EXCLUSIV Dosare penale și acuze de prejudicii majore la Complexul Energetic Oltenia. Ce reproșează Ministerul Energiei conducerii companiei

EXCLUSIV Dosare penale și acuze de prejudicii majore la Complexul Energetic Oltenia. Ce reproșează Ministerul Energiei conducerii companiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 aug 2019

Mai multe dosare penale au fost deschise de procurori și de Poliție ca urmare a unei inspecții derulate de Corpul de Control al ministrului Energiei la producătorul de energie pe bază de cărbune deținut de stat Complexul Energetic Oltenia începând din octombrie 2017, inspecție al cărei raport de control, emis în septembrie anul trecut, a fost contestat de companie în justiție în februarie 2019, fără succes, cel puțin deocamdată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În baza raportului inspecției, Ministerul Energiei vrea acum să îi schimbe din funcție pe membrii directoratului companiei.

Astfel, prin raportul de control menționat "s-a dispus, în sarcina Direcției Generale Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului în Energie (din ministerul de resort – n.r.), informarea Adunării Generale a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia în vederea inițierii demersurilor legale pentru recuperarea de la persoanele responsabile a prejudiciilor produse pe seama patrimoniului companiei (...). (...) s-a prevăzut sesizarea organelor de urmărire penală și a Consiliului Concurenței cu privire la anumite constatări făcute de echipa de control", se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Craiova de la finalul lunii martie anul acesta, prin care a fost respinsă solicitarea CE Oltenia de anulare a raportului de control și a măsurilor dispuse în baza acestuia.

UNIQA Asigurări de Viață are un nou director general CITEȘTE ȘI UNIQA Asigurări de Viață are un nou director general

Decizia nu a fost definitivă, iar compania a făcut recurs, aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, primul termen de judecată fiind stabilit pentru luna decembrie a acestui an.

Potrivit motivării, CE Oltenia și-a motivat contestația la adresa raportului într-un mod destul de confuz, susținând, în esență, că Corpul de Control al ministrului Energiei și-ar fi arogat în mod ilegal prerogativele altor instituții de stat, precum Curtea de Conturi sau ANAF, prin aceea că acțiunea sa de control a vizat "verificarea activității Societății Complexul Energetic Oltenia SA sub aspectul verificării legalității, regularității, economicității, eficienței și eficacității utilizării fondurilor alocate pentru finanțarea cheltuielilor efectuate cu achizițiile de bunuri, lucrări si servicii, inclusiv verificarea legalității procedurilor de atribuire a contractelor".

În documentul citat se menționează că, printre altele, în raportul Corpului de Control al ministerului Energiei este vizată "inițierea și adoptarea unor decizii manageriale privind încheierea și derularea Contractului nr. 163/02.03.2015, având ca obiect transfer de afacere, care au determinat pierderi financiare companiei".

TRANZACȚIE One United, cel mai mare dezvoltator de apartamente de lux din Capitală, a cumpărat terenul unei foste fabrici de cărămidă de la First Bank și face peste 1.000 de apartamente CITEȘTE ȘI TRANZACȚIE One United, cel mai mare dezvoltator de apartamente de lux din Capitală, a cumpărat terenul unei foste fabrici de cărămidă de la First Bank și face peste 1.000 de apartamente

Este vorba, după cum a relatat Profit.ro, despre tranzacția prin care, în 2015, ca urmare a unei decizii luate la nivel guvernamental, CET Govora, furnizor al combinatelor Oltchim și Ciech Soda, dar și al sistemului de încălzire centralizat din Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești și Călimănești, a preluat de la CE Oltenia exploatările miniere Berbești și Alunu, cu tot cu efectivul de personal de peste 1.000 de mineri, în schimbul asumării angajamentului de a-și achita datoriile istorice către CE Oltenia pentru livrările de cărbune neplătite din trecut. CE Oltenia a pierdut în primă instanță, la Tribunalul Vâlcea, procesul prin care solicita ca CET Govora să-i plătească 182 milioane lei, reprezentând banii datorați pe exploatările miniere Berbești și Alunu, conform contractului de transfer de afacere încheiat în martie 2015.

CET Govora a plătit CE Oltenia prima rată din preț, de 2,25 milioane lei, în decembrie 2015, după care însă a intrat în insolvență în luna iunie a anului următor și a încetat plățile, iar restul de plată, de 181,89 milioane lei, a fost înscris, alături de alte datorii, la masa credală a CET Govora, cu statut de creanță chirografară. Șocul a intervenit în vara anului trecut, când a fost depus planul de reorganizare al CET Govora, care prevede plata a doar un sfert din totalul de circa 406 milioane lei al datoriilor companiei, respectiv 99,1 milioane lei. "Creditorii chirografari nu vor fi plătiți, reducerea cuantumului creanței vizează 100%", se menționează în planul de reorganizare al CET Govora.

Potrivit deciziei instanței de apel din Craiova, în raportul Corpului de Control al ministrului Energiei este menționat și un prejudiciu estimat la circa 41 milioane euro, generat CE Oltenia de diferența de preț achitată de către CEO SA pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră achiziționate, față de valoarea de 7 euro sub care achiziția certificatelor nu generează pierderi financiare societății. Prejudiciul ar fi survenit ca urmare a achiziționării cu întârziere de către CE Oltenia a certificatelor, obligatorii în baza legislației românești și europene.

Vodafone România și UPC România au finalizat procesul de achiziție. Business-ul cumulat a atins 4,6 miliarde de lei în 2018 CITEȘTE ȘI Vodafone România și UPC România au finalizat procesul de achiziție. Business-ul cumulat a atins 4,6 miliarde de lei în 2018

În document se mai vorbește și despre "prejudiciul estimat raportat la oferta SNGN ROMGAZ SA, prin adăugarea celorlalte costuri la prețurile ofertate, reprezentând tarife de transport și distribuție în sumă de 16.840.132,34 lei în condițiile unei flexibilității lunare de +10% și de 15.585.125 lei în condițiile unei flexibilității lunare de 15%", situație în raport cu care a fost sesizată DNA, care a deschis dosar penal.

"Totodată, Corpul de Control a fost informat d e Societatea Complexul Energetic Oltenia SA despre faptul că, în urma constatărilor echipei de control referitoare Ia rapoartele de inspecție tehnică ale utilajelor închiriate societății, a fost deschis de către Inspectoratul de Poliție Gorj-Serviciul Investigare a Criminalității Economice dosarul penal nr. 1946/P/2018", se mai afirmă în motivare.

Alte constatări ale Corpului de Control au vizat angajări în top management cu presupusa încălcare a legislației guvernanței corporative a companiilor de stat, conflicte de interese la nivelul liderilor sindicali, nereguli la contractele de transport și pază și constituirea de stocuri de cărbune sub nivelul minim impus de legislație.

CE Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din țară, a înregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, din cauza diferențelor de curs valutar aferente creditelor de investiții pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de UE și, în principal, din cauza exploziei prețurilor certficatelor de emisii de dioxid de carbon.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
ce oltenia
schimbare directorat ce oltenia
dosare penale ce oltenia
certificate co2 ce oltenia
pret energie