CONFIRMARE O afacere între 2 mari companii de stat parafată la nivel guvernamental, tot mai aproape de a se sfârși prost. Complexul Energetic Oltenia, pe cale să piardă aproape 200 milioane lei

CONFIRMARE O afacere între 2 mari companii de stat parafată la nivel guvernamental, tot mai aproape de a se sfârși prost. Complexul Energetic Oltenia, pe cale să piardă aproape 200 milioane lei
scris 30 ian 2019

Complexul Energetic Oltenia, producătorul de energie electrică pe bază de cărbune controlat de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din acțiuni, a pierdut în primă instanță, la Tribunalul Vâlcea, procesul prin care solicita ca CET Govora, furnizorul de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea, să-i plătească 182 milioane lei, reprezentând banii datorați pe exploatările miniere Berbești și Alunu, conform contractului de transfer de afacere încheiat în martie 2015.

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Procesul a fost intentat împotriva Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, care a refuzat o cerere de plată în acest sens înaintată de CE Oltenia în august anul trecut. CE Oltenia a contestat refuzul la plată. "Respinge contestația. Cu apel", a decis Tribunalul Vâlcea.

RAPORT: Retailerii au implementat o variantă GDPR ”mioritică”. Amenda Google este un semnal de alarmă CITEȘTE ȘI RAPORT: Retailerii au implementat o variantă GDPR ”mioritică”. Amenda Google este un semnal de alarmă

Anterior, la începutul lunii, CE Oltenia, alături de alți creditori chirografari, a pierdut și procesul în care contesta planul de reorganizare a CET Govora, aflată în insolvență din 2016, plan care prevede că acești creditori defavorizați, cel mai important fiind Complexul Energetic, cu aproape 48% din totalul masei credale (peste 194 milioane lei), nu vor recupera nimic din creanțele lor.

În 2015, ca urmare a unei decizii luate la nivel guvernamental, CET Govora, furnizor al combinatelor Oltchim și Ciech Soda, dar și al sistemului de încălzire centralizat din Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești și Călimănești, a preluat de la CE Oltenia exploatările miniere Berbești și Alunu, cu tot cu efectivul de personal de peste 1.000 de mineri, în schimbul asumării angajamentului de a-și achita datoriile istorice către CE Oltenia pentru livrările de cărbune neplătite din trecut.

În felul acesta, spera Guvernul de atunci, CE Oltenia urma să scape de o activitate generatoare de pierderi fără să fie nevoit să concedieze salariați, CET Govora primea în ograda proprie sursa de aprovizionare cu materie primă și se rezolva și problema datoriilor istorice. 

Închiderea parțială a serviciilor federale SUA a costat economia 11 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Închiderea parțială a serviciilor federale SUA a costat economia 11 miliarde de dolari

Prețul transferului de afacere, care includea creanțele CE Oltenia asupra CET Govora, a fost stabilit prin contract la 184,14 milioane lei. Suma urma să fie plătită eșalonat, într-o perioadă de 10 ani, în felul următor: 6,75 milioane lei în 3 rate anuale a câte 2,25 milioane lei în perioada 2015-2017, iar grosul de 177,39 milioane lei, în 7 tranșe anuale a câte 25,34 milioane lei, în perioada 2018-2024.

CET Govora a plătit CE Oltenia prima rată din preț, de 2,25 milioane lei, în decembrie 2015, după care însă a intrat în insolvență în luna iunie a anului următor și a încetat plățile, iar restul de plată, de 181,89 milioane lei, a fost înscris, alături de alte datorii, la masa credală a CET Govora, cu statut de creanță chirografară. În total, CE Oltenia figurează în tabelul definitiv al creditorilor CET Govora cu creanțe chirografare de peste 194 milioane lei, fiind cel mai mare creditor, cu o pondere de aproape 48% din totalul masei credale.

Șocul a intervenit în vara anului trecut, când a fost depus planul de reorganizare al CET Govora, care prevede plata a doar un sfert din totalul de circa 406 milioane lei al datoriilor companiei, respectiv 99,1 milioane lei. "Creditorii chirografari nu vor fi plătiți, reducerea cuantumului creanței vizează 100%", se menționează în documentul citat.

Un venit excepțional de 3,9 miliarde de lei a permis încadrarea Finanțelor în ținta de deficit CITEȘTE ȘI Un venit excepțional de 3,9 miliarde de lei a permis încadrarea Finanțelor în ținta de deficit

Pe scurt, CE Oltenia nu-și va mai primi banii cuveniți pentru vânzarea exploatărilor miniere Berbești și Alunu. Planul de reorganizare a fost aprobat de creditori în iunie, în condițiile Legii insolvenței, în pofida opoziției celor chirografari.

În consecință, în august 2018, CE Oltenia a solicitat administratorului judiciar al CET Govora plata imediată de către companie a tranșelor din preț aferente anilor 2016 și 2017, de 4,5 milioane lei, iar ulterior reluarea plăților anuale reprezentând restul de 177,39 milioane lei, începând cu decembrie 2018 și până în decembrie 2024 inclusiv.

Numai că administratorul judiciar Euro Insol a răspuns, la începutul lunii octombrie, că acest lucru nu mai este posibil, dat fiind că această creanță, generată de contractul de transfer de afacere din 2015, datează de dinainte de deschiderea procedurii de insolvență a CET Govora, fiind de altfel trecută în tabelul de creanțe al companiei, și este gestionată potrivit Legii insolvenței. Cu alte cuvinte, nu va mai fi plătită, dat fiind că creditorii au aprobat planul de reorganizare ce prevede reducerea la zero a creanțelor chirografare. 

Brexit: Cresc presiunile asupra guvernului May în vederea renunțării la \ CITEȘTE ȘI Brexit: Cresc presiunile asupra guvernului May în vederea renunțării la "backstop"

În replică, la o săptămână după primirea răspunsului, CE Oltenia l-a dat în judecată pe administratorul judiciar al CET Govora și a cerut instanței să oblige compania să efectueze plățile menționate cu argumentul că, dat fiind scadențele de plată stabilite prin contract, respectiv la finalurile fiecăruia dintre anii perioadei 2016-2024, datoria solicitată de către CE Oltenia este născută de fapt după intrarea în insolvență a CET Govora în iunie 2016, cu toate că contractul de transfer de afacere datează din martie 2015. Și, în aceste condiții, ar trebui aplicată prevederea din Legea insolvenței potrivit căreia "Creanțele născute după data deschiderii procedurii, în perioada de observație sau în procedura reorganizării judiciare, vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală".

Instanța nu a acceptat însă argumentele CE Oltenia și i-a respins cererea.

CET Govora a terminat anul trecut cu un profit net de 18,3 milioane lei, față de pierderile de 1,93 milioane lei din 2016, și cu o cifră de afaceri de 399,12 milioane lei, cu 3,4% mai mare față de anul anterior. De la data deschiderii procedurii de insolvență, în mai 2016, și până la finalul lunii aprilie 2018, numărul de salariați ai CET Govora s-a redus cu peste 19% (446 de persoane), de la 2.312 la 1.866.

CE Oltenia a raportat pe primele 6 luni din 2018 un profit net de 35,13 milioane lei, în scădere cu peste 88% comparativ cu perioada similară a anului trecut (307,2 milioane lei), în principal ca urmare a triplării prețului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care compania este obligată să le cumpere, de la 8 euro/certificat anul trecut la 25 euro anul acesta. Compania a realizat în primul semestru un rulaj net de 1,41 miliarde lei, cu 3,5% mai mic decât cea din prima parte a anului trecut, iar costul certificatelor CO2 reprezintă peste o treime din cifra de afaceri a Complexului Energetic Oltenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
ce oltenia
cet govora
insolventa
cariere miniere berbesti alunu