Alpiq Romenergie a mai pierdut un proces prin care cerea despăgubiri de 216 milioane lei de la Hidroelectrica

Alpiq Romenergie a mai pierdut un proces prin care cerea despăgubiri de 216 milioane lei de la Hidroelectrica
scris 28 mar 2016

Tribunalul București a respins săptămâna trecută ca neîntemeiată cererea Alpiq Romenergie de acordare a unor despăgubiri de 215,753 milioane lei pentru denunțarea de către administratorul judiciar a contractului cu Hidroelectrica din 3 aprilie 2008.

Conform unui comunicat al Hidroelectrica, traderul de energie a fost obligat și la suportarea cheltuielilor de judecată în sumă de 166.452 lei, reprezentând onorarii avocați și experți.

Alpiq a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica în februarie, când Tribunalul București i-a respins cererea de primire a unor despăgubiri de 527,791 milioane lei reprezentând daune pentru activarea de către Hidroelectrica a forței majore în 2011 și 2012.

Alpiq Romenergie este unul dintre traderii de energie ale căror contracte au fost denunțate de către Euro Insol după deschiderea procedurii insolvenței.

"Contractul cu Alpiq Romenergie a generat doar în perioada 2008 - 31 Mai 2012 o pierdere de 427.247.548 lei. Din energia disponibilizată prin denunțarea acestui contract păgubos, Hidroelectrica a obținut în perioada august 2012 - decembrie 2015 venituri suplimentare de 350 milioane lei. Această primă sentință a instanței, pe acest gen de acțiuni, vine să confirme o dată în plus că măsura denunțării contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica cu traderii de energie a fost una legală și temeinică, fiind justificată de pierderile imense suferite de societate prin încheierea și executarea acestor contracte. Mai mult decât atât, spuneam încă din toamna anului 2012, ca traderii de energie nu sunt îndreptătiți să solicite daune pentru beneficiul nerealizat pe perioada de la denunțarea contractelor și până în 2018-2019, data până la care au fost prelungite contractele, câtă vreme aceste contracte au fost încheiate în frauda acționarilor, creditorilor și a legii. Caracterul prejudiciabil și ilicit al acestor contracte a fost dovedit mai târziu și de către ANAF, Curtea de Conturi, DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție, și mai nou, de Consiliul Concurenței", a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpiq romenergie
hidroelectrica