DOCUMENT Principalul producător de energie termică al Bucureștiului nu a reușit încă să cumpere gaze naturale pentru încălzirea Capitalei la iarnă. Care sunt motivele

DOCUMENT Principalul producător de energie termică al Bucureștiului nu a reușit încă să cumpere gaze naturale pentru încălzirea Capitalei la iarnă. Care sunt motivele
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 sep 2022

Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, dar și unul dintre cei mai importanți producători de electricitate din România, nu a reușit încă să încheie cu producătorul Romgaz un contract nou de aprovizionare cu gaze naturale a celor 4 centrale ale sale din București pentru anul gazier următor (1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023), care include lunile iernii care vine, potrivit unui document extrem de recent al companiei, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Am fost la Mediaș (la sediul Romgaz - n.r.) și am înaintat cu discuțiile. Vineri va fi o întâlnire la Ministerul Energiei pe acest subiect. Am convingerea ca vom găsi soluții. Problema gazului e una foarte grea, însă avem obligația sa o rezolvam cumva″, a declarat, pentru Profit.ro, administratorul special al ELCEN, Adrian Tudora.

În esență, explicația ține de faptul că ELCEN se află încă juridic în insolvență, deși a plătit toate datoriile înscrise la masa credală.

Explozie la Șantierul Naval de la Orșova CITEȘTE ȘI Explozie la Șantierul Naval de la Orșova

″Prin sentința civilă nr. 2389/19.05.2022, judecătorul sindic a reținut faptul că este îndeplinită prima condiție prevăzută  de dispozițiile art. 175 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, respectiv ELCEN a plătit integral obligațiile asumate prin planul de reorganizare către toți creditorii înscriși la masa credală însă, în ceea ce privește plata obligațiilor curente scadente, instanța a reținut faptul că această cerință nu este îndeplinită, înregistrarea pe rolul instanțelor judecătorești (atât în primă instanță, cât și în apel) a unor dosare asociate în cadrul cărora sunt contestate măsuri ale administratorului judiciar de respingere a unor creanțe curente împiedicând, în opinia judecătorului-sindic, închiderea procedurii″, se menționează în document.

Printre contestatari se numără și Primăria Muncipiului București, care revendică o datorie neplătită de circa 235.000 lei.

Peste 50 de turiști români afectați de situația de la Blue Air sunt blocați în Cipru, dar trebuie să se descurce singuri CITEȘTE ȘI Peste 50 de turiști români afectați de situația de la Blue Air sunt blocați în Cipru, dar trebuie să se descurce singuri

Respingerea de către instanță a ieșirii din insolvență a făcut ca ELCEN să piardă așa-numitul ″bonus de cogenerare″, prevăzut ca schemă de sprijin de legislația europeană și suportat de consumatorii de electricitate pe facturi, normele în vigoare nepermițând acordarea acestui sprijin ″întreprinderilor aflate în dificultate″, inclusiv în insolvență.

Compania arată că respingerea cererii de închidere a procedurii ELCEN i-a făcut imposibilă accesarea schemei de sprijin, pierzând astfel un ″venit considerabil″, estimat la 50 milioane lei pentru fiecare lună de vară și care ar urma să crească în sezonul de termoficare la minimum 90 milioane lei pe lună.

Consiliul Concurenței și-a fixat concluzia: Benzinarii din România respectă cotațiile internaționale, dar după câteva zile CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței și-a fixat concluzia: Benzinarii din România respectă cotațiile internaționale, dar după câteva zile

″Or, dincolo de resursele financiare de care are nevoie ELCEN pentru a asigura continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică a populației Municipiului București și producerea energiei electrice în cogenerare de către Electrocentrale București SA, mai sunt necesare și materiile prime cu care să se susțină serviciile publice pe care le prestează  ELCEN. Cu toate acestea, deși SNGN Romgaz este (…), unicul furnizor de gaz care nu are dreptul să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar serviciul de furnizare gaz, societatea Electrocentrale București SA fiind într-o relație de captivitate cu acesta, în sensul dispozițiilor art. 77 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, motivat de tergiversarea pronunțării hotărârii de închidere a procedurii de reorganizare a ELCEN, deopotrivă de costurile din ce în ce mai mari pe care le presupune fiecare lună de furnizare a gazelor naturale, precum și de cererea tot mai mare din piața de profil în contextul crizei energetice și de limitările acestei resurse, la data întocmirii prezentului raport, SNGN Romgaz nu a finalizat negocierile cu ELCEN pentru a reglementa livrarea gazelor naturale din anul gazier 2022 – 2023″, scrie în document.

ELCEN precizează că i se cere să plătească gazele în avans pentru fiecare lună, pentru ca Romgaz să ″securizeze″ creanțele de recuperat, în ″ipotetica situație″ în care ELCEN ar ajunge în incapacitate de plată. Ambele companii sunt controlate majoritar de către Ministerul Energiei, iar Romgaz este chiar acționar minoritar la ELCEN, cu o deținere de 2,5%.

Cea mai mare parte averii personale a lui Elizabeth a II-a urmează să fie moștenită de Charles al III-lea CITEȘTE ȘI Cea mai mare parte averii personale a lui Elizabeth a II-a urmează să fie moștenită de Charles al III-lea

″Electrocentrale București SA a transmis către SNGN Romgaz, prin adresele nr. 19558/27.06.2022 și nr. 22348/19.07.2022, propunerea de a încheia un act aditional la contractul de vânzare-cumpărare nr. 8/2016 pentru a reglementa livrarea gazelor naturale din anul gazier 2022 - 2023, comunicand totodată și cantitățile de gaze naturale necesare PET (producători de energie termică – n.r.) și NC (clienți non-casnici – n.r.) pentru această perioadă, fără însă ca SNGN Romgaz să răspundă acestor solicitări, condiționând chiar semnarea unui act adițional pentru o singură lună, respectiv luna octombrie 2022. Precizăm că, la data prezentei, sunt purtate în continuare negocieri cu privire la încheierea unui astfel de act adițional″, se mai afirmă în documentul ELCEN.

Potrivit OUG nr. 27/2022, modificată de la 1 septembrie prin OUG nr. 119/2022, ″În perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, denumiți în continuare PET, pentru a asigura în perioada 1 noiembrie 2022-31 august 2023 necesarul de consum al acestor clienți din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale″.

Și anul trecut, când criza energetică era într-o fază incipientă și nu existau încă prețuri reglementate în România, negocierile dintre ELCEN și Romgaz pentru reînnoirea contractului au fost dificile, fiind finalizate pe 16 septembrie.

DOCUMENT România interzice în administrație soluțiile de securitate cibernetică produse de ruși. Administrația cumpără pentru prețurile mici CITEȘTE ȘI DOCUMENT România interzice în administrație soluțiile de securitate cibernetică produse de ruși. Administrația cumpără pentru prețurile mici

Prețul reglementat de 150 lei/MWh acoperă doar gazele necesare ELCEN pentru a produce energie termică pentru populație, nu și cantitățile destinate a fi utilizate pentru generarea de energie electrică.

Potrivit documentului, Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de transport și distribuție a energiei termice din București, are în prezent față de ELCEN datorii neachitate și cu scadența depășită în sumă totală de peste 854 milioane lei. Restanțele se datorează neachitării integrale de către Primăria Capitalei din bugetul local a subvențiilor menite să acopere diferența dintre costurile Termoenergetica și prețul redus facturat bucureștenilor. Primarul general Nicușor Dan a promis recent că va plăti până la sfârșitul anului 220 milioane lei către Termoenergetica și că, în plus, va cere bani de la Guvern pentru datorii din trecut, ajunse la o valoare totală de 600 milioane lei.

DOCUMENT Principalul producător de energie termică al Bucureștiului nu a reușit încă să cumpere gaze naturale pentru încălzirea Capitalei la iarnă. Care sunt motivele

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura la iarna
caldura apa caldaa bucuresti
scumpire energie
scumpire gaze
scumpire gigacalorie
elcen romgaz