spus că în ultimii doi ani țara sa a oprit testele nucleare și lansările pentru testarea rachetelor balistice intercontinentale ”pentru a crește încrederea în relațiile cu Statele Unite”.

Statele Unite au răspuns însă prin efectuarea a zeci de exerciții militare comune cu Coreea de Sud în regiunea peninsulei divizare și prin impunerea de sancțiuni, a spus Ju Yong Chol.

”Devenind clar că Statele Unite își mențin ambiția de a bloca dezvoltarea Coreii de Nord și de a sufoca sistemul său politic, nu găsim niciun motiv de a mai respecta în mod unilateral angajamentul pe care cealaltă parte nu îl onorează”, a declarat Ju la Conferința pentru Dezarmare a ONU.

Vorbind ca trimis al Republicii Populare Democrate a Coreii de Nord, numele oficial al Coreii de Nord, Ju a acuzat Statele Unite că aplică ”cele mai inumane și brutale sancțiuni”.

”Dacă Statele Unite continuă o astfel de politică împotriva Coreii de Nord nu va exista o denuclearizare a peninsulei Coreene”, a spus acesta.

”În cazul în care Statele Unite vor încerca să impună solicitări unilaterale și să persiste cu impunerea de sancțiuni, Coreea de Nord ar putea fi nevoită să caute o nouă cale”, a adăugat acesta.

Comandanții armatei americane afirmă cu o astfel de nouă cale ar putea include testarea de rachete cu rază lungă, operațiuni care au fost suspendate din 2017, alături de testele de focoase nucleare.

Ambasadorul pentru dezarmare al Statelor Unite, Robert Wood, și-a exprimat îngrijorarea față de remarcile Phenianului, afirmând că Washingtonul speră că Nordul va reveni la masa negocierilor.

”Sperăm că vor face ceea ce este corect și să revină la masă și să încerce să ajungă la un acord prin care să respectăm angajamentul făcut de președinte Trump și președintele Kim pentru denuclearizare”, a spus Wood.

Ambasadorul sud-coreean Jang-keun Lee a spus că trebuie să aibă loc progrese substanțiale în denuclearizare ”pentru a menține și dezvolta ritmul dialogului, la care s-a ajuns cu greu”.

”Astfel, reluarea cât mai timpurie a negocierilor dintre Statele Unite și Coreea de Nord este esențială, a spus Jang-keun Lee.

Vesna Batistic Kos, reprezentant permanent al Croației la Biroul ONU din Geneva, vorbind în numele Uniunii Europene, a cerut la rândul său Coreii de Nord să continue să negocieze.

Phenianul, împotriva căruia au fost aplicate multiple rezoluții și sancțiuni din partea Consiliului de Securitate, a respins dezarmarea unilaterală și nu a oferit niciun indiciu că dorește să meargă dincolo de declarațiile unui sprijin larg pentru conceptul unei denuclearizări universale.

Coreea de Nord a anunțat în discuțiile anterioare care au eșuat că va lua în considerare renunțarea la arsenalul său dacă Statele Unite îi oferă garanții de securitate prin retragerea trupelor sale din Coreea de Sud și retragerea așa-numitei umbrele de securitate pentru descurajare, din Coreea de Sud și Japonia.

Coreea de Nord și Coreea de Sud se află, tehnic, încă în război, în urma conflictului din perioada 1950-53, care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
teste nucleare
rachete balistice