Prețurile petrolului au scăzut, în contextul în care piața așteaptă negocierile comerciale dintre SUA și China, în timp ce un raport privind stocurile a venit cu rezultate mixte, transmite Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 77 de cenți pe baril, sau aproximativ cu 1,24%, ajungând la 61,38 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 73 de cenți, sau cu 1,24%, ajungând la 58,36 dolari pe baril, scrie News.ro

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Ambele valori de referință au scăzut la minimele ultimilor patru ani în această săptămână, după ce OPEC+ a decis să accelereze creșterea producției, alimentând temerile de supraofertă într-un moment în care tarifele americane au sporit îngrijorările cu privire la cerere.
SUA și China urmează să se întâlnească în Elveția, ceea ce ar putea fi primul pas către rezolvarea unui război comercial care perturbă economia globală. Negocierile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii vin după săptămâni de escaladare a tensiunilor, care au dus la creșterea taxelor la importurile de bunuri între țări, depășind cu mult 100%.
”Deși întâlnirea ar putea semnala o dezghețare, așteptările pentru un progres rămân scăzute”, a declarat Thiago Duarte, analist de piață la Axi.
”Dacă SUA nu primesc concesii comerciale majore, o dezescaladare suplimentară pare puțin probabilă”, a spus el.
Datele de la Administrația pentru Informații Energetice (EIA) au arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut neașteptat săptămâna trecută, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul analiștilor cu privire la cererea slabă înaintea unei vacanțe importante pentru șoferi în SUA, la sfârșitul acestei luni.

”Acesta este primul raport negativ pentru benzină din ultimele două săptămâni. Rafinăria își mărise rata de utilizare. Dar astăzi, în acest raport, s-a inversat”, a declarat Bob Yawger, director al contractelor futures pe energie la Mizuho.
Cu toate acestea, stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 2 milioane de barili, ajungând la 438,4 milioane de barili în cursul săptămânii, comparativ cu așteptările analiștilor dintr-un sondaj Reuters, care prevedea o scădere de 833.000 de barili.
Limitând pierderile, unii producători americani au semnalat că vor reduce cheltuielile, avertizând că producția de petrol a țării ar fi putut atinge un vârf. În plus, conflictul din Orientul Mijlociu dintre Israel și Houthi crește prima de risc geopolitic, a declarat Tamas Varga, analist la PVM.
Este așteptat ca volatilitatea să persiste din cauza unei oferte OPEC+ mai rapide decât se aștepta, în timp ce procesul de elaborare a politicilor din SUA rămâne imprevizibil, a adăugat el.