Încurajarea producției de energie regenerabilă prin subvenții și reglementări favorabile a ignorat în mare parte, până în prezent, faptul că aceasta trebuie să și ajungă la consumatorii finali și să nu afecteze funcționarea sistemelor naționale și, implicit, a celui european.
Pentru a fi realizat și acest lucru, e nevoie de însă de finanțare. Iar planurile de investiții ale operatorilor europeni de transport al energiei electrice pentru modernizarea și extinderea rețelelor electrice în următorii cinci ani se confruntă cu un deficit de 250 de miliarde de euro (293 de miliarde de dolari), conform unui raport publicat joi de Boston Consulting Group (BCG), citat de Reuters.
De ce este important Și România necesită investiții de 6,8 miliarde de euro în rețele electrice de transport și de 9,2 – 11,5 miliarde de euro în cele de distribuție până în 2030 pentru a ține pasul cu dezvoltarea producției regenerabile și a-și îndeplini obiectivelor climatice, potrivit unui raport Energy Policy Group.

Mai este interesant Pentru a nu fi majorate facturile consumatorilor finali, guvernele și agențiile de reglementare, în special cele din România, au “ținut sub control strict” tarifele reglementate, descurajând investițiile operatorilor de distribuție, în special.
La sfârșitul lunii aprilie, Spania și Portugalia au rămas fără electricitate, iar săptămâna trecută a avut loc o pană de curent în mari părți ale Republicii Cehe. Astfel de incidente au amplificat îngrijorările cu privire la rezistența sistemului electric european.
„Operatorii de rețea se confruntă cu o realitate dură. În deceniile următoare, valurile de căldură, inundațiile și furtunile vor fi din ce în ce mai frecvente. Operatorii trebuie să fie pregătiți. De aceea, o coordonare solidă în situații de urgență și planificarea redresării sunt la fel de importante ca modernizările fizice”, a declarat Kristian Ruby, secretar general al Eurelectric.
Creșterea electrificării, creșterea cererii de energie din partea inteligenței artificiale și a centrelor de date, integrarea surselor regenerabile și îmbătrânirea infrastructurii înseamnă că rețelele europene au nevoie de o revizuire masivă.

Raportul Boston Consulting Group (BCG) nu a oferit detalii despre subvențiile pe care le-ar putea primi unii operatori de rețea. Unii operatori pot primi subvenții prin programe de finanțare ale UE sau inițiative ale statelor membre.
Se preconizează că cei mai mari 15 operatori de sistem din Europa își vor crește fluxul de numerar operațional la 120 de miliarde de euro în perioada 2025-2029, față de 57 de miliarde de euro pentru perioada 2020-2024, se arată în raport.
Aceștia intenționează să tripleze investițiile de capital la 345 de miliarde de euro în următorii cinci ani.

Presupunând că ar trebui plătite și dividende între 25 de miliarde și 30 de miliarde de euro, acest lucru ar lăsa un deficit de finanțare de aproximativ 250 de miliarde de euro, se arată în raport.
Acest deficit ar trebui acoperit prin datorii, capitaluri proprii, cesionări sau dividende mai mici, se adaugă în raport.
Europa trebuie să construiască mai multă infrastructură de rețea în următorii cinci ani decât a făcut-o în ultimele două decenii, se arată în raport.
Bilanțurile operatorilor de sistem sunt supuse unor presiuni. Multe operează cu datorii mari, iar companiile listate la bursă se luptă să atragă capitaluri proprii în fața unei concurențe acerbe.
„Fără o inovație rapidă în modul în care finanțăm infrastructura rețelei, Europa riscă să aibă o importantă producție de energie regenerabilă care nu poate ajunge la consumatori, deoarece rețeaua nu a ținut pasul”, a declarat Tom Brijs, partener BCG și coautor al raportului.