Estimare oficială: rușii vor asigura în ianuarie 2017 un sfert din consumul de gaze al României

Estimare oficială: rușii vor asigura în ianuarie 2017 un sfert din consumul de gaze al României
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 dec 2016

Consumul de gaze al României de luna viitoare va fi asigurat în proporție de aproape 25% prin importuri de la gigantul rus de stat Gazprom, potrivit estimării efectuate de operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, în baza datelor și prognozelor trimise de producători și furnizori, estimare publicată de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE). În ianuarie 2016, importurile au reprezentat sub 6% din consum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, potrivit sursei citate, în ianuarie, consumul total de gaze al României se va situa la circa 19,32 milioane MWh, din care 9,87 milioane va reprezenta consumul clienților casnici și al CET-urilor ce produc energie termică pentru populație, iar 9,45 milioane MWh va reprezenta consumul industrial.

Din acest total, 24,5% va fi asigurat prin importuri de gaze, estimate cantitativ la 4,74 milioane MWh. Cea mai mare din acestea vor reprezenta importuri curente, estimate la 4,58 milioane MWh, iar restul – gaze din import înmagazinate în depozite subterane. Pentru decembrie 2016, importurile fuseseră estimate la un nivel relativ similar, respectiv la aproape 24% din consum.

Potrivit structurii stabilite de ANRE, populația și CET-urile vor fi alimentate luna viitoare cu gaze naturale din import în proporție de doar 4,35%, restul urmând să provină din producția internă.

România importă gaze de la Gazprom prin trei firme intermediare, respectiv WIEE România, companie deținută indirect chiar de către Gazprom, precum și Conef Gaz și Imex Oil, care fac parte, alături de producătorul de aluminiu Alro Slatina, din grupul Vimetco al miliardarului rus Vitali Macițki.

În ianuarie 2016, importurile de gaze au reprezentat doar 5,66% din consumul intern.

Datele INS arată că, în primele 10 luni din 2016, importurile de gaze ale României au crescut de peste 8 ori față de perioada similară din 2015, de la doar 75,7 la 620,9 mii tone echivalent petrol. Potrivit ultimelor datelor compilate de Banca Mondială și prezentate de ycharts.com, prețul mediu al gazelor importate în UE din state terțe a scăzut cu peste 21% în perioada noiembrie 2015 – noiembrie 2016.

Estimare oficială: rușii vor asigura în ianuarie 2017 un sfert din consumul de gaze al României

Ministrul Culturii îl somează pe premierul Cioloș să-și asume dosarul includerii Roșia Montană în patrimoniul UNESCO CITEȘTE ȘI Ministrul Culturii îl somează pe premierul Cioloș să-și asume dosarul includerii Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Trendul pare să se fi inversat, însă, în ultimele luni. Din septembrie până în noiembrie inclusiv, prețul a crescut cu peste 16%. Recent, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, a declarat că grupul rus va majora prețurile percepute pentru gazul exportat în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului viitor, ca urmare a tendinței ascendente a cotațiilor mondiale la țiței, rezultată în urma acordului de micșorare a producției semnat de statele membre ale cartelului OPEC, dar și de Rusia și de alte state non-membre.

În noiembrie, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara că, în această iarnă, importurile ar putea asigura 40% din consumul național de gaze, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.

Încă din primăvară, Havrileț arăta că suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, care nu se aplică și importurilor de gaze, nu se mai justifică, din moment ce prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România.

În decembrie însă, Guvernul a prelungit până la finalul anului viitor impozitul pe exploatarea resurselor naturale, a celui pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze rezultate din liberalizarea prețurilor și a celui pe monopolurile naturale din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze naturale
import gaze naturale
gaze naturale importuri rusia
rusia gaze naturale
consum gaze
pret gaze
pret gaze import