Cum arată “băieții deștepți” din China. La numai 39 de ani, un trader de petrol realizează venituri de 38 miliarde dolari

Cum arată “băieții deștepți” din China. La numai 39 de ani, un trader de petrol realizează venituri de 38 miliarde dolari

Sursa foto: dreamstime.com

scris 26 feb 2017

CEFC China Energy, companie de rading în energie condusă de o persoană care încă nu a împlinit 40 de ani, este implicată în comerț cu petrol și concesiuni petroliere din care a obținut în numai 4 ani venituri echivalente cu peste 38 miliarde dolari, deși compania este una cu profil financiar.

Despre Ye Jianming nu a auzit mai nimeni în China. Nu se numără printre antreprenorii care să aibă mulți angajați sau care să dețină companii cu mărci vizibile. Cu toate acestea a realizat aproape 10 miliarde dolari pe an din 2012 încoace, filtrează operațiunile de import-export pe segmentul energetic și a cumpărat chiar și o participație la un zăcământ de țiței din Golful Persic.

Veniturile uriașe pe segmentul energetic ale firmei sale CEFC China Energy, cu profil financiar și fără expertiză în operarea propriu-zisă a utilajelor petroliere, stârnește suspiciuni publicației South China Morning Post din Hong Kong: „Cum de giganți de stat precum CNOOC și Sinopec Group tolerează asta?”

ANALIZĂ Alternativa actuală la concentrarea de pe piața gazelor semnalată de CE: Gazprom sau băieții deștepți CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Alternativa actuală la concentrarea de pe piața gazelor semnalată de CE: Gazprom sau băieții deștepți

Firma lui Ye are licență numai pentru industria financiară, dar banii i-a făcut mișcând hârtii care au acoperire în domeniul comerțului cu petrol. În anii 2012-2015, CEFC China Energy și-a dublat veniturile la 263 miliarde yuani (38,3 miliarde dolari), fiind cel mai mare trader de petrol din China. O performanță cu atât mai notabilă cu cât fondatorul societății are numai 39 de ani.

Aceasta nu-l împiedică să se angreneze și în proiecte internaționale. Are o deținere de 4% din concesiunea unui teren petrolier din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), acolo unde companii cu tradiție în această piață nu au cu mult mai mult: British Petroleum (10%) și China National Petroleum Corp (8%).

Furnizorul de energie Arelco Power a intrat în insolvență. În urmă cu o săptămână, ANRE i-a retras licența. Un alt mare trader, Transenergo, este tot în insolvență CITEȘTE ȘI Furnizorul de energie Arelco Power a intrat în insolvență. În urmă cu o săptămână, ANRE i-a retras licența. Un alt mare trader, Transenergo, este tot în insolvență

Săptămâna trecută, CEFC China Energy tocmai a anunțat achiziția pentru 600 milioane dolari Hong Kong (77,30 milioane dolari SUA) a companiei listate Runway Global, cu intenția de a crea un conglomerat financiar. Pentru tranzacție, 53% din sumă a fost pusă la bătaie de Guotai Junan, una dintre cele mai mari bănci de investiții din China, cu active în valoare de 454,3 miliarde yuani (58,53 miliarde dolari americani). În octombrie 2016, firma a plătit 1,4 miliarde dolari Hong Kong pentru 3 etaje dintr-un centru comercial și expozițional din Hong Kong.

Publicația South China Morning Post se întreabă cum a reușit Ye să realizeze toate aceste lucruri sau dacă, într-adevăr, acestea sunt realizările sale. Un mister cu atât mai mult cu cât cercetări ale presei chineze îl arată ca fiind în trecut un modest ofițer al poliției forestiere din Fujian, unde ziariștii locali spun că a fost și tâmplar. La 27 de ani, ar fi intrat în trading-ul de energie pentru un succes fulminant. Legături cu guvernul provincial din Fujian, cu Partidul Comunist Chinez și structura internă a firmei lui Ye, care se aseamănă cu cele ale companiilor de stat, trădează faptul că CEFC China Energy este mai degrabă o firmă deținută din umbră de statul chinez.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
hong kong
petrol
sinopec