Criza energetică. ANRE a retras 10 licențe unor furnizori de gaze și 4 unor furnizori de de electricitate, la cererea titularilor. BRM n-a suspendat niciun participant

Criza energetică. ANRE a retras 10 licențe unor furnizori de gaze și 4 unor furnizori de de electricitate, la cererea titularilor. BRM n-a suspendat niciun participant
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 nov 2021

În timp ce în alte state, mai ales în Marea Britanie, furnizorii de gaze și energie electrică falimentează într-un număr masiv ca urmare a exploziei prețurilor de achiziție angro, cei de pe piața autohtonă par mai rezistenți. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a retras de la începutul anului doar 10 licențe de furnizare gaze naturale, dintr-un total de peste 80 licențe acordate, și doar 4 licențe de furnizare de energie electrică, dintr-un total similar acordate, 80 avize, pentru piața angro și retail.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză.

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING, Unicredit Bank și Coface, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

„În perioada 01.01.2021- 02.11.2021, ANRE a retras zece licente pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale. Retragerea licențelor de furnizare a gazelor naturale s-a făcut la solicitarea (cererea) operatorilor economici”, a transmis ANRE pentru Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Conform sursei citate, firmele care au solicitat renunțarea la licențe sunt Compania Municipală ENERGETICA BUCUREȘTI S.A., COSVAN S.R.L., ESTIVA SMART S.R.L., GAS & OIL KNOW-HOW S.R.L., HARGAZ HARGHITA GAZ S.R.L., MĂCIN GAZ S.R.L., OILOPROD IMPEX S.R.L., PROGAZ P & D S.A., Z CONSULTING S.R.L., VEGA 93 S.R.L..

Dintre aceștia, mulți nu aveau clienți. Hargaz Harghita Gaz SRL (9.531 consumatori), Măcin Gaz SRL (73 consumatori), și Progaz P&D SRL (4.500 consumatori) aveau un anumit număr de clienți.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Consumatorii Hargaz Harghita Gaz SRL și cei ai Măcin Gaz SRL au fost preluați în regim de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) de Electrica Furnizare S.A., iar cei ai Progaz P&D SRL, de ENGIE ROMÂNIA S.A.

Cei preluați înainte de 1 noiembrie sunt facturați pentru energia consumată înainte de această dată cu 341,72 lei/MWh până în momentul în care vor semna un contract cu alt furnizor concurențial. Clienții Progaz P&D SRL, preluați de Engie începând cu 2 noiembrie, vor achita prețul plafonat de 370 de lei/MWh până își vor găsi un alt furnzior concurențial.

Interesant este că Bursa Română de Mărfuri (BRM), operatorul piețelor centralizate de gaze susține că nu are niciun participant la piață suspendat, ceea ce înseamnă că cele 10 companii fie nu participau la licitațiile BRM, fie unele au licență de trader.

„În pofida actualei crize de pe piață energiei nu avem participanți suspendați de la tranzacționare și nici participanți care s-au retras de pe platformele operate de BRM în perioada menționată de dvs. Oricum, nu am fi în măsură să divulgăm numele clienților suspendați fără acordul acestora”, susține BRM, într-un răspuns la o solicitare Profit.ro.

În ceea ce-i privește pe cei patru furnziori de electricitate cărora ANRE le-a ridicat licența de furnzizare, FIDELIS ENERGY SRL, UNIT ENERGY TRADE S.R.L., VERBUND TRADING ROMANIA SRL și Z CONSULTING SRL S.R.L., aceștia sunt inactivi pe piața de retail sau activi doar pe piața angro.

„Toate cele patru retrageri ale licențelor pentru activitatea de furnizare a energiei electrice au fost procesate la solicitarea titularilor”, a precizat ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
retragere
licente
furnizare
gaze
energie electrică
anre