Europa se pregătește pentru noi perturbări ale livrărilor de energie, în urma deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia

Europa se pregătește pentru noi perturbări ale livrărilor de energie, în urma deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2022

Europa se confruntă cu o nouă întrerupere a aprovizionării cu energie, din cauza deteriorării unui sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia, a anunțat operatorul de conducte, amplificând îngrijorările legate de o scădere a livrărilor de gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CPC, care se ocupă de aproximativ 1% din petrolul global și al cărui acționar principal este firma rusă de conducte Transneft, a declarat că exporturile prin două dintre cele trei puncte de acostare la un terminal de la Marea Neagră au fost suspendate, confirmând o știre publicată de Reuters.

Cum a ajuns Romgaz să ″piardă″ bani din producția de energie la actualele prețuri enorme CITEȘTE ȘI Cum a ajuns Romgaz să ″piardă″ bani din producția de energie la actualele prețuri enorme

Occidentul acuză Rusia că restricționează aprovizionarea cu energie pentru a crește prețurile, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei de către Moscova, pe care Kremlinul o numește o operațiune militară specială, scrie News.ro.

Rusia neagă acest lucru, dând vina pe sancțiunile occidentale și diverse probleme tehnice.

Livrările rusești de gaze naturale către Europa au scăzut cu aproximativ 75% în termeni anuali, compania de export Gazprom anunțând săptămâna trecută că va opri complet fluxurile prin conducta Nord Stream 1, timp de trei zile, din 31 august. Pentru o mentenanță neprogramată.

CPC a spus că a fost nevoită să suspende încărcarea de la punctele sale de ancorare SPM-1 și SPM-2 din cauza deteriorărilor la ”punctele de atașare ale manșoanelor subacvatice la rezervoarele de flotabilitate”. Încărcările erau procesate doar de la SPM-3 și, prin urmare, cererile de încărcare a petrolului ar trebui reduse.

Tengizchevroil, care reprezintă Chevron și Exxon în proiectul gigant al Kazahstanului Tengiz, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

TotalEnergies, care are o prezență și în Kazahstan, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, în timp ce Shell și Eni, care sunt acționari la CPC, au refuzat să cometeze.

CPC a declarat că intenționează să înlocuiască piesele celor două SPM-uri afectate și că caută o firmă care să efectueze lucrările. Consorțiul nu a dat un termen pentru remedierea defecțiunilor.

Două surse familiare cu chestiunea au declarat pentru Reuters că un SPM poate gestiona mai puțin de 70% din capacitatea normală a terminalelor, lăsând Kazahstanul, care folosește CPC ca principală rută pentru exporturile sale de petrol, cu perspectiva de a fi nevoită să reducă producția.

Kazahstanul a trebuit să reducă producția de petrol în primăvară, când CPC a suspendat încărcările la două SPM din cauza avariilor.

CPC a redus exporturile cu alte câteva ocazii în ultimele șase luni.

Exporturile de țiței CPC Blend au fost stabilite la 5,026 milioane de tone pentru luna august. Consorțiul nu a oferit cifre actualizate. Acesta spus la începutul acestei luni că livrările prin sistemul său au scăzut semnificativ din cauza lucrărilor de întreținere de la proiectele Kashagan și Tengiz din Kazahstan.

Scăderea producției din câmpurile petroliere ar putea limita perturbarea cauzată de întreruperile SPM, au spus cele două surse, dar au adăugat că ar putea deveni o problemă majoră, deoarece producția crește după finalizarea lucrărilor de întreținere.

Perturbările înregistrate de activitățile CPC din acest an i-au determinat unii producători de petrol să negocieze rute alternative de aprovizionare.

Principalii acționari ai CPC sunt Transneft, KazMunayGas din Kazahstan (19%), Chevron Caspian Pipeline Consortium Company (15%), LUKARCO (12,5%), Mobil Caspian Pipeline Company (7,5%) , Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited (7,5%) și Eni International (2%).

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
petrol
kazahstan