Studiu KPMG pentru petroliști: 1 mld. de euro investiți în industria petrolieră contribuie cu 3,2 mld. euro la PIB

Studiu KPMG pentru petroliști: 1 mld. de euro investiți în industria petrolieră contribuie cu 3,2 mld. euro la PIB
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2016

O investiție de 1 miliard de euro în sectorul petrolier contribuie cu 3,2 miliarde de euro la Produsul Intern Brut (PIB) și asigură peste 45.000 de locuri de muncă nou create sau menținute în economie, potrivit unui studiu realizat de KPMG la comanda Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) și prezentat, luni, într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Studiul a fost realizat de compania de consultanță KPMG în trimestrul al patrulea al anului trecut și a avut ca scop analizarea impactului multiplicator al investițiilor din upstream onshore (explorare și producție de țiței și gaze naturale pe uscat) în România, potrivit lui Bogdan Văduva, coordonatorul Departamentului de energie și resurse naturale din cadrul companiei de consultanță, citat de Agerpres.

"Investiția luată în calcul de 1 miliard de euro a fost împărțită în 500 de milioane de lei pe partea de gaze naturale și 500 de milioane de euro pe partea de țiței. Am luat în calcul o investiție pe 10 ani, cu un preț al țițeiului de 48 de dolari, și unul al gazelor de 18 euro pe MWh", a explicat Văduva, în cadrul conferinței.

CSM a dat aviz pozitiv pentru reînvestirea procurorului-șef Codruța Kovesi la conducerea DNA CITEȘTE ȘI CSM a dat aviz pozitiv pentru reînvestirea procurorului-șef Codruța Kovesi la conducerea DNA

El a precizat că prețul țițeiului luat în calcul reprezintă estimările Agenției Europene și ale celei Americane pentru Energie, iar prețul gazelor este cel estimat la bursa europeană de gaze de la Baumgarten.

"Studiul relevă faptul că o investiție de 1 miliard de euro în industria onshore upstream generează un impact direct și indirect semnificativ asupra PIB, asupra numărului de angajați și asupra contribuțiilor fiscale la bugetul de stat. În plus, prin lanțul de interdependențe, aceste efecte sunt propagate în alte sectoare economice, generând, de asemenea, un impact indus considerabil. Concret, o investiție de 1 miliard de euro se traduce într-o contribuție a sectorului de 3,2 miliarde de euro în PIB și aproximativ 45.900 de locuri de muncă nou create sau menținute în economie, reprezentând aproximativ 15.000 de locuri de muncă în anul de realizare a investiției și o medie de aproximativ 3.000 de locuri de muncă pe parcursul fiecărui an dintre cei 10 ani de producție", a arătat expertul KPMG.

O altă concluzie a studiului este că investițiile în sectorul upstream onshore se transferă aproape 1 la 1 în veniturile fiscale ale României, generate pe perioada realizării investiției și a obținerii producției. "O investiție de 1 miliard de euro generează o contribuție a sectorului de 1 miliard de euro în veniturile fiscale, într-un interval de 11 ani", arată raportul KPMG.

La rândul său, Artur Stratan, președintele ROPEPCA, atrage atenția că este datoria statului față de cetățeni să fie mai atent la modul cum acest sector poate fi influențat prin deciziile politice.

"Vorbim despre un sector care contribuie substanțial la creșterea economică a țării, dar care nu poate exista fără investiții intensive, de durată, de mare amploare. Credem că este datoria statului față de cetățean să fie mai atent cu felul în care acest sector poate fi influențat prin politicile publice. Iar influența trebuie să fie una care să conducă la dezvoltarea sectorului în interes comun, al cetățeanului și deopotrivă al celor care realizează investiții cu un astfel de impact major', a declarat Stratan.

Bostan, MCSI: Vrem ca și absolvenții liceelor informatice să fie considerați programatori pentru a fi scutiți de impozit CITEȘTE ȘI Bostan, MCSI: Vrem ca și absolvenții liceelor informatice să fie considerați programatori pentru a fi scutiți de impozit

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active.

ROPEPCA a fost înființată în anul 2012 și numără 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

Membrii ROPEPCA au realizat în anul 2014 investiții de aproximativ 1,5 miliarde euro, iar contribuțiile lor la bugetul de stat au însumat 2,5 miliarde euro. Acest impact economic a fost generat atât de sectorul de explorare și producție țiței și gaze naturale, cât și de activitățile de rafinare și distribuție de produse petroliere și gaze naturale, realizate de membrii ROPEPCA cu activități integrate.

viewscnt
Afla mai multe despre
redevente petroliere
petrol si gaze
titei si gaze
explorare su productie
ropepca