EXCLUSIV Ministerul Energiei a respins bugetul Romgaz pe 2016 pentru "necorelare între venituri și cheltuieli"

EXCLUSIV Ministerul Energiei a respins bugetul Romgaz pe 2016 pentru "necorelare între venituri și cheltuieli"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 mar 2016

Acționarii Romgaz, companie controlată în proporție de peste 70% de statul român, prin Ministerul Energiei, au respins, în AGA de luni, proiectul de buget pe acest an elaborat de conducerea executivă a societății, după ce au constat că în document nu există o corelare între venituri și cheltuieli, au declarat, pentru Profit.ro, surse la curent cu discuțiile purtate în AGA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"S-a considerat că în proiectul de buget pe 2016 al Romgaz nu există corelare între venituri și cheltuieli. Acum, conducerea societății trebuie să elaboreze un nou proiect de buget și să convoace o nouă AGA, pentru aprobarea acestuia", au declarat sursele citate.

Decizia de respingere a proiectului de buget a fost luată cu 269.832.967 de voturi, în condițiile în care Ministerul Energiei dispune de 269.823.080 de voturi în AGA Romgaz, corespunzătoare participației sale la producătorul de gaze.

ASF: Prețul RCA pentru camioane și autoutilitare a crescut cu 53% în 8 luni. Asigurătorii, avertizați că trebuie să scadă prețurile CITEȘTE ȘI ASF: Prețul RCA pentru camioane și autoutilitare a crescut cu 53% în 8 luni. Asigurătorii, avertizați că trebuie să scadă prețurile

Potrivit proiectului de buget respins de acționari, Romgaz estima că va înregistra în acest an un profit net de 1,32 miliarde lei, cu aproape 12% mai mare decât cel de 1,18 miliarde lei afișat pentru 2015 în raportul preliminar al companiei pe anul trecut.

Romgaz estima că va obține un profit brut de 1,643 miliarde lei în 2016, în creștere de la cel de 1,459 miliarde lei preliminat pentru 2015. Compania prognoza că rezultatul brut va crește și în anii următori, la 1,647 miliarde lei în 2017 și 1,649 miliarde lei în 2018.

Proiectul de buget prevedea venituri totale de 4,52 miliarde lei în 2016, cu 0,23% mai mici față de 2015, și cheltuieli de 2,87 miliarde lei, în scădere cu 6,3% comparativ cu anul trecut. Cheltuielile de exploatare erau proiectate în scădere cu 6,5%, la 2,84 miliarde lei.

Analiști: BNR ar putea menține joi dobânda-cheie la 1,75%, precum și nivelurile RMO la 8% pentru lei și 12% pentru euro CITEȘTE ȘI Analiști: BNR ar putea menține joi dobânda-cheie la 1,75%, precum și nivelurile RMO la 8% pentru lei și 12% pentru euro

Cea mai mare scădere era prognozată la rubrica "alte cheltuieli de exploatare", cu 22%, la 990,2 milioane lei, în principal ca urmare a reducerii ajustărilor de valoare și a provizioanelor cu 55%. Anul trecut, Romgaz a înregistrat o ajustare de depreciere a proiectelor de explorare din Marea Neagră în valoare de 176,19 milioane lei, la care s-au adăugat ajustări de depreciere în legătură cu creanțele față de ELCEN și Electrocentrale Galați în sumă totală de 287 milioane lei. În total, aceste ajustări au însemnat cheltuieli totale de peste 304 milioane lei.

Cheltuielile cu taxele, impozitele și redevențele sunt estimate în scădere cu 5,6% în proiectul de buget pe 2016 respins de acționari, la 745,5 milioane lei. La acest capitol, cea mai mare pondere o aveau cheltuielile cu impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea prețurilor la gaze (326,9 milioane lei) și cheltuielile cu redevențele (285,8 milioane lei).

Toate celelalte capitole de cheltuieli erau proiectate în creștere. Astfel, pentru 2016, Romgaz își programase investiții de 1,12 miliarde lei, în creștere cu 21% față de 2015. Cheltuielile cu bunuri și servicii creșteau cu aproape 28%, la 484,7 milioane lei, iar cele de personal - cu 3%, la 620,3 milioane lei.

Tehnologia și comunicațiile dau 6% din PIB-ul României CITEȘTE ȘI Tehnologia și comunicațiile dau 6% din PIB-ul României

Veniturile din vânzarea de gaze naturale livrate din producția internă a Romgaz erau prognozate în creștere ușoară, cu circa 1%, în condițiile în care compania avertiza că face "eforturi substanțiale de reducere a declinului natural al producției", pentru menținerea acesteia "la nivel aproape egal cu cel al anului anterior".

Romgaz estima că în cazul clienților industriali consumul va cunoaște o ușoară scădere în acest an, în timp ce la clienții casnici și CET-uri își va continua trendul crescător, în pofida majorării de preț reglementat programată pentru iulie anul acesta, când gazele pentru populație și producătorii de energie termică se vor scumpi cu 10%, de la 60 la 66 lei/MWh.

"Livrările cantitative de gaze naturale ale Romgaz se vor situa cel puțin la nivelul anului 2015, putându-se înregistra chiar și o ușoară creștere, prin creșterea livrărilor pentru consum casnic", afirma Romgaz.

Interesant este că Romgaz estima pentru 2016 creșterea de 2,5 ori a veniturilor din vânzarea de gaze naturale din import, de la 4,16 la 10,37 milioane lei. Compania nu preciza dacă se așteaptă la majorarea importurilor de gaze rusești anul acesta, la scumpirea acestora sau la ambele. Potrivit datelor INS, importurile de gaze naturale în România au scăzut în 2015 pentru al patrulea an la rând, prăbușindu-se cu aproape 75% față de 2014, la doar 161.700 tone echivalent petrol.

Scăderea consumului de gaze naturale în România, ca urmare a închiderilor de combinate chimice, a limitării livrărilor către CET-uri și a vremii călduroase din ultimul trimestru al anului trecut, a dus la reducerea cu 16% a profitului net al Romgaz în 2015, la 1,18 miliarde lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
ministerul energiei
productie gaze naturale
pret gaze naturale
buget romgaz