Electrica SA vrea să producă echipamente energetice și să opereze stații de încărcare mașini electrice cu un gigant din Abu Dhabi, controlat de familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite

Electrica SA vrea să producă echipamente energetice și să opereze stații de încărcare mașini electrice cu un gigant din Abu Dhabi, controlat de familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 iul 2024

Compania de furnizare, distribuție și producție de energie Electrica SA, listată la Bursa de Valori București (BVB) și la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu 49,8% din capital, vrea să producă echipamente energetice și să opereze stații de încărcare de mașini electrice în parteneriat cu un gigant din Abu Dhabi, controlat de familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite.

Consiliul de Administrație al Electrica SA a aprobat constituirea unei societăți pe acțiuni (joint-venture) împreună cu EsyaSoft Holding Ltd., parte a grupului International Holding Company (IHC). Aceasta va avea ca obiect de activitate producția și operarea de tehnologii avansate din domeniul energiei verzi, destinate pieței naționale și europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Numărul pensionarilor a scăzut. Cât este pensia medie CITEȘTE ȘI Numărul pensionarilor a scăzut. Cât este pensia medie
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

IHC face parte dintr-un conglomerat de afaceri condus de Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, consilierul pentru securitate națională al Emiratelor Arabe Unite și fratele președintelui Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Prin intermediul noii societăți, în care Electrica va deține 25% din capitalul social, iar EsyaSoft 75%, vor fi construite unități de producție pentru echipamente energetice verzi, precum soluții de stocare și digitalizare a rețelei de distribuție a energiei electrice (contoare inteligente). De asemenea, proiectul include dezvoltarea și operarea unei infrastructuri pentru încărcarea autovehiculelor electrice″, a transmis Electrica SA.

VIDEO ANUNȚ România se apropie de pragul de 300 kilometri dați în folosință. Câți mai sunt astăzi în lucru CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ România se apropie de pragul de 300 kilometri dați în folosință. Câți mai sunt astăzi în lucru

Potrivit companiei românești, noile segmente de business vor răspunde cererii în creștere la nivel național și european, vor genera noi locuri de muncă și, în același timp, vor aduce beneficii directe și indirecte tuturor activităților de bază ale grupului Electrica.

„Pornind de la declarația noastră strategică - „Promisiunea inovației: Modelarea unui viitor sustenabil” - și în linie cu strategia națională, acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ spre atingerea obiectivelor asumate. Totodată, ne oferă ocazia de a ne poziționa ca un jucător important în tranziția către un sistem energetic mai sustenabil și mai eficient, atât la nivel local, cât și regional, un deziderat la care ținem foarte mult.

Așa cum am menționat și la momentul lansării strategiei noastre, unele dintre principalele obiective sunt diversificarea serviciilor oferite și explorarea oportunităților de creștere regională pentru a ne consolida poziția pe piață. Una dintre oportunități s-a concretizat prin parteneriatul cu EsyaSoft, care ne va permite să aducem o nouă dimensiune activității Grupului Electrica, pentru România și pentru noi toți”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

SocGen va achiziționa 75% din compania Reed Management, specializată în investiții în energie CITEȘTE ȘI SocGen va achiziționa 75% din compania Reed Management, specializată în investiții în energie

Capitalul social inițial al societății nou înființate va fi în valoare de 90.000 de lei, urmând ca cei doi acționari să asigure ulterior finanțarea pentru dezvoltarea activității. Modalitatea de finanțare va fi reglementată printr-un acord între acționari (Shareholders’ Agreement - SHA), suma inițială previzionată de către părți fiind de 100 de milioane de euro, contribuția celor doi acționari fiind proporțională cu cota deținută.

„Parteneriatul încheiat cu Electrica ne permite să aducem cele mai avansate tehnologii din domeniul energiei verzi în România și să amplificăm angajamentul nostru pentru inovație și sustenabilitate. Ne propunem să contribuim semnificativ la dezvoltarea unei infrastructuri energetice moderne și eficiente, care va sprijini tranziția către o economie verde și va genera beneficii economice și sociale pe termen lung. Suntem încrezători că această colaborare va aduce valoare adăugată ambelor părți și va consolida poziția României ca jucător regional în sectorul energiei regenerabile”, a declarat Bipin Chandra, CEO EsyaSoft Holding Ltd.

EsyaSoft Holding Ltd. este o filială a International Holding Company (IHC), Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, specializată în furnizarea de soluții de modernizare și automatizare a rețelei electrice prin tehnologii smartgrid, infrastructura avansată de contorizare, infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice, stocarea energiei și implicarea consumatorilor, rețea de comunicații, IT, IoT și soluții avansate de analiză și inteligență artificială pentru utilități de energie, gaz și apă. EsyaSoft are birouri în peste 10 țări, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, India, Azerbaidjan, Țările de Jos, Regatul Unit și SUA, deservind peste 35 de companii globale de utilități.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
emiratele arabe unite
producție echipamente energetice
stații încărcare mașini electrice