DOCUMENT Noua centrală pe gaze de la Borzești poate fi dată în funcțiune în mai puțin de un an. Cât va costa, ce putere va avea și alte detalii din proiect

DOCUMENT Noua centrală pe gaze de la Borzești poate fi dată în funcțiune în mai puțin de un an. Cât va costa, ce putere va avea și alte detalii din proiect
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 iul 2020

Compania Electrocentrale Borzești SRL (ex-Infinite Gas Development), intrată anul acesta în portofoliul grupului de firme cu profil energetic Renovatio și care la finalul lui 2019 a cumpărat istorica termocentrală Borzești de la fostul gigant de stat falimentar Termoelectrica, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, intenționează să transforme actualul grup 7 al termocentralei într-o unitate nouă de producție de energie electrică pe gaze în ciclu combinat, de 189 MW, care ar putea fi dată în funcțiune la jumătatea anului viitor, potrivit planurilor dezvoltatorului.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Proiectul va consta în retehnologizarea grupului 7 existent și transformarea lui într-un sistem de generare energie electrică în ciclu combinat, format din trei grupuri cu generatoare electrice antrenate de turbine pe gaze și cazane recuperatoare pentru producere de abur de medie presiune, utilizat la acționarea a două turbine pe abur, care, la rândul lor, antrenează alte două generatoare electrice", se arată într-un document oficial al Electrocentrale Borzești.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a investiției este estimată la circa 70 milioane euro.

ULTIMA ORĂ UiPath, primul unicorn înființat de antreprenori români, atrage noi fonduri de la investitori și devine “decacorn”, cu o evaluare de peste 10 miliarde dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UiPath, primul unicorn înființat de antreprenori români, atrage noi fonduri de la investitori și devine “decacorn”, cu o evaluare de peste 10 miliarde dolari

Proiectantul general al noii centrale este firma germană Tuba Turbine GmbH, condusă de Johann-Eduard Bubitsch, român de origine germană născut în Lugoj, absolvent de inginerie mecanică la Timișoara și emigrat în Germania în 1984. Turbinele pe gaze vor fi produse de către General Electric, cele pe abur – de către Siemens, iar generatoarele aferente turbinelor pe abur – de către Alstom Power și ABB.

Din partea Electrocentrale Borzești, responsabil de proiect este Dorin Octavian Drăgoi, chiar fostul director general al sucursalei Borzești a fostei Termoelectrica.

"Centrala electrică în ciclu combinat va produce, la capacitate maximă, 189 MW energie electrică. Racordul la Sistemul Energetic Național (SEN) se va face printr-o LEA (Linie Electrică Aeriană) existentă, conectată direct în Stația de transformare Gutinaș", se precizează în document.

Extras din planul cadastral al amplasamentului noii centrale

Extras din planul cadastral al amplasamentului noii centrale

FOTO Compania Iulius, controlată de Iulian Dascălu, lansează un nou concept de retail - Family Market CITEȘTE ȘI FOTO Compania Iulius, controlată de Iulian Dascălu, lansează un nou concept de retail - Family Market

Noua unitate de producție va consuma circa 35.000 mc de gaze naturale pe oră. Alimentarea cu gaze se va face din stația de reglare-măsură a distribuitorului Delgaz Grid din Onești, aflată la circa 300 de metri de noua investiție, prin intermediul a două conducte subterane.

"Scopul acestui proiect îl reprezintă retehnologizarea grupului 7 existent în cadrul CET Borzești si transformarea lui într-un sistem de generare energie electrică în ciclu combinat, în vederea conformării la normele de protecția mediului și politicii UE în ceea ce privește reducerea poluării aerului și a impactului asupra schimbărilor climatice. Noua centrală electrică va funcționa cu gaz natural. Centralele electrice în cogenerare care folosesc gazul natural sunt considerate ca fiind centrale foarte eficiente energetic. Interesul crescut pentru acestea se datorează cuantumului scăzut al emisiilor, precum și timpului scurt de pornire. Aceste elemente sunt considerate esențiale pentru a fi calificate drept o rezervă cantitativă potențială pentru Sistemul Energetic Național. Necesitatea și oportunitatea investiției decurge din dorința acoperirii necesarului de energie electrică într-un mod cât mai economic și eficient în zonă", se detaliză în document.

Dezvoltatorul deține deja certificat de urbanism și estimează că va obține luna aceasta aprobările de mediu necesare conform legii, propunându-și ca luna viitoare să ia autorizația de construcție și să demareze lucrările. Planul Electrocentrale Borzești prevede finalizarea acestora pe 31 mai anul viitor, după care va urma o lună de probe, startul operării fiind preconizat pe 1 iulie 2021.

Compania prin care Michael Topolinski deține fostul producător de pompe Aversa a intrat în insolvență la cererea dezvoltatorului aplicației de asistență rutieră Twelp CITEȘTE ȘI Compania prin care Michael Topolinski deține fostul producător de pompe Aversa a intrat în insolvență la cererea dezvoltatorului aplicației de asistență rutieră Twelp

Amplasamentul noii centrale este în suprafață de 8.500 mp și se învecinează cu platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești. Nu va fi nevoie de lucrări de demolare, ci doar de demontarea echipamentelor vechiului grup 7 al fostei termocentrale, pentru care au fost deja găsiți cumpărători.

"Funcționarea investiției va duce la crearea de locuri de muncă. Având în vedere procentul de șomeri din zonă, există posibilitatea angajării acestora, prin asigurarea unor locuri stabile de muncă în activitatea de producere a energiei electrice, cât și în activitățile colaterale, astfel realizarea proiectului va avea un impact pozitiv asupra populației zonei", se mai menționează în document.

Istorica termocentrală Borzești a fost cumpărată de la Termoelectrica în decembrie anul trecut contra sumei de aproape 30 milioane lei, cu tot cu TVA. Cumpărătorul, Infinite Gas Development, redenumit între timp Electrocentrale Borzești, este controlat în prezent de către RNV Infrastructure SRL, parte a grupului de firme cu profil energetic Renovatio, unul dintre cei mai mari furnizori și traderi independenți de electricitate din România, activ și în producția de energie regenerabilă, precum și în industria e-mobility.

RNV Infrastructure deține 74% din capitalul Electrocentrale Borzești. Fondatorii Bogdan Marinescu și Ion Berciu și-au păstrat câte 10% din firmă, iar în rândul asociaților au mai intrat Mihai Gabriel Dragomir (5%) și Ioana Ioan (1%). La rândul său, RNV Infrastructure este controlată în proporție de 50,1% de entitatea juridică Onon Holding GmbH, înregistrată în Germania. Al doilea asociat al RNV Infrastructure ca pondere a deținerii este Aurel Arion, CEO-ul Renovatio Trading și Renovatio Asset Management (13,31%), care în unele documente oficiale apare și ca reprezentant legal al Onon Holding GmbH. Ceilalți asociați ai RNV Infrastructure sunt Eduard Ciucu, asociat și administrator la mai multe firme din grupul Renovatio (9,98%), Gheorghe Doru Voicu, asociat la Renovatio Mobility (9,98%), Alexandru Ioan Teodorescu, director executiv al grupului Renovatio, care este totodată administrator al RNV Infrastructure (6,65%), precum și fondatorii Electrocentrale Borzești, Bogdan Marinescu și Ion Berciu, cu câte 4,99%.

DOCUMENT Noua centrală pe gaze de la Borzești poate fi dată în funcțiune în mai puțin de un an. Cât va costa, ce putere va avea și alte detalii din proiect

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrala borzesti
electrocentrale borzesti
grupul renivatio
noua centrala pe gaze in ciclu combinat
retehnologizare grup 7 termocentrala borzesti