Electrica Muntenia Nord își cumpără un sistem de management integrat al penelor de curent, contract de peste 21 milioane lei

Electrica Muntenia Nord își cumpără un sistem de management integrat al penelor de curent, contract de peste 21 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 sep 2016

Electrica Distribuție Muntenia Nord, monopolul regional de distribuție a energiei electrice care asigură alimentarea a circa 1,2 milioane de locuri de consum din județele Prahova, Buzău, Brăila, Târgoviște, Galați și Vrancea, vrea să-și cumpere un sistem de management integrat al penelor de curent care, împreună cu alte sisteme deja operaționale la nivelul companiei, va forma platforma primară pe care vor fi implementate viitoarele aplicații și tehnologii de tip smart grid (rețea inteligentă).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Electrica Muntenia Nord a scos la licitație un contract de implementare a unui sistem de management integrat al întreruperilor de alimentare cu curent electric, estimat la valoarea de 21,6 milioane lei. Contractantul nu precizează dacă suma include sau nu TVA.

"Scopul lucrării este implementarea unui sistem de urmărire a întreruperilor, integrat cu sistemul SCADA/DMS și SAP-ERP. Sistemul va trebui să afișeze informații specifice întreruperilor în mediul de lucru real-time existent, să se integreze operațional cu sistemul de management și ERP existent și, împreună, ele trebuie să devină platforma primară pentru viitoarele aplicații și tehnologii smart grid", se arată în anunțul de participare publicat de Electrica Muntenia Nord.

Apple avertizează cu privire la disponibilitatea limitată în ziua lansării a modelelor de iPhone 7 CITEȘTE ȘI Apple avertizează cu privire la disponibilitatea limitată în ziua lansării a modelelor de iPhone 7

Data-limită de trimitere a ofertelor este 29 septembrie 2016.

În iulie, aceeași companie a scos la licitație un contract de modernizare a echipamentelor posturilor de transformare din cele 6 județe unde-și desfășoară activitatea, contract estimat la valoarea de 34,93 milioane lei plus TVA și cu termen de execuție de 8 luni de la data atribuirii.

Electrica Distribuție Muntenia Nord, parte a grupului Electrica SA, a terminat anul trecut cu un profit net de 153,159 milioane lei, în creștere cu 9% față de 2014, și venituri totale de 798,559 milioane lei, în scădere ușoară (0,8%) comparativ cu anul anterior.

Operatorul de distribuție a avut cheltuieli pentru investiții de 141,566 milioane lei în 2015, cu 1,7% mai mari față de 2014. Societatea este controlată de Electrica SA, cu 78% din acțiuni, restul capitalului fiind deținut de către Fondul Proprietatea.

În martie, negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea pentru preluarea de către Electrica a participațiilor minoritare deținute de FP la filialele de distribuție Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud, precum și la Electrica Furnizare, au eșuat pentru a doua oară, cele două părți neînțelegându-se în continuare la preț.

O nouă modificare de Cod Fiscal aproape de introducere:Valoarea clădirilor nerezidențiale aparținând persoanelor fizice, actualizată anual de primărie CITEȘTE ȘI O nouă modificare de Cod Fiscal aproape de introducere:Valoarea clădirilor nerezidențiale aparținând persoanelor fizice, actualizată anual de primărie

Recent, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că Autoritatea va efectua o analiză a stării tehnice a rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale, prima de la darea în concesiune a acestora unor operatori privați, în urmă cu 12 ani.

ANRE a angajat deja o firmă de consultanță în acest scop, iar analiza va presupune inspecția directă, efectivă, în teren, a instalațiilor aferente rețelelor, a precizat, pentru Profit.ro, vicepreședintele ANRE. Cele mai multe dintre rețelele regionale de distribuție de energie electrică și gaze naturale au fost date în concesiune în 2004, pe o perioadă de 49 de ani.

"Vom face o analiză a stării tehnice a rețelelor de distribuție, prima în 12 ani, de la concesionarea acestora. Vom analiza și rețelele de distribuție de electricitate, și pe cele de distribuție de gaze. Multe dintre aceste rețele sunt supradimensionate față de nevoile de consum existente", a spus Calotă, în cadrul unei conferințe.

Cele mai multe dintre rețelele regionale de distribuție de energie electrică și gaze naturale au fost date în concesiune în 2004, pe o perioadă de 49 de ani. Pe partea de energie electrică sunt activi 8 operatori de distribuție, fiecare deținând monopol pe această activitate în zona sa de operare: Enel Muntenia, Enel Dobrogea, Enel Banat, E.ON Distribuție, CEZ Distribuție, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud.

Piața auto din România a avut, luna trecută, cel mai rapid avans din UE CITEȘTE ȘI Piața auto din România a avut, luna trecută, cel mai rapid avans din UE

Potrivit unui raport al Curții de Conturi prezentat în primăvară, consumatorii au suportat, pe facturile de curent electric, pierderi de energie din rețelele de distribuție de peste 1 miliard de euro în perioada 2010-2013, în condițiile în care, în intervalul respectiv, tariful mediu de distribuție a energie electrice s-a majorat cu peste 13%, de la 176,20 la 200,30 lei/MWh, facturile consumatorilor fiind încărcate atât cu aceste pierderi de energie din rețele, cât și cu investițiile realizate de operatorii de distribuție tocmai în scopul reducerii pierderilor, investiții care s-au dovedit a fi ineficiente.

De la 1 ianuarie 2016, ANRE a redus tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de monopolurile regionale de profil cu procente cuprinse între 5,5% și 16,3%. În medie, tarifele au fost diminuate cu 12%, în pofida cererilor distribuitorilor, care doreau o reducere de doar 7%. În referatul de aprobare a ordinului de reducere a tarifelor, ANRE arăta că, dacă s-ar fi tăiat tarifele cu doar 7%, distribuitorii ar fi beneficiat nejustificat de venituri suplimentare de 255 milioane lei, care ar fi reprezentat "prejudicii" pentru consumatorii finali.

Potrivit unui ordin al ANRE din primăvară, de anul viitor, Autoritatea nu va mai permite operatorilor regionali de distribuție a energiei electrice să includă în tarifele impuse consumatorilor de electricitate costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor electrice de distribuție. Ordinul precizează și înăsprește criteriile de recunoaștere în tarife a investițiilor distribuitorilor de energie.

Cel puțin 90% din investițiile anuale ale distribuitorilor vor trebui să aibă ca rezultat mijloace fixe aparținând rețelelor electrice de distribuție aflate în proprietatea statului român și concesionate operatorilor de distribuție. De asemenea, cel puțin 5% și maxim 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor vor trebui să aibă ca obiect lucrări de electrificare a localităților și de întărire a rețelelor electrice de distribuție.

Rebranding la Banca Transilvania: Sigla, schimbată pentru a doua oară, acum cu tricolor CITEȘTE ȘI Rebranding la Banca Transilvania: Sigla, schimbată pentru a doua oară, acum cu tricolor

"În această categorie se include și valoarea cotei din contravaloarea cheltuielilor cu finanțarea lucrărilor de electrificare a localităților și de extindere a rețelelor electrice de distribuție suportată de operatorii de distribuție în cazul coparticipării la finanțare împreună cu autoritățile administrației publice, precum și valoarea cotei din contravaloarea cheltuielilor cu finanțarea lucrărilor de realizare a rețelei electrice de interes public, necesare pentru racordarea utilizatorilor individuali dintr-un ansamblu de blocuri de locuințe și/sau de locuințe individuale, restituită de către operatorii de distribuție dezvoltatorilor", se menționează în procedura aprobată prin ordin al ANRE.

În plus, cel puțin 5% și maximum 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor trebuie să aibă ca obiect lucrări de întărire a rețelelor de distribuție pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenți.

În procedură este arătat că programele de investiții trebuie să includă lucrări "prudente", care să conducă la obținerea a cel puțin unuia din următoarele beneficii: îmbunătățirea continuității și calității tehnice a serviciului de distribuție, îmbunătățirea eficienței energetice a rețelelor de distribuție, prin reducerea pierderilor de energie, reducerea costurilor de operare și mentenanță, respectiv asigurarea capacității de racordare a tuturor utilizatorilor.

Pentru fiecare lucrare trebuie precizate ex-ante beneficiile specifice urmărite și valorile cuantificabile estimate a fi obținute, în vederea monitorizării ex-post de către ANRE a rezultatelor obținute. Monitorizarea nu va fi aplicată pentru lucrările de electrificare a localităților, respectiv extindere și întărire a rețelelor de distribuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica muntenia nord
electrica sa
anre
smart grid
pana de curent
pene de curent
intrerupere alimentare curent
distributie energie electrica
monopol distributie energie