DOCUMENT OK-ul final pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră pare iminent. 5 companii se vor bate pe un contract ExxonMobil de peste 1,5 miliarde dolari

DOCUMENT OK-ul final pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră pare iminent. 5 companii se vor bate pe un contract ExxonMobil de peste 1,5 miliarde dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 nov 2017

Gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, fiind și operator al concesiunii, a lansat procedura de dialog competitiv prin care urmărește să atribuie un contract- mamut pe 4 ani, în valoare maximă estimată de peste 1,5 miliarde dolari, de executare a lucrărilor necesare demarării extracției gazelor din perimetrul respectiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, americanii vor să atribuie un contract de management, proiectare, inginerie, achiziție, fabricare, depozitare, transport, instalare, testare, punere în funcțiune și suport pentru demararea funcționării unităților offshore în proiectul Neptun.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Contractul va include și servicii de "suport pentru punerea în funcțiune și demararea funcționării stației onshore de măsurare a gazelor naturale, a camerei centrale de control și a seciunilor din apropierea țărmului și onshore ale conductei de producție gaze care urmează să fie construită de alți factori implicați în derularea proiectului". 

DOCUMENT OK-ul final pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră pare iminent. 5 companii se vor bate pe un contract ExxonMobil de peste 1,5 miliarde dolari
DOCUMENT OK-ul final pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră pare iminent. 5 companii se vor bate pe un contract ExxonMobil de peste 1,5 miliarde dolari

Ionuț Dumitru: Atât timp cât fundamentele macro nu se îmbunătățesc, cursul nu se poate aprecia CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru: Atât timp cât fundamentele macro nu se îmbunătățesc, cursul nu se poate aprecia

ExxonMobil preconizează că va invita la procedura de dialog competitiv un număr de 5 companii. Nu vor fi acceptați în competiție decât candidați care au înregistrat în ultimii 3 ani o medie a cifrei de afaceri de cel puțin 750 milioane dolari anuaol.

Valoarea totală maximă a contractului este estimată la 1,285 miliarde dolari fără TVA, respectiv la peste 1,5 miliarde dolari cu TVA inclusă.

ExxonMobil a lansat procedura de achiziție după ce a derulat, începând din aprilie, un proces de consultare a pieței de construcție și inginerie petrolieră pe tema proiectului Neptun Deep, vrând să vadă dacă există firme interesate și capabile să execute un astfel de contract și la ce preț aproximativ.

Euro a depășit nivelul de 4,62 lei, un nou record al ultimilor cinci ani CITEȘTE ȘI Euro a depășit nivelul de 4,62 lei, un nou record al ultimilor cinci ani

Scoaterea la concurs a contractului face să pară iminentă luarea în curând a deciziei finale de investire cu privire la proiectul Neptun Deep de către partenerii consorțiului ExxonMobil-OMV Petrom. Pe de altă parte, în documentele procedurii de achiziție se subliniază că intrarea în vigoare a contractului ce urmează să fie atribuit depinde de luarea efectivă de către companie a deciziei finale de investire. În caz că ExxonMobil nu ia această decizie, adică hotărăște să nu mai implementeze proiectul Neptun Deep, contractul va fi anulat. Americanii preferă să deruleze în avans procedura de achiziție pentru ca, după eventuala decizie finală de investire, contractul să intre imediat în vigoare și să poată începe lucrările, adică pentru a economisi timp, mai ales în cazul în care achiziția ar fi întârziată de eventuale contestații. 

"Exxon și OMV Petrom accelerează toată procedura de luare a deciziei finale de investire care, din câte am înțeles, va fi comunicată la începutul anului viitor. Așa mi s-a comunicat de către doamna Mariana Gheorghe (CEO-ul OMV Petrom - n. r.). Noi ne calibrăm și accelerăm procedura de realizare a conductei BRUA, faza I, în funcție de cât de mult își accelerează și ei și își pregătesc partea de exploatare", declara, la finalul lunii septembrie, ministrul Energiei, Toma Petcu.

La scurt timp după aceea, OMV, compania-mamă a OMV Petrom, a transmis, într-un anunț pentru investitori, că se așteaptă ca decizia finală de investiție să fie adoptată, împreună cu partenerul Exxon Mobil, care este și operator al concesiunii Neptun Deep, “în cursul anului viitor”.

OMV Petrom și ExxonMobil au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Marissa Mayer și-a cerut scuze pentru cele două breșe majore de securitate a datelor utilizatorilor Yahoo și a dat vina pe agenți ruși CITEȘTE ȘI Marissa Mayer și-a cerut scuze pentru cele două breșe majore de securitate a datelor utilizatorilor Yahoo și a dat vina pe agenți ruși

Oficialii ExxonMobil le-au spus în martie anul acesta analiștilor de investiții că proiectul de dezvoltare offshore Neptun Deep era rentabil la prețurile de atunci de pe piața internațională a gazelor (care între timp au crescut), cu condiția stabilirii unui sistem de taxare convenabil și stabil, și că speră ca negocierile pe această temă cu autoritățile de la București să se finalizeze în mod satisfăcător în următoarele câteva luni.

Americani iau în calcul exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră cu ajutorul unei platforme maritime de foraj fără echipaj, comandată de la distanță, precum și utilizarea unei tehnologii noi de deshidratare a gazelor extrase, direct în interiorul conductei care le preia din perimetrul de producție, ceea ce ar elimina necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului de dezvoltare.

"Pentru proiectul de dezvoltare Neptun Deep din România, examinăm concepte precum utilizarea unei platforme fără echipaj, comandată de la distanță, care ar putea beneficia de tehnologie cMIST ce permite separarea offshore a apei de fluxul de gaze naturale. Această aplicație elimină necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului și amprenta sa de mediu anticipată", se arăta într-un document din martie al ExxonMobil.

Sursa preciza că ExxonMobil testase deja cu succes tehnologia cMIST în Statele Unite și că aceasta este capabilă să reducă greutatea echipamentului de deshidratare a gazelor cu 50% și costurile asociate acestei operațiuni cu 20%, ceea ce constituie un salt în eficientizarea utilizării capitalului. În mod uzual, gazele extrase din zăcăminte sunt tratate, în vederea eliminării impurităților, în instalații masive, constând în turnuri de circa 30 de metri.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale
gaze naturale marea neagra
gaze naturale offshore
pret gaze naturale
export gaze naturale