Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), cu 58,68% din capital, și-a dublat profitul net în primele trei trimestre ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, la 410 milioane lei.
Veniturile operaționale ale companiei au avansat cu 16%, la 1,745 miliarde lei, în condițiile unei creșteri cu 2,3% a cantității de energie tarifate.
Cheltuielile operaționale au crescut cu numai 14%, la un miliard de lei lei. Din acestea, cele cu achiziția de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) s-au majorat cu 15%, la 434 milioane lei.
CITEȘTE ȘI GRAFIC România a redevenit cea mai scumpă piață de energie din UE de la începutul lunii noiembrie. A treia zi consecutivă cu preț recordPotrivit datelor operatorului, în primele 9 luni din 2024, consumul net de energie electrică al României a crescut cu 3%, în timp ce producția a scăzut cu 7%, cel mai mult diminuându-se cea a hidrocentralelor, cu 22%.
″În primele 9 luni ale lui 2024, au fost acordate ajutoare de avarie în sumă totală de 61,2 milioane lei către Ucraina, pe fondul afectării infrastructurii energetice din aceasta țară, în urma conflictelor armate, și către Serbia, pe fondul opririlor accidentale de grupuri din această țară″, se arată în raportul semestrial al Transelectrica. Grosul a fost acordat în trimestrul II al anului, cifrându-se la 57,2 milioane lei. În trimestrul al treilea acestea au fost marginale de aproximativ un milion de lei.
Prin comparație, în primele 3 trimestre ale anului trecut, ajutoarele de avarie acordate de Transelectrica au fost de trei ori mai reduse, de 19,3 milioane lei.
Traneselectrica este listată la BVB și, la ultimul preț de închidere, de 42,1 lei/acțiune, are o capitalizare bursieră de 3,086 miliarde lei.