Distrigaz Sud Rețele, unul din cei doi mari distribuitori de gaze ai României, și-a majorat cu aproape o treime profitul, deși ANRE i-a tăiat tarifele

Distrigaz Sud Rețele, unul din cei doi mari distribuitori de gaze ai României, și-a majorat cu aproape o treime profitul, deși ANRE i-a tăiat tarifele
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 iun 2018

Distrigaz Sud Rețele, controlată de grupul francez de energie și utilități Engie și care domină, alături de Delgaz Grid a germanilor de la E.ON, industria distribuției de gaze naturale din România, și-a majorat cu peste 32% profitul net anul trecut, de la 92,7 milioane lei la 122,5 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Avansul a survenit după ce Distrigaz Sud Rețele a compensat scăderea cu 0,75% a veniturilor, de la 1,186 la 1,177 miliarde lei, printr-o reducere cu peste 3,5% a cheltuielilor, de la 1,064 la 1,026 miliarde lei.

Principala cauză a diminuării veniturilor Distrigaz Sud Rețele a fost reducerea tarifelor reglementate de distribuție a gazelor către consumatori aprobate de ANRE pentru companie, pe tranșe de consum.

Președintele executiv al Starbucks, Howard Schultz, părăsește compania după 36 de ani. O candidatură la președinția SUA nu este exclusă CITEȘTE ȘI Președintele executiv al Starbucks, Howard Schultz, părăsește compania după 36 de ani. O candidatură la președinția SUA nu este exclusă

Cel mai mult au fost tăiate tarifele percepute de Distrigaz celor mai mari consumatori industriali. Astfel, pentru clienții cu consum de peste 116.000 MWh anual, tariful a fost redus cu aproape 30%, de la 19,74 lei/MWh în 2016 la 13,83 lei/MWh în 2017. Pentru cei și mai mari, cu consum de peste 250.000 MWh anual și care, în plus, sunt situați aproape de sistemul național de transport al Transgaz, plătind așa-numitul tarif de proximitate, reducerea a fost de peste 50%, de la 11,50 la 5,21 lei/MWh.

Cel mai mare client al Distrigaz Sud Rețele este producătorul de energie termică și electrică aflat în insolvență Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET București. ELCEN plătește tarif de distribuție de proximitate către Distrigaz Sud Rețele.

Tariful reglementat de distribuție a gazelor perceput de Distrigaz Sud Rețele de la marea majoritate a consumatorilor casnici a fost redus de ANRE cu peste 4%, de la 29,47 lei/MWh în 2016 la 28,24 lei/MWh în 2017.

Reducerile de tarife au fost însă în bună măsură compensate de majorarea cantităților distribuite, în condițiile în care consumul de gaze al României a crescut cu circa 5% anul trecut față de 2016.

Sursă: ordine ANRE

Sursă: ordine ANRE

Arabia Saudită a început să elibereze permise de condus auto femeilor CITEȘTE ȘI Arabia Saudită a început să elibereze permise de condus auto femeilor

Distrigaz Sud Rețele distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 19.000 de kilometri, în 19 județe din sudul României și în municipiul București.

Engie România, care controlează direct Distrigaz Sud Rețele și ale cărei principale activități sunt furnizarea de gaze naturale și energie electrică, a înregistrat în 2017 un profit net de 71 milioane euro, în scădere cu 11% față de 2016, în principal ca urmare a liberalizării prețurilor cu care producătorii de gaze din România își vând producția către furnizori, coroborată cu menținerea sub control de către ANRE a prețurilor finale de furnizare către consumatorii casnici.

Celălalt mare distribuitor de gaze din România, Delgaz Grid din grupul german E.ON, a terminat anul trecut cu un profit net de 201,5 milioane lei, în scădere cu 11% față de 2016. Delgaz Grid este însă și operatorul concesionar al rețelei de distribuție a energiei electrice din nord-estul României, iar cifra menționată a profitului include și rezultatul acestei activități, nu doar pe cel al distribuției de gaze. 

viewscnt
Afla mai multe despre
distrigaz sud retele
distrigaz
engie
e.on
delgaz grid
tarif distributie gaze
distributie gaze
retele distributie gaze naturale