Compania americană NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care se dorește construirea unei centrale nucleare de 462 MW la Doicești, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de acolo, și-a redus pierderile operaționale în primul semestru al anului, comparativ cu S1 2023, cu 23%, de la 111,593 la 85,851 milioane dolari, după ce și-a diminuat cheltuielile cu aproape 24%, de la 113,712 la 86,612 milioane dolari.
Scăderea de costuri s-a datorat exclusiv tăierii cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, cu peste 53%, de la 54,502 la 25,287 milioane dolari, alte cheltuieli, inclusiv cele administrative, urcând ușor.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
În ianuarie anul acesta, NuScale a dat afară peste 150 de angajați permanenți, respectiv circa 28% din totalul efectivului de personal, compania explicând atunci că face tranziția de la cercetare-dezvoltare la comercializarea tehnologiei sale SMR. Concedierile au survenit la puțin timp după eșecul proiectului american din Idaho al NuScale, similar tehnic cu cel de la Doicești, eșec datorat creșterii ample a costurilor estimate, în comparație cu calculele inițiale.
Pierderea netă a NuScale s-a amplificat cu peste 87% în primele 6 luni din 2024, de la 65,344 la 122,518 milioane dolari, din cauza recunoașterii contabile (non-cash) a unor cheltuieli în creștere legate de valoarea justă a opțiunilor pe acțiunile sale, în urma aprecierii de anul acesta a cotației titlurilor la bursa Nasdaq din New York.
Veniturile NuScale au scăzut cu peste 79%, de la 11,3 la 2,346 milioane dolari, însă americanii au în continuare datorii zero, bazându-se pe bani de la acționari și de la Administrația Federală de la Washington. La jumătatea anului, NuScale dispunea de numerar și echivalente de numerar de aproape 131 milioane dolari (din care 5,1 milioane dolari sub restricție de utilizare), față de 120,2 milioane dolari la 31 decembrie 2023.
Oficialii companiei au declarat, la teleconferința de prezentare a rezultatelor financiare, că săptămâna viitoare demarează lucrul la elaborarea studiului de fezabilitate (FEED 2 – Front-End Engineering Design) pentru centrala nucleară SMR de la Doicești, NuScale fiind subcontractor al acționarului majoritar Fluor, care a semnat contractul pentru faza 2 a studiului cu RoPower Nuclear SA pe 24 iulie, la București, în prezența șefei Energiei din Administrația Biden, Jennifer Granholm.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a aprobat normele pe care toate firmele din domeniul agroalimentar trebuie să le respecte la încheierea contractelor de prevenire a risipei alimentareRoPower Nuclear SA este controlată în proporții egale de compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, și de Nova Power&Gas din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.
″Am semnat un contract generator de venituri. Nu vrea să fac deocamdată nici o declarație despre recunoașterea în contabilitate a acestor venituri până când nu le vom recunoaște propriu-zis, dar am semnat realmente un contract generator de venituri″, a declarat directorul financiar al NuScale, Ramsey Hamad.
CITEȘTE ȘI Trufele devin tot mai rare din cauza secetei excesive. Producția s-a diminuat cu 40%El nu a dat niciun fel de detalii despre valoarea contractului și despre banii care vor ajunge la compania sa, dar a amintit modelul de business al NuScale, care presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia.
″Cred că acest lucru subliniază foarte bine cum funcționează modelul nostru de business, cu venituri din servicii și tehnologii, încasate înainte de livrarea hardware-ului reactoarelor. Este un foarte bun exemplu cu privire la faptul că generăm venituri înainte de livrarea echipamentelor. În termeni de magnitudine (a acestor venituri – n.r.), nici acum nu vom oferi îndrumări. Cred că vom începe să oferim îndrumări despre venituri după ce vom mai antama câteva proiecte″, a punctat Hamady.
Cei de la NuScale au mai precizat și că grupul coreean Doosan continuă producția de materiale și componente cu ciclu lung de fabricație (LLM) pentru SMR-urile NuScale
CITEȘTE ȘI Volvo scumpește cu procente bune noul EX90 EV, deși e nevoită să livreze mașinile fără toate funcțiileȘefii NuScale au mai anunțat în conferință că speră să beneficieze de noi subvenții de stat din partea Guvernului SUA. Departamentul pentru Energie de la Washington are aprobate, în bugetul de stat al SUA pe anul fiscal 2024, două programe de sprijin pentru energia nucleară, unul de 800 milioane dolari, destinat tehnologiilor SMR aflate aproape de implementare, și unul de 100 milioane dolari, pentru centrale nucleare care să fie puse în funcțiune până în 2030.
″Departamentul pentru Energie intenționează să anunțe lista finală a aplicanților selectați pe la jumătatea lui 2025 și considerăm că NuScale este bine poziționată pentru a fi luată în considerare ca beneficiar în cadrul ambelor programe de sprijin″, a spus CEO-ul companiei, John Hopkins.
În plus, luna trecută, Congresul american a adoptat o lege care reduce birocrația, termenele și costurile procedurilor de licențiere și autorizare a tehnologiilor energetice nucleare ale reglementatorului american de profil, Nuclear Regulatory Commission (NRC).
CITEȘTE ȘI Fermierii sârbi se mobilizează împotriva proiectului primei mine de litiu din Europa″Legea sprijină și demersurile de armonizare internațională a procedurilor globale de reglementare și promovează abordări de licențiere mai eficiente în raport cu clienții internaționali. Asta ar putea facilita colaborarea NuScale cu clienți și parteneri din străinătate, beneficiind de sprijinul puternic al Departamentului de Stat, pentru asigurarea în timp util a respectării reglementărilor străine″, a arătat Hopkins.
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a aprobat în urmă cu circa 1 an un prim document de autorizare în legătură cu proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de 462 MW de la Doicești. Anterior, șefii NuScale declaraseră că cei de la CNCAN ″nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata″, românii fiind ″mai mult decât dornici să utilizeze date de la NRC″.
Tot în iulie anul acesta, Nuclearelectrica a semnat cu RoPower Nuclear SA majorarea de peste 11 ori a plafonului de finanțare din cadrul contractului de împrumut dintre cele 2 companii, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari. Împrumutul va putea fi ulterior convertit în capital, luându-se în calcul inclusiv posibilitatea atragerii de noi acționari în cadrul RoPower Nuclear SA. Compania mixtă are nevoie de bani în plus pentru etapa 2 a FEED, programată a fi finalizată în T4 2025, inclusiv costuri neprevăzute, pentru licența tehnologică din partea NuScale, precum și pentru alte costuri de inginerie și cheltuieli operaționale.