DOCUMENT Topul perdanților megafalimentului Arelco Power. Furnizorului de energie îi este scoasă la licitație o vilă din Aviatorilor, cu preț de pornire de peste 7 milioane lei

DOCUMENT Topul perdanților megafalimentului Arelco Power. Furnizorului de energie îi este scoasă la licitație o vilă din Aviatorilor, cu preț de pornire de peste 7 milioane lei

Vila interbelică a Arelco Power din strada Mahatma Gandhi nr. 5, zona Aviatorilor, în apropiere de Arcul de Triumf

scris 9 nov 2017

Lichidatorul judiciar al furnizorului de energie electrică Arelco Power, unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața de profil anterior intrării în faliment, cu un rulaj anual de peste 800 milioane lei, va distribui către creditorii companiei aproape 38 milioane lei, reprezentând mai puțin de un sfert din totalul cumulat al creanțelor acceptate ale acestora, care se cifrează la 160,71 milioane lei.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit unui document al lichidatorului judiciar Trust Insolvency analizat de Profit.ro, cei trei creditori bancari ai Arelco Power deținători de creanțe garantate își vor recupera integral sumele solicitate, în valoare de 6,86 milioane lei (OTP Bank), 3,52 milioane lei (Libra Internet Banking) și 2,43 milioane lei (ING Bank). Administratorul companiei, Cornelius Pop, cel de-al patrulea creditor garantat al Arelco Power, s-a înscris la masa credală cu o creanță de peste 4 milioane lei, însă nu i-a fost acceptat decât un procent infim din sumă, în cuantum de circa 58.000 lei, pe care îl va recupera de asemenea integral.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În schimb, cei mai mari creditori ai Arelco Power, cu creanțe negarantate, chirografare, vor recupera doar puțin peste 17% din sumele solicitate care le-au fost acceptate de către lichidatorul judiciar.

PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului CITEȘTE ȘI PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului

Cele mai mari pierderi vor fi astfel consemnate de Alro Slatina, care va vedea înapoi doar 4,77 milioane lei, dintr-o creanță acceptată de 27,93 milioane lei, Transelectrica (3,58 din 20,94 milioane lei), Hidroelectrica (circa 2 milioane din 11,72 milioane lei), Axpo Energy (1,74 din 10,18 milioane lei), Enel Trade (1,73 din 10,14 milioane lei) și Banca Transilvania (1,7 din 9,94 milioane lei).

"Creditorul Libra Internet Banking deține în garanție imobilul din Mahatma Ghandi nr. 5, București. Bunul a fost evaluat la o valoare de 6.257.059 lei, sumă mult mai mare decât valoarea creanței deținute de creditorul garantat, care este în sumă de 3.526.155 lei. Ca urmare a interesului sesizat pentru acest imobil, în vederea maximizării averii debitoarei Arelco Power SRL, lichidatorul judiciar a propus prin regulamentul de vânzare începerea licitațiilor de la suma de 7.200.000 lei", se arată în documentul Trust Insolvency, redactat la finalul lunii trecute.

Este vorba de o vilă (foto) construită în perioada interbelică, cu etaj și mansardă, situată în zona Aviatorilor, în apropiere de Arcul de Triumf.

DOCUMENT Topul perdanților megafalimentului Arelco Power. Furnizorului de energie îi este scoasă la licitație o vilă din Aviatorilor, cu preț de pornire de peste 7 milioane lei

Acorduri comerciale de 9 miliarde de dolari semnate în prima zi a vizitei lui Trump în China CITEȘTE ȘI Acorduri comerciale de 9 miliarde de dolari semnate în prima zi a vizitei lui Trump în China

Arelco Power, intrată în insolvență în februarie, iar în faliment în mai, a terminat anul trecut cu un profit net de 5,4 milioane lei și o cifră de afaceri de peste 804 milioane lei. După doar două luni însă, la finalul lunii februarie 2017, Arelco Power trecuse pe roșu, cu pierderi de aproape 62 milioane lei. După ce i-a fost retrasă în martie licența de furnizor de energie electrică de către ANRE, Arelco Power a rămas doar cu activitatea de furnizare de gaze naturale către clienți industriali, asigurând alimentarea a circa 60 de locuri de consum.

Pe 27 ianuarie, Arelco Power a notificat ANRE că se află în incapacitate obiectivă de livrare a energiei electrice către consumatorii finali, date fiind condițiile și evoluțiile pe piața energiei electrice și a solicitat ca ANRE să asigure preluarea de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) a locurilor de consum ale clienților săi finali, prin aplicarea prevederilor din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.

Numai că, potrivit respectivului regulament, preluarea de către FUI a locurilor de consum ale clienților finali rămași fără furnizor, este posibilă doar în cazul suspendării, expirării sau retragerii licenței acelor furnizori. Din acest motiv, pentru ca clienții Arelco Power să poată fi preluați de FUI, ANRE a retras în februarie licența de furnizor de electricitate a Arelco Power, compania nemaiputând presta această activitate, care îi asigura peste 90% din cifra de afaceri. Compania a contestat în instanță retragerea licenței, însă fără succes.

Euro este vândut cu 4,7 lei la băncile comerciale. Moneda națională, la cel mai slab nivel din ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI Euro este vândut cu 4,7 lei la băncile comerciale. Moneda națională, la cel mai slab nivel din ultimii 5 ani

După cum Profit.ro a scris în aprilie, administratorul judiciar a arătat, într-un alt document, că, la nivelul lunii ianuarie 2017, Arelco Power SRL avea contracte de vânzare de energie la un preț prestabilit, până la 60% din cantitatea prevăzută de aceste contracte fiind acoperită de contracte bilaterale de achiziție, iar restul urmând să fie achiziționat de pe piața pentru ziua următoare (PZU). Din cauza creșterilor masive de preț din luna respectivă, compania a fost nevoită să achite pe PZU până la 500 lei/MWh pe achiziții de energie, în condițiile în care contractele sale de vânzare prevedeau prețuri de cel mult 156 lei/MWh, ceea ce a dus la înregistrarea de pierderi și la consumarea rapidă a excedentului de numerar pe care societatea îl disponibilizase pentru creșterile de preț firești în perioadele de iarnă.

În plus, potrivit sursei citate, reglementările ANRE nu permit schimbarea prin voința părților a prețului stabilit în avans în contractele de trading de pe piața angro de energie. Nici prețurile din contractele de furnizare retail către clienții consumatori finali nu pot fi modificate, fiind asumate ca ferme.

"Arelco Power SRL a previzionat o creștere de până la 201 lei/MWh, însă avea resurse financiare proprii și împrumutate care să suporte prețuri de până la 250 lei/MWh, pentru o perioadă de până la 30 de zile. Însă creșterea prețurilor a fost mai mare, ajungând până la 500 lei/MWh, și s-a menținut pe o perioadă mai lungă de 30 de zile. Astfel că a fost depășită orice previziune realizată de către specialiștii Arelco Power, dar și de către cei din sectorul energetic. Această criză are la bază elemente care nu țin de controlul părților implicate, frigul prelungit și consumul foarte mare de energie electrică, scăderea debitelor râurilor interioare și a gradului de umplere în marile lacuri de acumulare, exportul de energie electrică și lipsa de concurență internă, intrarea în insolvență a altor participanți la piața de energie sau lipsa precum și suspendarea finanțărilor din partea băncilor, care au trecut în zona de atenție acest sector economic", se arăta în documentul Trust Insolvency SPRL.

VIDEO Uber, parteneriat cu NASA pentru dezvoltarea uberAIR, un serviciu cu mașini aeriene urbane, fără pilot CITEȘTE ȘI VIDEO Uber, parteneriat cu NASA pentru dezvoltarea uberAIR, un serviciu cu mașini aeriene urbane, fără pilot

Cererea în creștere de energie electrică ca urmare a iernii friguroase, precum și reducerea producției au condus la o majorare a prețurilor pe piața spot până la nivelul de 650 lei/MWh în ianuarie, fapt ce a determinat mai mulți furnizori, printre care și Transenergo COM SA, cel de-al patrulea trader de energie din România, dar și KDF Energy a omului de afaceri George Brăiloiu, să solicite intrarea în insolvență. Aceștia și-au estimat greșit necesarul de electricitate pentru această perioadă, precum și sumele necesare pentru a o achiziționa, fiind astfel forțate fie să cumpere, dacă-și permiteau, energia suplimentară de pe piața pentru ziua următoare a OPCOM, fie să solicite insolvența sau retragerea de pe piață.

Arelco Power este controlată de un offshore înregistrat în Cipru, Robledo Investments Limited, cu 95% din capital. Restul de 5% din părțile sociale se află în posesia lui Marius Robert Neagoe, fost șef al Direcției Juridice din cadrul Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) în perioada 2005-2006. Compania mai avea operațiuni de trading de energie pe piețele din Ungaria și Serbia.

Neagoe a fost pus sub urmărire penală de către DNA în 2008 în dosarul privatizărilor strategice din energie, în care au fost condamnați foștii miniștri ai Economiei Codruț Sereș și Zsolt Nagy, însă în cele din urmă nu a fost trimis în judecată, calitatea sa în dosar fiind schimbată din inculpat în martor. Soția sa, Monalisa Neagoe, este judecător, fost membru CSM și fost președinte al Tribunalului București. În 2015 a fost propusă de PNL, fără succes, să-l înlocuiască pe Toni Greblă la Curtea Constituțională.

Dobre: Tichetele de vacanță vor fi prevăzute în bugetul pentru 2018 CITEȘTE ȘI Dobre: Tichetele de vacanță vor fi prevăzute în bugetul pentru 2018

Potrivit declarației de avere a Monalisei Neagoe din 2016, în anul anterior, 2015, Marius Robert Neagoe a încasat de la Arelco Power suma totală de peste 600.000 lei (circa 50.000 lei pe lună), cu mențiunea "activitate profesională". În același document se menționează că asociatul Arelco Power avea acordat companiei un împrumut în sumă de 602.917 lei.

Compania a fost înființată în 2003, numele inițial al acesteia fiind Arelco Distribuție. Primul asociat unic a fost Roberto Mihai Axenie, care i-a cedat-o după doi ani, în 2005, cetățeanului german Cornelius Daniel Cristian Pop. În același an, Pop a cesionat 95% din Arelco Distribuție unei firme înregistrate în Hong Kong, Shanghai Power Company Limited, reprezentată de avocatul Ovidiu George Miheț, care în 2016 a fost numit director general al fabricii de material rulant de cale ferată Remarul 16 Februarie din Cluj.

Ulterior, în 2007, Cornelius Daniel Cristian Pop i-a cedat participația de 5% la Arelco Distribuție lui Marius Robert Neagoe, dar a rămas administrator unic al companiei, fiind în prezent, după intrarea în insolvență, administrator special. În 2012, numele acesteia a fost schimbat în Arelco Power, iar în 2014, Shanghai Power Company Limited a cedat pachetul de 95% din părțile sociale firmei cipriote Robledo Investments Limited.

viewscnt
Afla mai multe despre
arelco power
insolventa
faliment
furnizori energie electrica
scumpire energie electrica
pret energie electrica
anre
alro slatina
hidroelectrica
transelectrica