Coreea de Nord și-ar fi repornit reactorul care produce plutoniu de la complexul nuclear Yongbyon

Coreea de Nord și-ar fi repornit reactorul care produce plutoniu de la complexul nuclear Yongbyon
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2021

Coreea de Nord pare să-și fi repornit reactorul care produce plutoniu în complexul nuclear Yongbyon, potrivit Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA), care se declară ”îngrijorată” de acest lucru, care ar indica faptul că Phenianul își continuă programul dezvoltării nucleare, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”De la începutul lui iulie, există semne, și anume deversarea de apă de răcire, compatbile cu funcționarea reactorului”, anunță AIEA în raportul său anual, scrie News.ro.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Reactorul Yongbyon ar fi fost oprit în decembrie 2018, precizează AIEA în acest raport.

O repornire a acestui reactor, cu o capacitate de 5 megawați, ar putea însemna că Phenianul își continuă programul de dezvoltare nucleară printr-o încălcare flagrantă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Viitorul acestui complex nuclear a fost unul dintre punctele de contencios al celui de-al doilea summit al dictatorului nord-coreean Kim Jong Un cu fostul președinte american Donald Trump, o întâlnire soldată cu un eșec, în 2019, la Hanoi.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

SANCȚIUNI INTERNAȚIONALE MULTIPLE

Coreea de Nord a propus atunci să dezmembreze o parte a complexului de la Yongbyon - însă nu și alte infrastructuri de producție nucleară -, în schimbul unei ridicări ”parțiale” a sancțiunilor economice.

Această propunere a fost respinsă atunci de către Washington, iar de atunci negocierile între cele două țări se află într-un punct mort.

Regimul izolat de la Phenian este vzat de multiple sancțiuni internaționale din cauza programelor sale militare - mai ales nucleare -, interzise și care au avansat în mod considerabil în timpul lui Kim Jong Un.

Experți AIEA au fost expulzați din Coreea de Nord în 2009, iar de atunci agenția ONU supraveghează activitățile nucleare Coreei de Nord din străinătate.

RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe CITEȘTE ȘI RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe

O eventuală repornire a acestui reactor apare în urma unor informații recente potrivit cărora Phenianul folosesște, de asemenea, un laborator radiochimic situat în apropiere, pentru a separa plutoniu din combustibil uzat provenind de la acest reactor.

Semnele de funcționare ale reactorului și laboratorului sunt ”profund tulburătoare”, subliniază AIEA, care subliniază că aceste activități constituie o ”încălcare clară” a rezoluțiilor ONU.

Situat la aproximativ 100 de kilometri nord de Phenian, complexul nuclear nord-coreean de la Yongbyon cuprinde zeci de clădiri care au legătură cu programul nuclear nord-coreean.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

El a fost deschis în 1986 și în el a fost construit primul reactor nord-coreean - singura sursă de plutoniu cunoscută în Coreea de Nord.

Yongbyon nu ar fi, însă, singura instalație de îmbogățire a uraniului din țară, iar închiderea sa nu ar însemna sfârșitul programului nuclear nord-coreean.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
yongbyon