EXCLUSIV CEO-ul OMV Petrom, care a anunțat astăzi un profit record, dar și o producție în scădere: Importăm cam 6% din gazele vândute. Ce spune despre plata în ruble

EXCLUSIV CEO-ul OMV Petrom, care a anunțat astăzi un profit record, dar și o producție în scădere: Importăm cam 6% din gazele vândute. Ce spune despre plata în ruble
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 apr 2022

Producția proprie de gaze naturale a OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători ai României, care a anunțat astăzi un profit trimestrial record, dar și o producție în scădere, acoperă în cea mai mare măsură cererea clienților săi, iar gazele provenite din import reprezintă numai circa 6% din totalul vânzărilor companiei, a declarat directorul general al companiei, Cristina Verchere, într-un interviu pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Pentru 2022, gazele naturale din producția noastră internă acoperă majoritatea nevoilor actuale ale clienților noștri. Cea mai mare parte a achizițiilor de la terți sunt din surse interne, iar importurile sunt limitate la aproximativ 6% din totalul vanzarilor", a spus Verchere.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Întrebată dacă OMV Petrom are contracte de cumpărare directă în derulare cu exportatori de gaze naturale din Federația Rusă, respectiv cu Gazprom, iar dacă da, dacă respectă (sau va respecta, în cazul unor tranzacții viitoare) decretul președintelui Vladimir Putin din 31 martie, care a impus schimbarea în prealabil în ruble la Gazprombank a sumelor datorate Gazprom în euro sau dolari pentru gazele livrate, șeful OMV Petrom a răspuns: "Respectăm în totalitate sancțiunile și legislația aferentă aplicabilă".

Financial Times a scris recent că grupul austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, se pregătește să plătească în ruble gazele achiziționate de la ruși, însă ulterior cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a negat informația și a insistat că nu este cazul. Rusia a suspendat pe 27 aprilie fluxurile de gaze către Polonia și Bulgaria, ca urmare a refuzului celor două țări de a plăti livrările în ruble.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Producția de gaze naturale a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primul trimestru din 2022, la 5,67 mil bep, fiind influențată de declinul natural accentuat al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est), al sondei 4461 Totea Sud și de transferul unor zăcăminte marginale către Dacian Petroleum.

Și în urmă cu trei săptămâni a fost anunțat că producția de gaze naturale a OMV Petrom, al doilea cel mai mare producător al țării după compania de stat Romgaz, a scăzut cu 12,3% în primul trimestru al anului, față de perioada similară din 2021, o evoluție cu atât mai îngrijorătoare în condițiile în care UE intenționează să se "elibereze" de importurile de la gigantul rus de stat Gazprom, după agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei.

"Pentru anul 2022, ne propunem să limităm scăderea producției la aproximativ 7%, excluzând impactul inițiativelor de optimizare a portofoliului. Majoritatea zăcămintelor noastre sunt mature, cu un declin natural ridicat. Am început deja să creștem investițiile, care se vor reflecta în creșterea numărului de noi sonde forate, dar există o perioadă de 6-12 luni până când vom vedea rezultate. Avem în plan să investim în sectorul de explorare și producție 2,6 miliarde de lei, cu 600 de milioane de lei mai mult decât în 2021", a arătat Verchere.

Alertă cu bombă la bordul unui avion care urma să decoleze de pe Aeroportul \ CITEȘTE ȘI Alertă cu bombă la bordul unui avion care urma să decoleze de pe Aeroportul "Henri Coandă" UPDATE În avion a fost primarul "Piedone", dus ulterior la DNA

Ea a adăugat că proiectul Neptun Deep ar putea adăuga resurse recuperabile estimate la circa 50 de miliarde de metri cubi, după investiții de până la 2 miliarde de euro, estimarea vizând deținerea OMV Petrom, de 50% din concesiune.

"Înainte de decizia finală de investiție, mai sunt câteva etape. În primul rând, încheierea tranzacției dintre Romgaz și ExxonMobil pentru preluarea participației în cadrul Neptun Deep. În al doilea rand, așteptăm finalizarea procesului legislativ pentru amendarea Legii Offshore. Este crucial ca varianta finală a legii sa asigure o stabilitate puternica, sa garanteze mecanisme pentru o piață liberă și un cadrul fiscal si de reglementare stabil. Ulterior, putem începe analiza economică a proiectului. Dacă modificarile potrivite la Legea Offshore vor intra în vigoare până la finalul acestei sesiuni parlamentare, cu prevederi care să încurajeze valorificarea gazelor din Marea Neagră, estimăm că putem ajunge la o decizie finală de investiție în prima jumătate a anului 2023", a spus CEO-ul OMV Petrom. 

Arctic Stream distribuie sub formă de dividende 3 sferturi din profitul net obținut anul trecut. Program de răscumpărări și planuri de achiziții CITEȘTE ȘI Arctic Stream distribuie sub formă de dividende 3 sferturi din profitul net obținut anul trecut. Program de răscumpărări și planuri de achiziții

Contractul Romgaz cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, tranzacția cea mai importantă din istoria companiei românești, va fi semnat săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la postul public de televiziune.

Cristina Verchere a arătat că obligația impusă prin OUG de la 1 aprilie producătorilor români de gaze, de a vinde la prețuri reglementate, de 150 și 250 lei/MWh, gazele necesare acoperirii consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică ce alimentează sistemele centralizate de încălzire pentru populație, va avea un impact negativ asupra companiei.

"Cantitățile exacte urmează să fie alocate, pe baza volumelor disponibile. În ceea ce privește impactul la nivelul grupului, pentru 2022, ne așteptăm ca acesta să fie negativ. Ne aflăm într-o situație excepțională, în care dezechilibrele piețelor energetice generate de pandemie au fost amplificate de războiul din Ucraina. În astfel de circumstanțe, vedem necesitatea măsurilor de protecție a consumatorilor cei mai vulnerabili. Însă astfel de măsuri ar trebui luate pentru perioade limitate si fără a crea distorsiuni în piață, care, în final, afectează toți consumatorii", a opinat Verchere.

EXCLUSIV Meta Estate Trust, format din nume grele de investitori, lansează o platformă de crowdfunding pentru proiecte imobiliare: Ne gândim să o extindem și în afara României CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Meta Estate Trust, format din nume grele de investitori, lansează o platformă de crowdfunding pentru proiecte imobiliare: Ne gândim să o extindem și în afara României

Ea a mai notat că, deși prețul gazelor a crescut atât pe bursele din Europa (depășind nivelul de 100 euro/MWh pe hubul austriac CEGH, de cinci ori mai mare decât in trimestrul I din 2021), cât și pe piețele centralizate din România, scumpirea a fost parțial contrabalansată, din punct de vedere al rezultatelor financiare ale OMV Petrom, de fiscalitatea mai ridicată.

OMV Petrom a raportat pentru T1 2022 cel mai mare profit net trimestrial din istorie, de 1,75 miliarde lei, cu o pătrime peste precedentul record trimestrial, de 1,41 miliarde lei, înregistrat în ultimul trimestru al anului 2018.

Bulgaria va propune României un proiect eolian offshore în Marea Neagră, dezvoltat în comun CITEȘTE ȘI Bulgaria va propune României un proiect eolian offshore în Marea Neagră, dezvoltat în comun

"În primul trimestru al acestui an, indicatorii cheie pentru sectorul energetic au fost puternic influențați de criza declanșată după revenirea din lockdown, care a fost accentuată de războiul din Ucraina. Provocările legate de aprovizionarea cu energie și sancțiunile impuse Rusiei au dus la prețuri ridicate și foarte multă volatilitate. 

Prețul țițeiului a atins niveluri record pentru ultimii 8 ani, cotația medie Brent ajungând la 102 USD/bbl, cu aproape 70% mai mare decât în aceeași perioadă din 2021. Odată cu începerea războiului din Ucraina, diferența dintre Ural si Brent a atins un nivel record, de 30 dolari/barili, în condițiile în care cumpărătorii europeni s-au orientat către surse non-rusești. Cererea pentru produse petroliere a crescut peste nivelul din 2019, în timp ce, pentru gaze și electricitate, am văzut scăderi comparat cu anul precedent.

Rezultatele noastre reflectă acest context de piață. Rezultatul CCA EBIT a fost de 2.2 miliarde de lei, cu cea mai mare contribuție venind din activitatea de explorare și producție. Contribuțiile din activitățile de Gaze si Energie și din Rafinare si Marketing au crescut, de asemenea".

România a primit fonduri UE de peste 450 milioane euro pentru gestionarea situației refugiaților din Ucraina CITEȘTE ȘI România a primit fonduri UE de peste 450 milioane euro pentru gestionarea situației refugiaților din Ucraina

Verchere a ținut să sublinieze că, deși marja de rafinare a fost una excepțională, grație creșterii diferențialului Brent-Ural,  precum și a creșterii accelerate a cotațiilor la produse petroliere, marjele OMV Petrom la vânzările cu amănuntul și la vânzările vrac au fost "semnificativ mai mici" față de anul precedent. 

"Am investit cu 10% mai mult decât în primul trimestru din 2021, respectiv 600 de milioane de lei. Evaluăm diverse proiecte de energie durabilă, inclusiv fotovoltaice și biocombustibili. Unele dintre aceste proiecte ar putea fi finanțate prin Fondul de Modernizare, altele prin PNRR. Sperăm să raportăm progrese", a mai spus CEO-ul OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristina verchere omv petrom
omv petrom importuri gaze rusia
omv petrom gazprom plata ruble
profit omv petrom
legea offshore
neptun deep