Electricitatea de pe piața autohtonă a rămas cea mai scumpă din UE, în weekend România fiind importator net de energie electrică

Electricitatea de pe piața autohtonă a rămas cea mai scumpă din UE, în weekend România fiind importator net de energie electrică
scris 7 aug 2017

România și Ungaria au rămas și pe perioada weekend-ului statele europene cu cel mai ridicat preț la energia electrică tranzacționată pe piața spot, de peste 70 de euro/MWh, în pofida capacității sale de producție ridicate, România importând energie de la statele vecine, în special din Ungaria și Ucraina.

Și luni dimineața, între orele 8 și 9, România importa (net) aproape 1.000 de MW (972 MW), după ce în weekend nivelul maxim al importului net se situase, sâmbătă seară, la 1071 MW. Canicula din ultimele zile ridicase nivelul consumului la 7.700 MW, în timp ce producția internă se situa la 6.600 MW, din care cea regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) era de doar 185 MW. Nici producția de energie hidro nu ajuta prea mult, contribuind doar cu 844 MW la producția totală de sâmbătă seară.

Luni dimineață, în pofida contribuției mai ridicate a energiei eoliene, de aproximativ 1000 MW, producția internă de-abia ajungea la 6.200 MW, energia hidro contribuind doar cu 600 MW. Consumul, în schimb se situa la 7185 de MW.

Cea mai scumpă electricitate din Europa a fost tranzacționată pe piața din România CITEȘTE ȘI Cea mai scumpă electricitate din Europa a fost tranzacționată pe piața din România

Cel mai ridicat preț pe piața pentru ziua următoare (PZU) din România și Ungaria din weekend a fost înregistrat duminică, în intervalele orare 13 -14 și 16-18, când un MWh era tranzacționat cu 120 euro.

Un motiv în plus, față de nivelul consumului intern, ar fi deficitul de energie din Bulgaria. De altfel, și pe piața bulgară, de obicei de două ori mai ieftină decât cea din România, pe PZU, prețurile ajunseseră duminică, între orele 12 și 16, la 200 leva (aproximativ 100 euro).

Electricitatea de pe piața autohtonă a rămas cea mai scumpă din UE, în weekend România fiind importator net de energie electrică

În respectivul interval orar, România exporta în statul vecin peste 400 MW pe oră (cu un maxim orar de 470 MW între 13 și 14). Și în noaptea de duminică spre luni, România a continuat să exporte peste 300 de MW pe oră către Bulgaria. O cantitate similară era exportată în aceeași noapte din România în Serbia.

Canicula a majorat prețurile la electricitate la 150 de euro/MWh în regiune. România a fost nevoită să alimenteze cu energie toți vecinii săi: Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia CITEȘTE ȘI Canicula a majorat prețurile la electricitate la 150 de euro/MWh în regiune. România a fost nevoită să alimenteze cu energie toți vecinii săi: Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia

În schimb, România a importat în medie 250 de MW pe oră din Ucraina pe toată perioada weekend-ului. Similar, și Ungaria a exportat în România în medie aproximativ 200 MW pe oră, cu mici excepții, pe întreaga perioadă a weekendului.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat vineri că este preocupat de creșterea prețurilor la energie pe bursă.

“Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflația din iulie, o bună parte din creșterile de prețuri în indicele prețului de consum provine de la electricitate. Și ne preocupă. Și sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o țară în care avem multe incertitudini, cea mai mare incertitudine a devenit evoluția prețurilor administrate, pe care nu reușim să le prognozăm când au loc modificările. Este o declarație ușor malițioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluția prețurilor administrate în acest context, la electricitate”, a declarat vineri Isărescu, citat de news.ro.

Electricitatea de pe piața autohtonă a rămas cea mai scumpă din UE, în weekend România fiind importator net de energie electrică

La rândul său, Ministerul Energiei a anunțat joi seara că a transmis Consiliului Concurenței semnalele primite din piață privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum
producție
electricitate
românia
ungaria
bulgaria
import